Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Špagety alla puttanesca

Špagety alla puttanesca

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Špagety alla puttanesca patří bezpochyby mezi ta jídla, ve kterých se skrývá Itálie v celé své pestrosti – slunečná, barevná, flirtující. Rajčata, olivy, kapary, feferonka, oregano, česnek, olivový olej: to všechno jsou ingredience, které vytváří další mistrovské dílo mezi těstovinami. A kde jinde by se tato chutná a “lechtivá” omáčka mohla zrodit než v Kampánii, v Neapoli. V místním nářečí se ji říká jednoduše “aulive e cchiapparielle”: olivy a kapary a ten pravý recept by se nemohl obejít bez slavných “fialových” oliv Gaeta, pocházejících ze stejnojmenného městečka na jihu Kampánie. 

Co se týče etymologického původu slova “alla puttanesca” (od slova puttana – holka lehčích mravů, šlapka), existuje mnoho teorií. Nejoblíbenější z nich vidí zrod těchto těstovin v jednom neapolském nevěstinci. Faktem je, že recept na předchůdce moderních těstovin „alla puttanesca“ najdeme v lidové neapolské kuchařce z počátku 19. století (Ippolito Cavalcanti, Cucina teorico-pratica, Neapol, 1837).  

Špagety alla puttanesca najdeme také v římské kuchyni. Podle názoru některých se římská verze liší přidáním do omáčky ančoviček v soli. Ve skutečnosti, pozornému čtenáři neunikne fakt, že ve výše citované kuchařce od Cavalcanti se těstoviny nazývají „Vermicelli all'oglio con olive capperi ed alici salse“ (těstoviny s olejem, olivami, kapary a ančovičkami).

Špagety alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

320 grŠpagety
400 grKrájená rajčata (polpa di pomodoro)
80 grČerné olivy bez pecky
30 grKapary v soli
2 ksAnčovičky (v oleji, v soli)
1 ksSušená pálivá feferonka
1 ksStroužek česneku
1 lžičkaOregáno
4 lžíceOlivový olej extra panenský
svazekPetrželka
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 468

Zajímavost


Kapary nejsou plody, ale nerozvinuté květy malého dřevnatého keře Capparis spinosa, velmi rozšířeného ve středozemní kotlině. Jsou známé pro svou vynikající výraznou a pronikavou chuť a své digestivní účinky: povzbuzují chuť k jídlu, napomáhají trávení a stimulují diurézu. 

Po sklizni se konzervují naložené v nálevu, v oleji anebo v soli. Mořská sůl dokáže nejlépe zachovat jejich přirozenou chuť bez nutnosti přidání konzervačních látek, které naopak obsahují nálevy. 

Velmi lahodné a známé po celém světě jsou kapary z ostrova Pantellerie nedaleko Sicílie (capperi di Pantelleria), které v roce 1996 získaly prestižní ocenění IGP – chráněné zeměpisné označení. Typická zeměpisná poloha, vlhké klima a půda sopečného původu dávají těmto kaparům charakteristické a jedinečné aroma. 

Postup

1.
30 g kaparů

Kapary dobře opláchneme od soli a osušíme...

2.
2 ančovičky

Ančovičky osušíme od oleje a nasekáme najemno...

3.
4 lžíce oleje
1 stroužek česneku
1 feferonka
80 g oliv bez pecky

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek, rozdrobenou feferonku, ančovičky, kapary a olivy a dobře promícháme...

4.
400 g krájených rajčat (polpa)
1 lžička oregána
sůl
čerstvě mletý pepř

Po minutě přidáme také krájená rajčata, oregano, sůl a pepř a na mírném ohni za častého míchání vaříme 15 minut. Pokud se omáčka příliš vysuší, přidáme pár lžic vody z těstovin...

5.
320 g těstovin

Špagety uvaříme „al dente“ v mírně osolené vodě...

6.
1 lžíce petrželky

Uvařené těstoviny smícháme s omáčkou, posypeme petrželkou a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek