Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Špagety s chřestem

Špagety s chřestem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Špagety s chřestem představují jednoduchý a zdravý první chod věnovaný všem milovníkům této cenné zeleniny. Skvělý recept, ve kterém si vychutnat křehkou chuť této jarní lahůdky v celé své lehkosti.  

Zdá se, že chřest pochází ze starodávné Mezopotámie, ze země, kde se podle některých nacházela biblická zahrada v Edenu. A v zemském ráji, mezi mnoha lahodnými rostlinami, nemohl zajisté chybět chřest. Archeologické nálezy dokazují, že chřest byl zcela jistě znám ve starověkém Egyptě, odkud se rozšířil do Středozemí. Dlouho byl chřest používán pouze pro své blahodárné a léčivé účinky a až poté našel využití i v kuchyni.  

Ať už se chřest zrodil kdekoliv, v Itálii se pěstuje tak dlouho, že je považován za autochtonní, což znamená, že se zrodil na území Itálie přirozeně bez přičinění člověka. Jisté je, že této blahodárné zeleniny si velmi cenili již starověcí Římané a díky tomuto antickému poslání je dnes Itálie třetím největším pěstitelem v Evropě.  

ITALSKÝ CHŘEST

Italský chřest se může dnes chlubit pěti prestižními oceněními: čtyři IGP (chráněné zeměpisné označení) a jedno DOP (chráněné označení původu). Ten nejlepší italský chřest se pěstuje v regionu Benátsko a v regionu Emilia Romagna: bílý chřest Bassano DOP, Cimadolmo IGP a Cantello IGP a zelený chřest Badoere IGP a Altedo IGP. 

Špagety s chřestem

Spaghetti agli asparagi

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

360 grŠpagety
400 grZelený chřest
200 grRajčatové pyré (passata di pomodoro)
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Mořská sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 411

Postup

1.
400 g chřestu

Chřest omyjeme a osušíme. Odřízneme dřevnaté konce...

2.

Od poloviny délky výhonky oloupeme škrabkou...

3.

Odřízneme špičky a výhonky nakrájíme na kolečka...

4.

V objemném hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a vhodíme do ní výhonky...

5.
360 g špaget

Jakmile voda opět vře, přidáme také špagety...

6.

Pět minut před koncem vaření přidáme špičky chřestu...

7.
200 g rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
sůl
cukr

Rajčatové pyré přivedeme k varu a na mírném ohni necháme zredukovat, tak aby omáčka nebyla příliš řídká (bude to chtít cirka 5 minut).  Jakmile je omáčka hotová přidáme dvě lžíce olivového oleje. Eventuálně dochutíme špetkou soli a podle potřeby špetkou cukru...

8.

Špagety scedíme "al dente", přidáme je k omáčce a dobře promícháme. Po minutě vypneme oheň a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek