Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Pečené zeleninové chipsy

Pečené zeleninové chipsy

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečené zeleninové chipsy představují skvělý způsob, jak přinést na naše stoly více zeleniny, i pro ty její staré známé odpůrce: děti

Spíše než „chipsy“ bychom je mohli nazvat dehydratovanou zeleninou, poněvadž sušením při nízkých teplotách ztratí zelenina pouze vodu, ale zachová si veškeré nutriční látky, vitaminy a minerální látky, na které je bohatá. 


Chipsy můžeme nechat zcela přírodní bez oleje a bez přidané soli (kromě osolené vody). Olej velký rozdíl v chuti a křupavosti nedělá, to záleží pouze na zelenině, každá chutná a „křupe“ jinak. Chipsy můžeme místo toho obohatit bylinkami anebo přírodními směsi koření bez soli.  


Uvedenou zeleninou se nechejte pouze inspirovat a vybírejte vždy sezonní zeleninu, která je zdravější, chutnější a levnější.

Pečené zeleninové chipsy

Chips di verdure al forno

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 2 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Ingredience dle vlastního výběru
1 ksBrambory
1 ksSladké brambory
200 grDýně
1 ksČervená řepa
1 ksVodní řepa
1 ksMrkev
p.p.Mořská sůl
p.p.Olivový olej extra panenský (dobrovolný)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 117

Užitečné potřeby


Kráječ zeleniny Pečicí papír Plech(y)

Zajímavost


Pikantní rozmarýn

Přírodní směs pikantní rozmarýn obsahuje pouze přírodní organické ingredience bez přidané soli a chemických látek. Směs je složena čistě z rozmarýnu (40%), bazalky, černého pepře, česneku a chilli. Tato jemně pikantní kombinace přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi, krevnímu oběhu, činnosti srdce, jater a žlučníku, pročištění těla, podporuje trávení a proces vylučování. Směs neobsahuje cukr, lepek, ořechy a živočišné přídavky.

Postup

1.
1 sladká brambora (it. patata dolce)
1 vodní řepa (it. rapa bianca)
1 červená řepa (it. barbabietola)

Zeleninu oloupeme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme...

2.

Kráječem nakrájíme zeleninu na jemné plátky tlusté 1 mm...

3.

Plátky spaříme 1 minutu ve vroucí osolené vodě. Pokud zeleniny připravujeme více, začněme vždy tou nejsvětlejší barvou a až nakonec červenou řepou...

4.

Spařenou zeleninu ihned ochladíme v misce s vodou a ledem, abychom zastavili tepelný proces a zafixovali jasnou barvu...

5.

Zeleninu necháme dobře odkapat a osušíme na čisté utěrce...

6.

Plátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, tak aby se nepřekrývaly...

7.

Pokud jsou vlhké, osušíme je papírovými utěrkami...

8.
olivový olej extra panenský podle potřeby (dobrovolný)

Zeleninu můžeme jemně přetřít olivovým olejem, ale není to nutné...

9.

Chipsy můžeme nechat přírodní anebo dochutit solí, pepřem, bylinkami anebo kořením, jen velmi jemně, poněvadž aroma se sušením velmi koncentruje...

10.

Chipsy sušíme ve ventilované troubě na 100 °C cirka 2 hodiny, dokud nejsou křupavé a přestanou být gumové. Ve ventilované troubě můžeme sušit i několik plechů zároveň. Podáváme nejlépe ihned, ale dobře uskladněné v neprodyšné nádobě vydrží křupavé i několik dní. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek