Pečené zeleninové chipsy

Ingredience pro 4 osoby

Ingredience dle vlastního výběru
1 ksBrambory
1 ksSladké brambory
200 grDýně
1 ksČervená řepa
1 ksVodní řepa
1 ksMrkev
p.p.Mořská sůl
p.p.Olivový olej extra panenský (dobrovolný)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 2 hod 0 min

Cena


1.
1 sladká brambora (it. patata dolce)
1 vodní řepa (it. rapa bianca)
1 červená řepa (it. barbabietola)

Zeleninu oloupeme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme...

2.

Kráječem nakrájíme zeleninu na jemné plátky tlusté 1 mm...

3.

Plátky spaříme 1 minutu ve vroucí osolené vodě. Pokud zeleniny připravujeme více, začněme vždy tou nejsvětlejší barvou a až nakonec červenou řepou...

4.

Spařenou zeleninu ihned ochladíme v misce s vodou a ledem, abychom zastavili tepelný proces a zafixovali jasnou barvu...

5.

Zeleninu necháme dobře odkapat a osušíme na čisté utěrce...

6.

Plátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, tak aby se nepřekrývaly...

7.

Pokud jsou vlhké, osušíme je papírovými utěrkami...

8.
olivový olej extra panenský podle potřeby (dobrovolný)

Zeleninu můžeme jemně přetřít olivovým olejem, ale není to nutné...

9.

Chipsy můžeme nechat přírodní anebo dochutit solí, pepřem, bylinkami anebo kořením, jen velmi jemně, poněvadž aroma se sušením velmi koncentruje...

10.

Chipsy sušíme ve ventilované troubě na 100 °C cirka 2 hodiny, dokud nejsou křupavé a přestanou být gumové. Ve ventilované troubě můžeme sušit i několik plechů zároveň. Podáváme nejlépe ihned, ale dobře uskladněné v neprodyšné nádobě vydrží křupavé i několik dní.