Minestrone po milánsku

Ingredience pro 4 osoby

1500 mlStudená voda
150 grRýže Vialone Nano (Arborio)
130 grFazole Borlotti suché
300 grKapusta
2 ksBrambory
1 ksCuketka
1 ksŽlutá cibule
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
20 grMáslo
10 grPetrželka
1 ksStroužek česneku
2 lžíceOlivový olej extra panenský (dobrovolný)
p.p.Mořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 70 min 10 min

Cena


1.
130 g sušených fazolí anebo 250 g čerstvých vyloupaných fazolí (cirka 500-600 g s luskem)

Sušené fazole namočíme na 12 hodin do studené vody: misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna. V případě, že máme fazole čerstvé, můžeme je použít ihned, namáčení není zapotřebí...

2.
1 střední cibule žlutá

Připravíme si zeleninu, budeme potřebovat 2 misky: malou na "soffritto" a velkou na zeleninu. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme ji do menší misky...

3.
1 velká mrkev

Mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky...

4.

Plátky nakrájíme na nudličky a nudličky na drobné kostičky. Přidáme ji k cibuli...

5.
1 řapík celeru

Řapík celeru zbavíme konce a listů a důkladně ho omyjeme. Řapíkatý celer a petržel uchováme v lednici v nádobě s vodou, vydrží čerstvý i 2 týdny. Po několika dnech vodu vyměníme a odřízneme, jak celeru tak petrželi, „okoralý“ konec stonku...

6.

Celer zbavíme dřevnatých vláken: milimetr pod okrajem celer nařízneme...

7.

A tahem, směrem k sobě, vlákna odstraníme. Operaci zopakujeme i z druhé strany...

8.

Očištěný celer nakrájíme na plátky a vložíme do menší misky...

9.
10 g petržele (2 lžíce nasekaných lístků)
1 stroužek česneku

Petržel zbavíme stonků a lístky společně se stroužkem česneku nasekáme najemno...

10.

Nyní máme připravenou první část zeleniny, která nám poslouží jako základ na „soffritto“ (osmahnutá zelenina)...

11.
1 středně velká cuketka
2 středně velké brambory

Připravíme si ostatní zeleninu, kterou dáme do větší mísy. Cuketu nakrájíme na širší plátky, plátky na kostičky. Podobně připravíme oloupané brambory...

12.
300 g kapusty (cirka 1/2 středně velké hlávky)

Kapustu zbavíme starých a poničených listů. Hlávku rozřízneme na čtvrtky..

13.

Vyřízneme dřevnatý košťál...

14.

Nyní kapustu nakrájíme na nudličky a důkladně ji propláchneme...

15.
20 g másla

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drobně krájenou zeleninu...

16.

Za častého míchání necháme zeleninu „uvadnout“, tzn. že ji na velmi nízkém ohni osmahneme, aniž by začala hnědnout. Zeleninu takto restujeme zhruba 5 minut...

17.

Přidáme cuketu, brambory, kapustu a scezené fazole...

18.
1500 ml studené vody

Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu...

19.
1 zarovnaná lžíce mořské soli

Jakmile minestrone vře, přidáme sůl...

20.

Překryjeme pokličkou, snížíme oheň na úplné minimum a necháme polévku mírně pobublávat 1 hodinu...

21.
150 g rýže

Přidáme rýži a povaříme dalších 10 minut...

22.
2 lžíce olivového oleje
parmazán podle chuti
sůl

Po uplynuté době vypneme oheň a minestrone necháme dojít mimo plotnu, čas nezbytně nutný, aby se dovařila rýže. Dochutíme solí. Podle chuti můžeme přidat i olivový olej a strouhaný parmazán.