Jahodový dort se šlehačkou

Ingredience pro 8 osob

Citronový korpus (pan di Spagna)
150 grVejce
30 grŽloutky
100 grKrupicový cukr
65 grHladká mouka
30 grBramborový škrob jemný
2 ksCitron BIO (kůra)
Náplň
800 grJahody
500 grČerstvá smetana na šlehání
2 sáčkyZtužovač šlehačky
50 grKrupicový cukr
40 grLikér Kirsch (dobrovolný)
30 grMoučkový cukr
p.p.Želatina ve spreji (dobrovolná)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
1 hod 20 min 2 hod

Cena


1.
150 g vajec (150 g = 3 vejce M cirka)
30 g žloutků (30 g = 2 žloutky M cirka)
100 g krupicového cukru
2 citrony BIO (kůra)

Cukr, vejce a žloutky pokojové teploty vložíme do objemné mísy. Přidáme žlutou část citronové kůry (bez té bílé spodní, která je hořká) a vše šleháme alespoň 15 minut. Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C...

2.

Vejce jsou správně vyšlehané, jakmile jsou objemné, světlé a nadýchané...

3.
65 g hladké mouky
30 g bramborového škrobu

Mouku se škrobem přesejeme dvakrát z výšky na pečicí papír...

4.

Mouku necháme postupně padat do našlehaných vajec a stěrkou mícháme jemným pohybem zespod směrem nahoru. Mícháme krátce, čas nezbytně nutný, aby se mouka absorbovala do těsta...

5.

Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a jemně uhladíme, aniž bychom s formou třepali...

6.

Pečeme 20-22 minut ve statické troubě na 180 °C. Jakmile jemný dotek nezanechá na těstě otisky, korpus je upečený...

7.

Odstraníme pečicí papír a korpus necháme na mřížce vychladnout (cirka 1 hodinu)...

8.
400 g jahod

Polovinu jahod nakrájíme na malé kostičky...

9.
50 g krupicového cukru
40 g likéru (Kirsch, Maraschino) anebo vody

Přidáme cukr, likér anebo vodu a dobře promícháme. Necháme odpočinout 30 minut, aby jahody pustily šťávu...

10.

Korpus rozřízneme na dva díly...

11.
500 g studené smetany
30 g moučkového cukru
2 sáčky ztužovače

Ztužovač smetany smícháme s moučkovým cukrem a přidáme k dobře vychlazené smetaně. Vše vyšleháme do tuha...

12.

Polovinu jahod se šťávou naneseme na korpus...

13.

Na druhou polovinu korpusu naneseme tenkou, půlcentimetrovou vrstvu šlehačky...

14.

Korpusy spojíme...

15.

Naneseme zbývající jahody...

16.

Cely korpus pokryjeme šlehačkou...

17.
jahody na zdobení

Několik jahod nakrájíme na plátky a ozdobíme jimi okraje dortu...

18.

Zbylou šlehačkou vložíme do cukrářského sáčku s ozdobným nástavcem a ozdobíme okraje dortu...

19.

Jahody rozkrojíme napůl a dokončíme naši dekoraci...

20.
Želatina na ovoce anebo moučkový cukr

Jahody můžeme postříkat (anebo potřít) želatinou anebo posypat moučkovým cukrem. Dort můžeme podávat ihned, ale ideální je nechat ho uležet pár hodin v lednici, korpus bude vláčnější.