Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Čokoládová esíčka

Čokoládová esíčka

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Sušenky „esse“, takto pojmenovaná podle italské výslovnosti písmenka „S“, jsou jemné sušenky připravené ze šlehaného máslového těsta (it. pasta frolla montata). Tradičně se připravují s vanilkovou příchutí, namáčené v čokoládě nebo jednoduše posypané cukrem.  

Čokoládová esíčka ocení zajisté milovníci čokolády. Hotové sušenky jsou velmi jemné, křehké a chutnají po extra hořké čokoládě.  

Tyto sušenky jsou docela jednoduché a rychlé na přípravu. Na rozdíl od tradičního máslového těsta (například na linecké pečivo), není nutné šlehané máslové těsto nechat odpočinout v lednici a formuje se přímo na plechu pomocí cukrářského sáčku.   

Recept: Iginio Massari, Non solo zucchero. Tecnica e qualità in pasticceria, vol. 1, Italian Gourmet 2015.

Čokoládová esíčka

Esse al cioccolato

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 32 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osob

290Hladká mouka na křehké pečivo (W170)
250 grMáslo
100 grMoučkový cukr
60 grBílky
50 grHořké kakao
špetkaSůl
Na namáčení
150 grMléčná čokoláda

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 250

Užitečné potřeby


Ruční šlehač Cukrářský sáček a zubatý nástavec 1,5 cm Síto Pečicí papír Kuchyňská stěrka Mřížka

Postup

1.
290 g hladké mouky
50 g hořkého kakaa

Mouku s kakaem prosejeme dvakrát z výšky na kus pečicího papíru...

2.
250 g másla

Změklé máslo šleháme, dokud není objemné a nadýchané...

3.
100 g moučkového cukru
špetka soli

Přidáme sůl, prosátý moučkový cukr a pokračujeme ve šlehání...

4.

Přidáme po částech také třetinu mouky s kakaem...

5.
60 g bílků

Společně s moukou přidáme na třikrát bílek pokojové teploty. Mouku a bílek šleháme jen krátce, dokud není těsto jednolité...

6.

Přidáme zbylou mouku s kakaem a stěrkou ji vmícháme do těsta. Pracujeme jen krátce, po dobu nezbytně nutnou k tomu, abychom získali jednolité těsto...

7.

Získáme sušší těsto, které si během pečení perfektně drží tvar i přesto, že obsahuje velké množství másla...

8.

Těsto vložíme do cukrářského sáčku se širokým zubatým nástavcem o průměru 1,5 cm. Je třeba použít velký nástavec a pevný sáček (na jedno použití nebo plátěný). Některé cukrářské sáčky jsou příliš tenké a trhají se. Malý nástavec také není vhodný, formování esíček je s ním velmi obtížné...

9.

Esíčka formujeme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou vhodnou na pečení. Získáme cirka 50 esíček (dva plechy), záleží na jejich velikosti...

10.

Esíčka pečeme 16–17 minut v dobře rozehřáté statické troubě na 170 °C. Upečené sušenky sundáme z horkého plechu a necháme vychladnout...

11.
150 g mléčné čokolády...

Esíčka namočíme v rozpuštěné mléčné čokoládě (nejlépe temperované - recept)...

12.

Namočená esíčka položíme na mřížku a na chladném místě (ne v lednici) necháme ztuhnout. Temperovaná čokoláda ztuhne do několika málo minut, netemperovaná čokoláda bude tuhnout i několik hodin. Sušenky uchováme na suchém místě v dobře uzavřené nádobě.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek