Úvod > Dezert > Jahodový dort se šlehačkou
Jahodový dort se šlehačkou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupExistuje něco lákavějšího a neodolatelnějšího, pro oči a pro chuť, než dorty s ovocem? Děti, opravdoví kritici dobrot, to ví dobře a před vitrínou cukrárny běží k dortům, které kypří barvami a veselostí. Ví, že pod ovocem se skrývají vrstvy lahodného krému anebo šlehačky.
Ovocné dezerty jsou synonymem čerstvosti, svěží chuti a někdy i lehkosti. Jahodový dort se šlehačkou je mlsný dort, odlehčený spoustou ovoce a jemným citronovým korpusem nazývaným „pan di Spagna“.
„Pan di Spagna“ patří mezi pilíře italského cukrářství. Podobně jako piškotové těsto tento korpus je připraven pouze z vajec, cukru a mouky. Část mouky často nahrazuje škrob, který má funkci oslabit glutenovou strukturu mouky a zanechat tak korpus jemnější a křehčí. Pan di Spagna neobsahuje kypřicí prášek, proto je důležité, aby vejce během šlehání nabraly co nejvíce vzduchu a tento vzduch si během práce s těstem udržely, důvod, proč je třeba s těstem pracovat opatrně a jemně. Vzduchové bubliny, uvnitř hmoty uvězněny, se teplem zvětšují a způsobují nárůst. Pára tlačí těsto směrem nahoru, podobně jako kypřicí prášek. Pokud Vás toto téma zajímá, zde se můžete dočíst více.
Množství ingrediencí je počítáno pro dortovou formu o průměru 24 cm. Pokud máte formu jiného rozměru či formátu, zde si můžete ingredience přesně přepočítat.