Jablkový koláč s karamelem

Ingredience pro 8 osob

2 ksJablka
200 grHladká mouka
150 grVejce
150 grMáslo
100 grTřtinový cukr Demerara
100 grRozinky
60 grVlašské ořechy
20 grRum
8 grKypřicí prášek do pečiva
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/2 ksCitron (šťáva)
špetkaSůl
Karamel
100 grČerstvá smetana na šlehání
170 grCukr krupice
2 grMletá skořice

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
0 min 0 min 0 min

Cena


1.
100 g rozinek
rum podle potřeby
60 g vlašských ořechů
150 g másla

Rozinky namočíme do rumu. Máslo dáme rozpustit do mikrovlnné trouby – 1,5 minuty na 900 W. Rozpuštěné máslo necháme vychladnout. Ořechy nasekáme nahrubo. Formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou... 

Pokud máte formu jiné velikosti, zde si můžete přesně přepočítat ingredience.

2.
2 velké jablka
1/2 citronu

Jablka oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Jadřinec odstraníme a každou čtvrtku nakrájíme na tenké plátky. Nakrájená jablka zakapeme citronem...

3.
200 g hladké mouky
8 g kypřicího prášku

Mouku s kypřicím práškem přesejeme dvakrát a z výšky na kus pečicího papíru...

4.
1/2 vanilkového lusku

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...

5.
150 g vajec (50 g = 1 vejce M)
100 g jemného třtinového cukru

Vejce pokojové teploty rozklepneme do mísy, přidáme jemný krupicový cukr Demerara a semínka vanilky. Šleháme 15 minut, dokud nezískáme světlou a objemnou pěnu...

Pokud je třtinový cukr hrubý, je třeba ho nejprve v mixéru rozmixovat najemno!

6.
20 g rumu
špetka soli

Jakmile jsou vejce našlehaná, přidáme špetku soli a rum a krátce rozšleháme...

7.

Stěrkou vmícháme přesátou mouku s kypřicím práškem...

8.

Na čtyřikrát přimícháme rozpuštěné máslo. Přidáme také ořechy a okapané rozinky...

9.

Těsto nalijeme do formy o zahladíme. Zapneme statickou (ne horkovzdušnou) troubu na 190 °C...

10.

Na těsto naklademe plátky jablek...

11.
170 g krupicového cukru
100 g smetany
1/2 kávové lžičky skořice (2 g)

Připravíme si karamel: Cukr vsypeme na nepřilnavou pánev a na prudším ohni a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Smetanu se skořicí přivedeme k varu, ale nevaříme...

12.

Jakmile se cukr začne rozpouštět, snížíme oheň a mícháme, dokud nezískáme karamel oříškové barvy...

13.

Odstavíme z ohně, přilijeme horkou smetanu a vařečkou rozmícháme...

14.

Pokud je to třeba, vrátíme omáčku zpět na mírný oheň a mícháme, dokud nezískáme jemnou omáčku bez hrudek...

15.

Karamel rovnoměrně nalijeme na jablka...

16.

Pečeme 40 minut ve statické troubě na 190 °C. Pokud má trouba pět úrovní, ideální je péct koláč v nižší části trouby – na druhé úrovni odspodu.