Úvod > Těstoviny > Špagety alla puttanesca
Špagety alla puttanesca
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupŠpagety alla puttanesca patří bezpochyby mezi ta jídla, ve kterých se skrývá Itálie v celé své pestrosti – slunečná, barevná, flirtující. Rajčata, olivy, kapary, feferonka, oregano, česnek, olivový olej: to všechno jsou ingredience, které vytváří další mistrovské dílo mezi těstovinami. A kde jinde by se tato chutná a “lechtivá” omáčka mohla zrodit než v Kampánii, v Neapoli. V místním nářečí se ji říká jednoduše “aulive e cchiapparielle”: olivy a kapary a ten pravý recept by se nemohl obejít bez slavných “fialových” oliv Gaeta, pocházejících ze stejnojmenného městečka na jihu Kampánie.
Co se týče etymologického původu slova “alla puttanesca” (od slova puttana – holka lehčích mravů, šlapka), existuje mnoho teorií. Nejoblíbenější z nich vidí zrod těchto těstovin v jednom neapolském nevěstinci. Faktem je, že recept na předchůdce moderních těstovin „alla puttanesca“ najdeme v lidové neapolské kuchařce z počátku 19. století (Ippolito Cavalcanti, Cucina teorico-pratica, Neapol, 1837).
Špagety alla puttanesca najdeme také v římské kuchyni. Podle názoru některých se římská verze liší přidáním do omáčky ančoviček v soli. Ve skutečnosti, pozornému čtenáři neunikne fakt, že ve výše citované kuchařce od Cavalcanti se těstoviny nazývají „Vermicelli all'oglio con olive capperi ed alici salse“ (těstoviny s olejem, olivami, kapary a ančovičkami).