Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Gratinovaný květák s omáčkou Mornay

Gratinovaný květák s omáčkou Mornay

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že je omáčka Mornay (it. salsa Mornay) francouzského původu, najdeme ji v každé italské kuchařce, kde se řadí mezi základní omáčky (it. salsa madre). Italové si ji přivlastnili a přizpůsobili svým vlastním ingrediencím, proto je omáčka většinou připravována s typicky italskými sýry, jako je parmazán anebo fontina, namísto tradičního sýru gruyére, cheddar anebo ementál. 

Omáčka Mornay patří mezi kulinářské základy, které bychom měli znát. Používá se k přípravě gratinovaných pokrmů, především zeleniny, ale také zapékaných těstovin, skvěle se hodí i k rybám a k vejcím. 

Omáčka Mornay je varianta bešamelové omáčky, obohacena o žloutky, sýr a smetanu. Je velmi jednoduchá na přípravu, jediný delikátní krok je správná konzistence a gratinování. Omáčka Mornay musí být hebká a sametová, ale zároveň dostatečně hustá a nepříliš řídká. Kvalitní čerstvé plnotučné mléko a dobrá vysokoprocentní smetana ji dodají tu nejlepší chuť a ideální hustotu. Tato lahodná omáčka bohatá na tuky nemá ráda dlouhé pečení a příliš vysoké teploty, při kterých má tendenci se „srážet“, a to proto, že vysoké teploty působí na tuky, které mění svou strukturu a rozpouští se.   

Gratinovaný květák můžeme podávat s celozrnným pečivem a salátem jako jediný chod, ale skvěle se hodí také jako příloha, výborný je i k bílým rybám.  

Mohl by Vás také zajímat recept na květákový koláč.



Gratinovaný květák s omáčkou Mornay

Cavolfiore gratinato in salsa Mornay

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 20 min 15 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1000 grKvěták
30 grLískové ořechy (dobrovolné)
20 grSýr Parmigiano Reggiano (Fontina)
Bešamel
500 grČerstvé plnotučné mléko
40 grMáslo
40 grHladká mouka
5 grMořská sůl
špetkaMuškátový oříšek
Omáčka Mornay
100 grČerstvá smetana na šlehání
80 grSýr Parmigiano Reggiano (Fontina)
60 grŽloutky
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 485

Užitečné potřeby


Zapékací mísa anebo gratinovací misky Metlička na šlehání

Postup

1.
1 květák

V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...

2.

Poté odřízneme růžičky...

3.

Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...

4.
sůl podle potřeby

Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 5 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát – na třikrát podle velikosti hrnce...

5.
40 g másla
40 g hladké mouky
500 g plnotučného mléka
5 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)
špetka muškátového oříšku

Mezitím připravíme bešamelovou omáčku (foto recept zde): v hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme přesátou mouku a metličkou energicky rozmícháme. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud jíška nezačne jemně zlátnout. Do hotové jíšky přilijeme studené mléko a metličkou energicky rozmícháme. Dochutíme solí a muškátovým oříškem a za častého míchání vaříme na nízkém ohni 15 minut od bodu varu...

6.
60 g žloutků (60 g jsou cirka 3 - 4 žloutky M cirka)
100 g smetany

Hotový bešamel odstavíme z ohně, přidáme žloutky a smetanu a metličkou důkladně rozmícháme...

7.
80 g sýru
čerstvě mletý pepř
sůl podle potřeby

Přidáme sýr a dobře promícháme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a eventuálně solí...

8.

Dno zapékací mísy potřeme omáčkou...

9.

Přidáme květák...

10.

Přelijeme omáčkou...

11.
20 g sýru
30 g lískových oříšků

Vše posypeme zbylým sýrem a nahrubo nasekanými ořechy...

12.

Pečeme v dobře rozehřáté statické troubě (ne ventilované) na 200 °C po dobu 15 minut. Zapneme gril (200 °C) a gratinujeme po dobu 4-5 minut (ne příliš blízko grilu). Necháme 15 minut odpočinout a podáváme. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek