Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Jahodový dort se šlehačkou

Jahodový dort se šlehačkou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Existuje něco lákavějšího a neodolatelnějšího, pro oči a pro chuť, než dorty s ovocem? Děti, opravdoví kritici dobrot, to ví dobře a před vitrínou cukrárny běží k dortům, které kypří barvami a veselostí. Ví, že pod ovocem se skrývají vrstvy lahodného krému anebo šlehačky.   

Ovocné dezerty jsou synonymem čerstvosti, svěží chuti a někdy i lehkosti. Jahodový dort se šlehačkou je mlsný dort, odlehčený spoustou ovoce a jemným citronovým korpusem nazývaným „pan di Spagna“.  

„Pan di Spagna“ patří mezi pilíře italského cukrářství. Podobně jako piškotové těsto tento korpus je připraven pouze z vajec, cukru a mouky. Část mouky často nahrazuje škrob, který má funkci oslabit glutenovou strukturu mouky a zanechat tak korpus jemnější a křehčí. Pan di Spagna neobsahuje kypřicí prášek, proto je důležité, aby vejce během šlehání nabraly co nejvíce vzduchu a tento vzduch si během práce s těstem udržely, důvod, proč je třeba s těstem pracovat opatrně a jemně. Vzduchové bubliny, uvnitř hmoty uvězněny, se teplem zvětšují a způsobují nárůst. Pára tlačí těsto směrem nahoru, podobně jako kypřicí prášek. Pokud Vás toto téma zajímá, zde se můžete dočíst více. 

Množství ingrediencí je počítáno pro dortovou formu o průměru 24 cm. Pokud máte formu jiného rozměru či formátu, zde si můžete ingredience přesně přepočítat. 

Jahodový dort se šlehačkou

Torta alle fragole

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
1 hod 20 min 2 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Citronový korpus (pan di Spagna)
150 grVejce
30 grŽloutky
100 grKrupicový cukr
65 grHladká mouka
30 grBramborový škrob jemný
2 ksCitron BIO (kůra)
Náplň
800 grJahody
500 grČerstvá smetana na šlehání
2 sáčkyZtužovač šlehačky
50 grKrupicový cukr
40 grLikér Kirsch (dobrovolný)
30 grMoučkový cukr
p.p.Želatina ve spreji (dobrovolná)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 407

Užitečné potřeby


Dortová forma 24 cm Planetární robot se šlehací metlou anebo elektrické metličky Pečicí papír Jemné síto Kuchyňská stěrka Cukrářská špachtle Cukrářský sáček s ozdobným nástavcem

Postup

1.
150 g vajec (150 g = 3 vejce M cirka)
30 g žloutků (30 g = 2 žloutky M cirka)
100 g krupicového cukru
2 citrony BIO (kůra)

Cukr, vejce a žloutky pokojové teploty vložíme do objemné mísy. Přidáme žlutou část citronové kůry (bez té bílé spodní, která je hořká) a vše šleháme alespoň 15 minut. Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C...

2.

Vejce jsou správně vyšlehané, jakmile jsou objemné, světlé a nadýchané...

3.
65 g hladké mouky
30 g bramborového škrobu

Mouku se škrobem přesejeme dvakrát z výšky na pečicí papír...

4.

Mouku necháme postupně padat do našlehaných vajec a stěrkou mícháme jemným pohybem zespod směrem nahoru. Mícháme krátce, čas nezbytně nutný, aby se mouka absorbovala do těsta...

5.

Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a jemně uhladíme, aniž bychom s formou třepali...

6.

Pečeme 20-22 minut ve statické troubě na 180 °C. Jakmile jemný dotek nezanechá na těstě otisky, korpus je upečený...

7.

Odstraníme pečicí papír a korpus necháme na mřížce vychladnout (cirka 1 hodinu)...

8.
400 g jahod

Polovinu jahod nakrájíme na malé kostičky...

9.
50 g krupicového cukru
40 g likéru (Kirsch, Maraschino) anebo vody

Přidáme cukr, likér anebo vodu a dobře promícháme. Necháme odpočinout 30 minut, aby jahody pustily šťávu...

10.

Korpus rozřízneme na dva díly...

11.
500 g studené smetany
30 g moučkového cukru
2 sáčky ztužovače

Ztužovač smetany smícháme s moučkovým cukrem a přidáme k dobře vychlazené smetaně. Vše vyšleháme do tuha...

12.

Polovinu jahod se šťávou naneseme na korpus...

13.

Na druhou polovinu korpusu naneseme tenkou, půlcentimetrovou vrstvu šlehačky...

14.

Korpusy spojíme...

15.

Naneseme zbývající jahody...

16.

Cely korpus pokryjeme šlehačkou...

17.
jahody na zdobení

Několik jahod nakrájíme na plátky a ozdobíme jimi okraje dortu...

18.

Zbylou šlehačkou vložíme do cukrářského sáčku s ozdobným nástavcem a ozdobíme okraje dortu...

19.

Jahody rozkrojíme napůl a dokončíme naši dekoraci...

20.
Želatina na ovoce anebo moučkový cukr

Jahody můžeme postříkat (anebo potřít) želatinou anebo posypat moučkovým cukrem. Dort můžeme podávat ihned, ale ideální je nechat ho uležet pár hodin v lednici, korpus bude vláčnější.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
9
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek