Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Jablkový koláč s karamelem

Jablkový koláč s karamelem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Jablkový koláč je snad tím nejznámějším a nejvíce připravovaným ovocným koláčem, který existuje. Kterou domácnost alespoň jednou neprovoněl jablkový koláč? 

Recept, o který se s vámi dnes podělím, patří mezi mé nejoblíbenější. Lahodné těsto obohacené ořechy a rozinkami společně s jablky zalitými sladkým karamelem dokážou vykouzlit opravdu unikátní koláč. Jak se říká v Itálii „provare per credere“ – vyzkoušejte, abyste uvěřili!

Jablkový koláč s karamelem

Torta di mele con caramello

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
0 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osob

2 ksJablka
200 grHladká mouka
150 grVejce
150 grMáslo
100 grTřtinový cukr Demerara
100 grRozinky
60 grVlašské ořechy
20 grRum
8 grKypřicí prášek do pečiva
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/2 ksCitron (šťáva)
špetkaSůl
Karamel
100 grČerstvá smetana na šlehání
170 grCukr krupice
2 grMletá skořice

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 537

Užitečné potřeby


Planetární robot se šlehací metlou (dobrovolný) Ruční šlehač Dortová forma Kuchyňská stěrka Velké síto Nepřilnavá pánev

Zajímavost


Vanilkový lusk Bourbon

Vanilka, nejslavnější aroma na světě, je kořením, které se získává z lusku některých orchidejí. Po šafránu patří mezi druhé nejdražší koření na světě. Nezaměnitelnou vůni tomuto vzácnému plodu propůjčuje aromatická složka vanilín, která se liší plod od plodu podle svého původu. Vanilkový lusk Bourbon obsahuje 1,6–2,4 %  vanilínu, což patří mezi nejvyšší v přírodě. Proto vanilkový lusk Bourbon, pocházející především z Madagaskaru a Indonésie, patří mezi ty nejprestižnější a nejkvalitnější vanilkové lusky, schopné dodat našim pokrmům jedinečnou a intenzivní vůni, které méně cenné lusky nedokáží.

Postup

1.
100 g rozinek
rum podle potřeby
60 g vlašských ořechů
150 g másla

Rozinky namočíme do rumu. Máslo dáme rozpustit do mikrovlnné trouby – 1,5 minuty na 900 W. Rozpuštěné máslo necháme vychladnout. Ořechy nasekáme nahrubo. Formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou... 

Pokud máte formu jiné velikosti, zde si můžete přesně přepočítat ingredience.

2.
2 velké jablka
1/2 citronu

Jablka oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Jadřinec odstraníme a každou čtvrtku nakrájíme na tenké plátky. Nakrájená jablka zakapeme citronem...

3.
200 g hladké mouky
8 g kypřicího prášku

Mouku s kypřicím práškem přesejeme dvakrát a z výšky na kus pečicího papíru...

4.
1/2 vanilkového lusku

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...

5.
150 g vajec (50 g = 1 vejce M)
100 g jemného třtinového cukru

Vejce pokojové teploty rozklepneme do mísy, přidáme jemný krupicový cukr Demerara a semínka vanilky. Šleháme 15 minut, dokud nezískáme světlou a objemnou pěnu...

Pokud je třtinový cukr hrubý, je třeba ho nejprve v mixéru rozmixovat najemno!

6.
20 g rumu
špetka soli

Jakmile jsou vejce našlehaná, přidáme špetku soli a rum a krátce rozšleháme...

7.

Stěrkou vmícháme přesátou mouku s kypřicím práškem...

8.

Na čtyřikrát přimícháme rozpuštěné máslo. Přidáme také ořechy a okapané rozinky...

9.

Těsto nalijeme do formy o zahladíme. Zapneme statickou (ne horkovzdušnou) troubu na 190 °C...

10.

Na těsto naklademe plátky jablek...

11.
170 g krupicového cukru
100 g smetany
1/2 kávové lžičky skořice (2 g)

Připravíme si karamel: Cukr vsypeme na nepřilnavou pánev a na prudším ohni a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Smetanu se skořicí přivedeme k varu, ale nevaříme...

12.

Jakmile se cukr začne rozpouštět, snížíme oheň a mícháme, dokud nezískáme karamel oříškové barvy...

13.

Odstavíme z ohně, přilijeme horkou smetanu a vařečkou rozmícháme...

14.

Pokud je to třeba, vrátíme omáčku zpět na mírný oheň a mícháme, dokud nezískáme jemnou omáčku bez hrudek...

15.

Karamel rovnoměrně nalijeme na jablka...

16.

Pečeme 40 minut ve statické troubě na 190 °C. Pokud má trouba pět úrovní, ideální je péct koláč v nižší části trouby – na druhé úrovni odspodu.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
15
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek