150 gr | Hladká mouka typu 00 |
---|---|
200 gr | Mrkev |
120 gr | Mandle loupané |
150 gr | Máslo |
120 gr | Moučkový cukr |
5 ks | Vejce M |
1 sáček | Kypřicí prášek do pečiva |
Špetka | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 45 min | 3 hod |
Cena
Přípravu našeho mrkvového koláče začneme tím, že si oloupeme a najemno nastrouháme mrkev...
Mandle nasekáme nebo rozmixujeme najemno...
Žloutky opatrně oddělíme od bílků...
Změklé máslo ušleháme s cukrem do hladkého krému...
Za stálého šlehání přidáme žloutek po žloutku; vždy počkáme, až se žloutek vstřebá do krému...
Mouku s kypřicím práškem přesejeme, abychom v těstu neměli hrudky a společně s mandlemi přišleháme ke krému. Přidáme i špetku soli. Získáme tuhší těsto...
Vmícháme mrkev a důkladně těsto promícháme...
Z bílků vyšleháme tuhý sníh...
Ušlehaný bílek opatrně a po částech kuchyňskou stěrkou či vidličkou přimícháme do těsta pohybem zespod nahoru tak, aby se do těsta dostal vzduch...
Připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm, vymažeme ji máslem a vyložíme pečicím papírem. Pečicí papír můžeme namočit a důkladně vymačkat, aby byl poddajnější...
Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut na 180 °C. Pomocí dřevěné špejle anebo párátka zkusíme, zdali je koláč upečený. Špejle musí zůstat suchá...
Hotový koláč necháme vychladnout. Po vychladnutí jej hojně posypeme moučkovým cukrem. Náš mrkvový koláč servírujeme studený anebo vlažný.