Úvod > Těstoviny > Špagety s chřestem
Špagety s chřestem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Špagety s chřestem představují jednoduchý a zdravý první chod věnovaný všem milovníkům této cenné zeleniny. Skvělý recept, ve kterém si vychutnat křehkou chuť této jarní lahůdky v celé své lehkosti.
Zdá se, že chřest pochází ze starodávné Mezopotámie, ze země, kde se podle některých nacházela biblická zahrada v Edenu. A v zemském ráji, mezi mnoha lahodnými rostlinami, nemohl zajisté chybět chřest. Archeologické nálezy dokazují, že chřest byl zcela jistě znám ve starověkém Egyptě, odkud se rozšířil do Středozemí. Dlouho byl chřest používán pouze pro své blahodárné a léčivé účinky a až poté našel využití i v kuchyni.
Ať už se chřest zrodil kdekoliv, v Itálii se pěstuje tak dlouho, že je považován za autochtonní, což znamená, že se zrodil na území Itálie přirozeně bez přičinění člověka. Jisté je, že této blahodárné zeleniny si velmi cenili již starověcí Římané a díky tomuto antickému poslání je dnes Itálie třetím největším pěstitelem v Evropě.
ITALSKÝ CHŘEST
Italský chřest se může dnes chlubit pěti prestižními oceněními: čtyři IGP (chráněné zeměpisné označení) a jedno DOP (chráněné označení původu). Ten nejlepší italský chřest se pěstuje v regionu Benátsko a v regionu Emilia Romagna: bílý chřest Bassano DOP, Cimadolmo IGP a Cantello IGP a zelený chřest Badoere IGP a Altedo IGP.