Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Karbanátky v rajčatové omáčce

Karbanátky v rajčatové omáčce

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Karbanátky v rajčatové omáčce jsou klasickým pokrmem italské kuchyně a s menšími variacemi jsou připravovány po celé Itálii. Jak to většinou bývá, i tady v Itálii nejlépe chutnají karbanátky, které připravovaly babičky. Podobně jako sekaná je tento recept skvělým nedělním obědem oblíbeným u velkých i u těch nejmenších. Variant je mnoho; některé rodiny podávají karbanátky smažené, jiné zase pečené v troubě, s omáčkou anebo bez. Také velikost karbanátků se v každé rodině liší, někde je připravují velké jako mandarinka, jinde velké jako ořech. Doporučuji Vám, abyste při přípravě receptu přidali více rajčatového pyré, které pak můžete použít bez karbanátků na ochucení těstovin, čímž bez námahy získáte kompletní oběd anebo večeři na další den.

Karbanátky v rajčatové omáčce

Polpette al sugo

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 40 min 60 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Karbanátky
250 grVepřové maso mleté
250 grHovězí maso mleté
100 grRohlíky
3 ksVejce M
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1 svazekPetrželka
špetkaMuškátový oříšek mletý
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Omáčka
1000 mlRajčatové pyré (Passata di pomodoro)
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksCibule
3 ksStroužek česneku
5 lístkůČerstvá bazalka
špetkaSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 650

Užitečné potřeby


Kuchyňský mixér Teflonová pánev

Zajímavost


Mnoho variací na téma

Polpette se podávají i se špagetami, ale v tom případě je třeba udělat kuličky menší. Karbanátky můžeme také usmažit dozlatova ve větším množství oleje anebo upéct v troubě na pečicím papíře při teplotě 180 °C po dobu cca 45 minut podle velikosti karbanátků. Můžeme je udělat jen z hovězího masa, v tomto případě budou o něco sušší, anebo pouze z vepřového, které mají vyšší kalorickou hodnotu. Osobně dávám přednost variantě půl na půl, je to skvělý kompromis mezi chutí a kaloriemi. Můžeme si udělat více omáčky, kterou použijeme na druhý den k ochucení těstovin. A další oběd máme hotov.

Postup

1.
100 gr rohlíků

Rohlíky nakrájíme na malé kousky...

2.

Vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno...

3.
Petrželka

Petrželku důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a nasekáme nadrobno... 

4.
250 gr vepřového masa
250 gr hovězího masa
3 vejce
50 gr sýru
petrželka
sůl
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek

Do větší mísy vložíme mleté maso, přidáme rozmixované rohlíky, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku, vejce, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku...

5.

Celou směs důkladně propracujeme a necháme 1 hodinu odležet v ledničce...

6.

Pokračujeme přípravou masových kuliček: ze ztuhlé hmoty lžičkou oddělujeme stejně velké kousky...

7.

A v dlani tvarujeme malé kuličky velké jako větší vlašský ořech...

8.
1 cibule
3 stroužky česneku

Cibuli a česnek oloupeme.  Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme...

9.
1000 ml rajčatového pyré
3 lžíce oleje

Ve vhodném hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme rajčatové pyré a  přivedeme k varu...

10.

Jakmile začne rajčatové pyré vařit, přidáme masové kuličky a jemně je promícháme s omáčkou. Pánev můžeme přiklopit pokličkou, aby pyré nestříkalo, ale jen zčásti, aby se z rajčat vypařila voda. Vaříme na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud pyré nezhoustne...

11.
5 lístků bazalky

Bazalku omyjeme a nahrubo nakrájíme...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Vypneme oheň, dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a bazalkou. 

Naše masové kuličky v rajčatové omáčce podáváme ihned. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat polentu, pečivo, rýži basmati nebo kuskus.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek