1500 ml | Studená voda |
---|---|
150 gr | Rýže Vialone Nano (Arborio) |
130 gr | Fazole Borlotti suché |
300 gr | Kapusta |
2 ks | Brambory |
1 ks | Cuketka |
1 ks | Žlutá cibule |
1 ks | Mrkev |
1 řapík | Řapíkatý celer |
20 gr | Máslo |
10 gr | Petrželka |
1 ks | Stroužek česneku |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský (dobrovolný) |
p.p. | Mořská sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 70 min | 10 min |
Cena
Sušené fazole namočíme na 12 hodin do studené vody: misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna. V případě, že máme fazole čerstvé, můžeme je použít ihned, namáčení není zapotřebí...
Připravíme si zeleninu, budeme potřebovat 2 misky: malou na "soffritto" a velkou na zeleninu. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme ji do menší misky...
Mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky...
Plátky nakrájíme na nudličky a nudličky na drobné kostičky. Přidáme ji k cibuli...
Řapík celeru zbavíme konce a listů a důkladně ho omyjeme. Řapíkatý celer a petržel uchováme v lednici v nádobě s vodou, vydrží čerstvý i 2 týdny. Po několika dnech vodu vyměníme a odřízneme, jak celeru tak petrželi, „okoralý“ konec stonku...
Celer zbavíme dřevnatých vláken: milimetr pod okrajem celer nařízneme...
A tahem, směrem k sobě, vlákna odstraníme. Operaci zopakujeme i z druhé strany...
Očištěný celer nakrájíme na plátky a vložíme do menší misky...
Petržel zbavíme stonků a lístky společně se stroužkem česneku nasekáme najemno...
Nyní máme připravenou první část zeleniny, která nám poslouží jako základ na „soffritto“ (osmahnutá zelenina)...
Připravíme si ostatní zeleninu, kterou dáme do větší mísy. Cuketu nakrájíme na širší plátky, plátky na kostičky. Podobně připravíme oloupané brambory...
Kapustu zbavíme starých a poničených listů. Hlávku rozřízneme na čtvrtky..
Vyřízneme dřevnatý košťál...
Nyní kapustu nakrájíme na nudličky a důkladně ji propláchneme...
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drobně krájenou zeleninu...
Za častého míchání necháme zeleninu „uvadnout“, tzn. že ji na velmi nízkém ohni osmahneme, aniž by začala hnědnout. Zeleninu takto restujeme zhruba 5 minut...
Přidáme cuketu, brambory, kapustu a scezené fazole...
Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu...
Jakmile minestrone vře, přidáme sůl...
Překryjeme pokličkou, snížíme oheň na úplné minimum a necháme polévku mírně pobublávat 1 hodinu...
Přidáme rýži a povaříme dalších 10 minut...
Po uplynuté době vypneme oheň a minestrone necháme dojít mimo plotnu, čas nezbytně nutný, aby se dovařila rýže. Dochutíme solí. Podle chuti můžeme přidat i olivový olej a strouhaný parmazán.