Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Gratinovaný květák s omáčkou Mornay

Gratinovaný květák s omáčkou Mornay

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že je omáčka Mornay (it. salsa Mornay) francouzského původu, najdeme ji v každé italské kuchařce, kde se řadí mezi základní omáčky (it. salsa madre). Italové si ji přivlastnili a přizpůsobili svým vlastním ingrediencím, proto je omáčka většinou připravována s typicky italskými sýry, jako je parmazán anebo fontina, namísto tradičního sýru gruyére, cheddar anebo ementál. 

Omáčka Mornay patří mezi kulinářské základy, které bychom měli znát. Používá se k přípravě gratinovaných pokrmů, především zeleniny, ale také zapékaných těstovin, skvěle se hodí i k rybám a k vejcím. 

Omáčka Mornay je varianta bešamelové omáčky, obohacena o žloutky, sýr a smetanu. Je velmi jednoduchá na přípravu, jediný delikátní krok je správná konzistence a gratinování. Omáčka Mornay musí být hebká a sametová, ale zároveň dostatečně hustá a nepříliš řídká. Kvalitní čerstvé plnotučné mléko a dobrá vysokoprocentní smetana ji dodají tu nejlepší chuť a ideální hustotu. Tato lahodná omáčka bohatá na tuky nemá ráda dlouhé pečení a příliš vysoké teploty, při kterých má tendenci se „srážet“, a to proto, že vysoké teploty působí na tuky, které mění svou strukturu a rozpouští se.   

Gratinovaný květák můžeme podávat s celozrnným pečivem a salátem jako jediný chod, ale skvěle se hodí také jako příloha, výborný je i k bílým rybám.  

Mohl by Vás také zajímat recept na květákový koláč.



Gratinovaný květák s omáčkou Mornay

Cavolfiore gratinato in salsa Mornay

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 20 min 15 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1000 grKvěták
30 grLískové ořechy (dobrovolné)
20 grSýr Parmigiano Reggiano (Fontina)
Bešamel
500 grČerstvé plnotučné mléko
40 grMáslo
40 grHladká mouka
5 grMořská sůl
špetkaMuškátový oříšek
Omáčka Mornay
100 grČerstvá smetana na šlehání
80 grSýr Parmigiano Reggiano (Fontina)
60 grŽloutky
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 485

Užitečné potřeby


Zapékací mísa anebo gratinovací misky Metlička na šlehání

Postup

1.
1 květák

V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...

2.

Poté odřízneme růžičky...

3.

Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...

4.
sůl podle potřeby

Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 5 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát – na třikrát podle velikosti hrnce...

5.
40 g másla
40 g hladké mouky
500 g plnotučného mléka
5 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)
špetka muškátového oříšku

Mezitím připravíme bešamelovou omáčku (foto recept zde): v hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme přesátou mouku a metličkou energicky rozmícháme. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud jíška nezačne jemně zlátnout. Do hotové jíšky přilijeme studené mléko a metličkou energicky rozmícháme. Dochutíme solí a muškátovým oříškem a za častého míchání vaříme na nízkém ohni 15 minut od bodu varu...

6.
60 g žloutků (60 g jsou cirka 3 - 4 žloutky M cirka)
100 g smetany

Hotový bešamel odstavíme z ohně, přidáme žloutky a smetanu a metličkou důkladně rozmícháme...

7.
80 g sýru
čerstvě mletý pepř
sůl podle potřeby

Přidáme sýr a dobře promícháme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a eventuálně solí...

8.

Dno zapékací mísy potřeme omáčkou...

9.

Přidáme květák...

10.

Přelijeme omáčkou...

11.
20 g sýru
30 g lískových oříšků

Vše posypeme zbylým sýrem a nahrubo nasekanými ořechy...

12.

Pečeme v dobře rozehřáté statické troubě (ne ventilované) na 200 °C po dobu 15 minut. Zapneme gril (200 °C) a gratinujeme po dobu 4-5 minut (ne příliš blízko grilu). Necháme 15 minut odpočinout a podáváme. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek