Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Špagety alla puttanesca

Špagety alla puttanesca

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Špagety alla puttanesca patří bezpochyby mezi ta jídla, ve kterých se skrývá Itálie v celé své pestrosti – slunečná, barevná, flirtující. Rajčata, olivy, kapary, feferonka, oregano, česnek, olivový olej: to všechno jsou ingredience, které vytváří další mistrovské dílo mezi těstovinami. A kde jinde by se tato chutná a “lechtivá” omáčka mohla zrodit než v Kampánii, v Neapoli. V místním nářečí se ji říká jednoduše “aulive e cchiapparielle”: olivy a kapary a ten pravý recept by se nemohl obejít bez slavných “fialových” oliv Gaeta, pocházejících ze stejnojmenného městečka na jihu Kampánie. 

Co se týče etymologického původu slova “alla puttanesca” (od slova puttana – holka lehčích mravů, šlapka), existuje mnoho teorií. Nejoblíbenější z nich vidí zrod těchto těstovin v jednom neapolském nevěstinci. Faktem je, že recept na předchůdce moderních těstovin „alla puttanesca“ najdeme v lidové neapolské kuchařce z počátku 19. století (Ippolito Cavalcanti, Cucina teorico-pratica, Neapol, 1837).  

Špagety alla puttanesca najdeme také v římské kuchyni. Podle názoru některých se římská verze liší přidáním do omáčky ančoviček v soli. Ve skutečnosti, pozornému čtenáři neunikne fakt, že ve výše citované kuchařce od Cavalcanti se těstoviny nazývají „Vermicelli all'oglio con olive capperi ed alici salse“ (těstoviny s olejem, olivami, kapary a ančovičkami).

Špagety alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

320 grŠpagety
400 grKrájená rajčata (polpa di pomodoro)
80 grČerné olivy bez pecky
30 grKapary v soli
2 ksAnčovičky (v oleji, v soli)
1 ksSušená pálivá feferonka
1 ksStroužek česneku
1 lžičkaOregáno
4 lžíceOlivový olej extra panenský
svazekPetrželka
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 468

Zajímavost


Kapary nejsou plody, ale nerozvinuté květy malého dřevnatého keře Capparis spinosa, velmi rozšířeného ve středozemní kotlině. Jsou známé pro svou vynikající výraznou a pronikavou chuť a své digestivní účinky: povzbuzují chuť k jídlu, napomáhají trávení a stimulují diurézu. 

Po sklizni se konzervují naložené v nálevu, v oleji anebo v soli. Mořská sůl dokáže nejlépe zachovat jejich přirozenou chuť bez nutnosti přidání konzervačních látek, které naopak obsahují nálevy. 

Velmi lahodné a známé po celém světě jsou kapary z ostrova Pantellerie nedaleko Sicílie (capperi di Pantelleria), které v roce 1996 získaly prestižní ocenění IGP – chráněné zeměpisné označení. Typická zeměpisná poloha, vlhké klima a půda sopečného původu dávají těmto kaparům charakteristické a jedinečné aroma. 

Postup

1.
30 g kaparů

Kapary dobře opláchneme od soli a osušíme...

2.
2 ančovičky

Ančovičky osušíme od oleje a nasekáme najemno...

3.
4 lžíce oleje
1 stroužek česneku
1 feferonka
80 g oliv bez pecky

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek, rozdrobenou feferonku, ančovičky, kapary a olivy a dobře promícháme...

4.
400 g krájených rajčat (polpa)
1 lžička oregána
sůl
čerstvě mletý pepř

Po minutě přidáme také krájená rajčata, oregano, sůl a pepř a na mírném ohni za častého míchání vaříme 15 minut. Pokud se omáčka příliš vysuší, přidáme pár lžic vody z těstovin...

5.
320 g těstovin

Špagety uvaříme „al dente“ v mírně osolené vodě...

6.
1 lžíce petrželky

Uvařené těstoviny smícháme s omáčkou, posypeme petrželkou a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek