Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Slaný panettone

Slaný panettone

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Slaný panettone (it. panettone salato nebo panettone gastronomico) se stal i přes svou krátkou historii velmi oblíbeným a v dnešní době představuje vánoční a silvestrovský „must“. Ale nejen to, nespočet způsobů, kterým je možné ho naplnit a ozdobit, umožňuje slanému panettone uspokojit všechny hosty u stolu (i děti) a to z něj dělá krále cateringu a bufetů nejen vánočních.   

V Itálii lze prázdný panettone koupit za pár eur v každém supermarketu nebo si ho objednat v pekařství a doma si ho pouze naplnit a ozdobit podle vlastní chuti a možností, od zeleniny a až po kaviár.   

Informace k přípravě

Mouka

Připrava slaného panettone, na rozdíl od své známé sladké verze, je opravdu jednoduchárychlá. Bez velkých problémů lze slaný panettone připravit i ručně. K jeho přípravě nicméně potřebujeme vysoce kvalitní mouku bohatou na lepek. Doporučuji vám mouku značky Garofalo W350 nebo hladkou mouku Manitobu. Tyto mouku mají vysoký obsah lepku a vysokou absorpční schopnost. Mouka, která nemá takové vlastnosti zanechá v prvé řadě těsto příliš řídké. Kvalita a množství glutenu má pak přímý vliv na kynutí. Těsto z mouky bohaté na lepek je pevnější a elastičtější, a tudíž schopno více vykynout. Náš panettone musí bez problému ztrojnásobit svůj objem, aniž by se začal na povrchu propadávat, což je znamení, že kvasinky nemají živiny a začínají odumírat. „Silné“ mouky se vyznačují i tím, že jsou schopny kvasinky déle a lépe krmit, proto se tyto mouky používají především na dlouho kynoucí těsta (tradiční sladký panettone), kterým ve finále propůjčí velmi jemnou a nadýchanou konzistenci.  

Sůl

I přesto, že je to trošku paradox, tento recept neobsahuje sůl. Panettone totiž tvoří pouze neutrální „obal“ náplni, která tak nejlépe vynikne v celé své chuti. Náplň musí být každopádně výrazná a velmi štědrá.  

Recept:

Iginio Massari – Non solo zucchero vol 2. Tecnica e qualità in pasticceria, Italian Gourmet 2015.



Slaný panettone

Panettone gastronomico

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
2 hod 45 min 14 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Ingredience na formu 750 g (8-16 osob)
450 gHladká mouka Manitoba 00 (hladká mouka W350)
250 grČerstvé plnotučné mléko
140 grMáslo
20 grČerstvé droždí
15 grCukr krupice
7 grSušený ječmenný slad
Na potření
1 ksŽloutek

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie:

Užitečné potřeby


Forma na panettone vysoká Planetární robot s hnětacím hákem (dobrovolný) Mísa Síto velké Kuchyňský štětec Tvrdý papír Nůž na chleba Párátka

Zajímavost


Ječmenný slad

Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, většinou ječmenné. Enzymy ve sladu obsažené jsou schopny přeměnit složené cukry škrobu (mouky) v cukry jednoduché, které jsou poté snadno metabolizovány kvasinkami droždí, pro které tak slad vytváří zdroj přírodní výživy. A právě to je důvod, proč slad napomáhá perfektnímu kynutí, daruje zářivou jantarovou barvu, vytváří na pečivu chutnou a křupavou krustu a dodává pečivu neodolatelnou vůni. V sušené podobě se používá 1–2 % v poměru k mouce, tzn. 10-20 g na jeden kilogram mouky.

Postup

1.
250 g mléka
20 g droždí
7 g sladu

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka (20-22 °C), přidáme lžičku sladu a metličkou rozmícháme až do úplného rozpuštění...

2.
450 g mouky

Mouku přesejeme do mísy planetárního robota s hnětacím hákem...

3.
15 g jemného krupicového cukru
140 g másla

Přidáme cukr, mléko s droždím a změklé, ale stále plastické máslo nakrájené na kostičky. Suroviny necháme pracovat na nízkou rychlost, dokud nezískáme jednolitý bochánek, který se odlepuje od stěn mísy (zhruba 7-8 minut). Vypracované těsto bude měkké, sametové a nelepivé...

4.

Vypracujeme bochánek, vložíme ho do plastikové anebo skleněné mísy, překryjeme potravinářskou folií a necháme kynout ideálně při teplotě 30 °C...

Já nechávám těsto kynout ve statické troubě při teplotě 30 °C (trouba je pouze mírně vlažná). Pokud si nejste jisti spolehlivosti vaší trouby, nechejte těsto kynout při pokojové teplotě na teplejším místě. 

5.

Po uplynulé době těsto prsty pomačkáme tak, aby unikl vzduch. Necháme kynout při teplotě 30 °C dalších 30 minut...

6.

Během této hodiny bochánek zdvojnásobí svůj objem...

7.

Těsto vyděláme z mísy, krátce ho zpracujeme a utvoříme hladký bochánek... 

Pokud děláme panettonů více, těsto navážíme podle objemu formy – objem formy (např. 1 kg) plus 10 %, tedy 1100 g těsta.

8.

Bochánek položíme na vál a točivým pohybem ho podebereme, tak abychom jej dobře zahladili...

9.

Bochánek položíme záhybem dolů do vysoké papírové formy. Formu položíme na plech a dále manipulujeme pouze s plechem, aniž bychom se dotýkali formy...

10.

Necháme kynout při teplotě 26-28 °C, dokud těsto nedosáhne okraje formy (ztrojnásobí svůj objem). Bude to vyžadovat cirka 50-60 minut...

Já nechávám těsto kynout ve vypnuté troubě.

11.
1 žloutek

Vykynuté těsto jemně přetřeme žloutkem...

12.

Pečeme v dobře předehřáté statické (ne horkovzdušné) troubě na 180 °C po dobu 45 minut (panettone 750 g). Větší panettone o váze jednoho kilogramu pečeme po dobu 60 minut. Upečený panettone necháme vychladnout ve formě, aniž bychom ho obraceli. Před krájením je třeba nechat panettone vychladnout a odpočinout nejméně 12 hodin. Panettone plníme v den, ve kterém ho budeme servírovat.

13.

Jemně odstraníme papír, panettone položíme na bok a nakrájíme ho na 8 tenkých plátků. Společně s kupolí získáme celkem 9 kusů...

14.

Čtyři plátky naplníme nádivkou. Každý plátek štědře přetřeme nějakým základem (slaným máslem, majonézou, koktejlovou omáčkou apod., záleží na náplni)...

15.

První vrstvu je možné naplnit slaným máslem, hořčicí, salámem, hoblinkami parmazánu a kvašenými okurky...

16.

Další možná náplň je majonéza, šunka a plátkový sýr. Tuto vrstvu je možné doplnit jemným salátem a majonézu nahradit bernskou omáčkou (it. salsa bernese)...

17.

Třetí vrstva je složena z krevet v koktejlové omáčce a zakončena tenkými plátky pomeranče s čerstvě mletým pepřem. Pomeranč je možné nahradit tenkými plátky zralého rajčete...

18.

Poslední vrstva je naplněna pomazánkou připravenou z tuňáka, majonézy, kukuřice a čerstvě mletého pepře...

19.

Na naplněnou vrstvu položíme plátek jemně přetřený stejným základem a jemně přimáčkneme...

20.

Ostrým nožem rozkrojíme plátky na 4 díly...

21.

Plátky položíme na sebe, tak aby řez nebyl ve stejné rovině...

22.

Naplněný panettone zabalíme do obalu z tvrdého papíru, aby se jednotlivé vrstvy nerozjížděly...

23.

Na panettone položíme kupoli, kterou ozdobíme jednohubkami...

24.

Zdobit začínáme vnější částí a postupujeme směrem do centra. Panettone uchováme na chladném místě.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek