Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Minestrone po milánsku

Minestrone po milánsku

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Minestrone dlouhé představování nepotřebuje, v celém světě se slovo „minestrone“ stalo synonymem husté a zdravé polévky, symbolem středozemní stravy (Dieta Mediterranea) a s ní spjatým modelem stravování. Zelenina, luštěniny, cereálie, olivový olej: to jsou kameny, na kterých tento model stojí.  


Vůbec nevadí, že každá země, každý kraj dokázal interpretovat tuto polévku po svém. Její autentičnosti neublížili, právě naopak, navrátili ji svou pravou podstatu: podstatu jídla připraveného z místních a sezonních surovin. Důvod, proč na minestrone existuje tolik receptů, kolik italských regionů.  


Minestrone po milánsku (minestrone alla milanese) je neodlučně spjat s lombardskou kulinární tradicí. Patří mezi milánské gastronomické produkty („prodotti gastronomici tradizionali milanesi“) chráněné značkou De.Co. (Denominazione Comunale). Značka, která znamená místo, kde se pokrm zrodil, místo kde „vyrůstal“, místo kde se ztotožňuje s místními obyvateli. 

INFORMACE K PŘÍPRAVĚ 
V milánském minestrone nikdy nechybí fazole borlotti (nejlépe čerstvé, k dostání od května do listopadu), rýže a od podzimu do jara ani kapusta (cavolo verza). V létě je možné kapustu nahradit rajčaty a polévku si vychutnat zastudena.

Pro tento recept jsem inspiraci hledala u (koho jiného než) milánského šéfkuchaře Gualtiera Marchesi, všemi považovaného za zakladatele moderní italské kuchyně a prvního italského šéfkuchaře, který získal tři Michelinské hvězdy.  


Pár slov je třeba k přípravě jeho minestrone říct. Minestrone je velmi hustá a „suchá“ polévka, podobající se spíše řidšímu rizotu nežli polévce. Jedná se o kompletní a sytné jídlo, které se servíruje jako jediný chod.

Originální recept pochází z knihy La cucina italiana. Il Grande ricettario, Gualtiero Marchesi, DeAgostini, 2015. Recept připravuji s malými změnami, které jsem zaznamenala v kurzívu. Ilustrovaný postup je zcela identický originálu.  


Ingredience

1,2 lt vody (1,5 litru; sušené fazole potřebují více vody; pokud si přejete minestrone tekutější, můžete dát i 2 litry vody

250 g čerstvých fazolí Borlotti (odpovídají cirka 130 gramům sušených namočených fazolí; sušené fazole jsou snadněji dostupné a proto jsem je v receptu nahradila) 

200 g rýže Vialone nano (150 g, aby se podobala více polévce a méně rizotu, takhle nám chutná v rodině lépe; v receptu jsem uvedla i rýži Arborio, která se do polévky také hodí a v Česku patří  mezi více prodávané odrůdy) 

300 g kapusty 

1 cibule 

1 mrkev 

1 řapík celeru 

2 brambory 

1 cuketka  

20 g másla 

10 g petržele 

1 stroužek česneku 

sůl (mořská sůl)

2 lžíce olivového oleje extra panenského (olivový olej historicky nepatří do milánské kuchyně, proto v receptu „chybí“)


Často se do milánského minestrone dává vepřová kůže (cotenna di suino) a vepřový špek (lardo). Osobně preferuji minestrone ve své zdravější vegetariánské podobě, podobně jako Marchesi. 


Minestrone po milánsku

Minestrone alla milanese

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 70 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1500 mlStudená voda
150 grRýže Vialone Nano (Arborio)
130 grFazole Borlotti suché
300 grKapusta
2 ksBrambory
1 ksCuketka
1 ksŽlutá cibule
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
20 grMáslo
10 grPetrželka
1 ksStroužek česneku
2 lžíceOlivový olej extra panenský (dobrovolný)
p.p.Mořská sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 390

Postup

1.
130 g sušených fazolí anebo 250 g čerstvých vyloupaných fazolí (cirka 500-600 g s luskem)

Sušené fazole namočíme na 12 hodin do studené vody: misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna. V případě, že máme fazole čerstvé, můžeme je použít ihned, namáčení není zapotřebí...

2.
1 střední cibule žlutá

Připravíme si zeleninu, budeme potřebovat 2 misky: malou na "soffritto" a velkou na zeleninu. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme ji do menší misky...

3.
1 velká mrkev

Mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky...

4.

Plátky nakrájíme na nudličky a nudličky na drobné kostičky. Přidáme ji k cibuli...

5.
1 řapík celeru

Řapík celeru zbavíme konce a listů a důkladně ho omyjeme. Řapíkatý celer a petržel uchováme v lednici v nádobě s vodou, vydrží čerstvý i 2 týdny. Po několika dnech vodu vyměníme a odřízneme, jak celeru tak petrželi, „okoralý“ konec stonku...

6.

Celer zbavíme dřevnatých vláken: milimetr pod okrajem celer nařízneme...

7.

A tahem, směrem k sobě, vlákna odstraníme. Operaci zopakujeme i z druhé strany...

8.

Očištěný celer nakrájíme na plátky a vložíme do menší misky...

9.
10 g petržele (2 lžíce nasekaných lístků)
1 stroužek česneku

Petržel zbavíme stonků a lístky společně se stroužkem česneku nasekáme najemno...

10.

Nyní máme připravenou první část zeleniny, která nám poslouží jako základ na „soffritto“ (osmahnutá zelenina)...

11.
1 středně velká cuketka
2 středně velké brambory

Připravíme si ostatní zeleninu, kterou dáme do větší mísy. Cuketu nakrájíme na širší plátky, plátky na kostičky. Podobně připravíme oloupané brambory...

12.
300 g kapusty (cirka 1/2 středně velké hlávky)

Kapustu zbavíme starých a poničených listů. Hlávku rozřízneme na čtvrtky..

13.

Vyřízneme dřevnatý košťál...

14.

Nyní kapustu nakrájíme na nudličky a důkladně ji propláchneme...

15.
20 g másla

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drobně krájenou zeleninu...

16.

Za častého míchání necháme zeleninu „uvadnout“, tzn. že ji na velmi nízkém ohni osmahneme, aniž by začala hnědnout. Zeleninu takto restujeme zhruba 5 minut...

17.

Přidáme cuketu, brambory, kapustu a scezené fazole...

18.
1500 ml studené vody

Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu...

19.
1 zarovnaná lžíce mořské soli

Jakmile minestrone vře, přidáme sůl...

20.

Překryjeme pokličkou, snížíme oheň na úplné minimum a necháme polévku mírně pobublávat 1 hodinu...

21.
150 g rýže

Přidáme rýži a povaříme dalších 10 minut...

22.
2 lžíce olivového oleje
parmazán podle chuti
sůl

Po uplynuté době vypneme oheň a minestrone necháme dojít mimo plotnu, čas nezbytně nutný, aby se dovařila rýže. Dochutíme solí. Podle chuti můžeme přidat i olivový olej a strouhaný parmazán.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek