Mrkvový koláč

Ingredience pro 8 osob

150 grHladká mouka typu 00
200 grMrkev
120 grMandle loupané
150 grMáslo
120 grMoučkový cukr
5 ksVejce M
1 sáčekKypřicí prášek do pečiva
ŠpetkaSůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 45 min 3 hod

Cena


1.
200 gr mrkve

Přípravu našeho mrkvového koláče začneme tím, že si oloupeme a najemno nastrouháme mrkev...

2.
120 gr mandlí

Mandle nasekáme nebo rozmixujeme najemno...

3.
5 vajec

Žloutky opatrně oddělíme od bílků...

4.
150 gr másla
120 gr cukru

Změklé máslo ušleháme s cukrem do hladkého krému...

5.

Za stálého šlehání přidáme žloutek po žloutku; vždy počkáme, až se žloutek vstřebá do krému...

6.
150 gr mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
mandle
sůl

Mouku s kypřicím práškem přesejeme, abychom v těstu neměli hrudky a společně s mandlemi přišleháme ke krému. Přidáme i špetku soli. Získáme tuhší těsto...

7.

Vmícháme mrkev a důkladně těsto promícháme...

8.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh...

9.

Ušlehaný bílek opatrně a po částech kuchyňskou stěrkou či vidličkou přimícháme do těsta pohybem zespod nahoru tak, aby se do těsta dostal vzduch...

10.
Máslo na vymazání

Připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm, vymažeme ji máslem a vyložíme  pečicím papírem. Pečicí papír můžeme namočit a důkladně vymačkat, aby byl poddajnější...

11.

Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut na 180 °C. Pomocí dřevěné špejle anebo párátka zkusíme, zdali je koláč upečený. Špejle musí zůstat suchá...

12.

Hotový koláč necháme vychladnout. Po vychladnutí jej hojně posypeme moučkovým cukrem. Náš mrkvový koláč servírujeme studený anebo vlažný.