Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Mrkvový koláč je jednoduchým a rychlým koláčem vhodným ke každé příležitosti, zejména pak ke snídani anebo ke svačině pro děti. Torta di carote nepatří mezi italské cukrářské klasiky, a proto na něj neexistuje jediný ustálený recept. Tento fakt však neubírá na jeho oblíbenosti: nejen u dětí, ale i u dospělých je to nejoblíbenější způsob, jak jíst mrkev. Na rozdíl od slavného Carrot Cake, pocházejícího z anglosaských zemí, mají italské varianty tu přednost, že jsou méně kalorické. Tmavší barva, pro Carrot Cake typická, je dána použitím hnědého třtinového cukru, který obsahuje malé množství melasy a ta mu dodává tu zvláštní barvu a chuť. Carrot Cake ve své klasické anglické verzi je navíc potřen polevou buď z ušlehaných bílků s cukrem anebo z čerstvého krémového sýru, másla, cukru a vanilky. Každý klínek dortu by pak měl být ozdoben marcipánovou karotku.  

Recept, který Vám představuji já, se podobá spíše populárnímu mrkvovému koláči švýcarského kantonu Argovia, „Země mrkví”, jak jej láskyplně nazývají jeho obyvatelé. V jedné tamní škole byl nalezen ten nejstarší tisknutý recept pocházející již z roku 1892. V originálním receptu, stejně jako v tom našem, se do těsta přidávají mandle anebo lískové oříšky. 



Mrkvový koláč

Torta alle carote

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 45 min 3 hod

Cena:

Ingredience pro osob

150 grHladká mouka typu 00
200 grMrkev
120 grMandle loupané
150 grMáslo
120 grMoučkový cukr
5 ksVejce M
1 sáčekKypřicí prášek do pečiva
ŠpetkaSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 396

Užitečné potřeby


Ruční šlehač Pečící papír

Postup

1.
200 gr mrkve

Přípravu našeho mrkvového koláče začneme tím, že si oloupeme a najemno nastrouháme mrkev...

2.
120 gr mandlí

Mandle nasekáme nebo rozmixujeme najemno...

3.
5 vajec

Žloutky opatrně oddělíme od bílků...

4.
150 gr másla
120 gr cukru

Změklé máslo ušleháme s cukrem do hladkého krému...

5.

Za stálého šlehání přidáme žloutek po žloutku; vždy počkáme, až se žloutek vstřebá do krému...

6.
150 gr mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
mandle
sůl

Mouku s kypřicím práškem přesejeme, abychom v těstu neměli hrudky a společně s mandlemi přišleháme ke krému. Přidáme i špetku soli. Získáme tuhší těsto...

7.

Vmícháme mrkev a důkladně těsto promícháme...

8.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh...

9.

Ušlehaný bílek opatrně a po částech kuchyňskou stěrkou či vidličkou přimícháme do těsta pohybem zespod nahoru tak, aby se do těsta dostal vzduch...

10.
Máslo na vymazání

Připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm, vymažeme ji máslem a vyložíme  pečicím papírem. Pečicí papír můžeme namočit a důkladně vymačkat, aby byl poddajnější...

11.

Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut na 180 °C. Pomocí dřevěné špejle anebo párátka zkusíme, zdali je koláč upečený. Špejle musí zůstat suchá...

12.

Hotový koláč necháme vychladnout. Po vychladnutí jej hojně posypeme moučkovým cukrem. Náš mrkvový koláč servírujeme studený anebo vlažný.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
35
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek