Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Zapékaná cibulová polévka

Zapékaná cibulová polévka

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Soupe à l‘oignon je typickým pokrmem francouzské kuchyně oblíbeným po celém světě a připravovaným na mnoho způsobů. Za zemi původu receptu je všeobecně považována Francie, avšak o primát se hlásí i Itálie. Její italský název zní zuppa di cipolle. Ve skutečnosti patří cibulová polévka do kuchyně mnoha zemí. Žlutá cibule, běžně k dostání po celý rok a za nízkou cenu, dělá z této polévky stálici, která v rodinném receptáři nesmí chybět. V minulosti pokrm chudých je dnes rafinovaným chodem připravovaným v těch nejlepších restauracích. 



Zapékaná cibulová polévka

Soupe à l‘oignon

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 105 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgŽlutá cibule
1000 mlZeleninový vývar
300 mlBílé víno suché
20 grHladká mouka
1 ksFrancouzská bageta
100 grSýr Gruyère
50 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 564

Postup

1.
1000 ml zeleninového vývaru

Přípravu naší cibulové polévky začneme přípravou zeleninového vývaru, recept na přípravu domácího vývaru naleznete zde, anebo použijeme hotový bujón, v tomto případě postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 kg cibule

Cibuli rozkrojíme na půlku a oloupeme...

3.

Poté ji nakrájíme na tenké plátky...

4.
50 gr másla
3 lžíce oleje

Ve vhodném hrnci rozehřejeme máslo s olejem...

5.
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme nakrájenou cibuli, jemně osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně 40 minut. Pokud se cibule příliš vysuší, přidáme trochu vývaru...

6.
300 ml bílého vína

Podlijeme vínem a bez pokličky na prudším ohni jej necháme částečně odpařit...

7.
20 gr hladké mouky

Zasypeme moukou a za stálého míchání na mírném ohni pokračujeme v dušení dalších 5 minut...

8.

Přilijeme horký vývar a pod pokličkou za občasného míchání necháme bublat přibližně 40–50 minut...

9.
1 bageta

Mezitím připravíme bagetu: svisle ji nakrájíme na tenké plátky...

10.

Plátky naskládáme na plech a opečeme v troubě pod grilem z obou stran dozlatova...

11.
100 gr sýru

Sýr nastrouháme najemno...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Hotovou polévku dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem, nalijeme do gratinovacích misek a překryjeme plátky bagety...

13.

Nakonec posypeme sýrem a dáme na pár minut zapéct pod gril...

14.

Naši zapékanou cibulovou polévku podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek