Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Pečené kuřecí řízky

Pečené kuřecí řízky

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečené kuřecí řízky jsou skvělým druhým chodem, který má hned několik předností. Oproti klasické smažené verzi v trojobalu jsou pečené řízky mnohem jednodušší a rychlejší na přípravu a bez smažení představují také lehký a zdravý chod pro celou rodinu.  Není třeba se obávat, že ztratí něco na chuti, právě naopak.

Tajemstvím tohoto receptu jsou tenké plátky, čerstvý tymián a dobrá sůl. Strouhanka obohacená parmazánem dodá tenkým plátkům bohatou a křupavou chuť a žádná jiná bylinka „nesluší“ bílému maso tak jako tymián se svým sladkohořkým aroma.  

Podobně jako u steaků anebo u masových minutek je velmi důležité solit až po tepelné úpravě. Sůl díky své hygroskopické vlastnosti vytahuje z masa vlhkost a tím pádem ho zanechává suché a gumové. U obalovaných pokrmů navíc vysušuje dvojobal anebo trojobal, který tak méně drží a odpadává. Takže sůl až nakonec a ne jakoukoliv sůl, ale sůl dobrou a kvalitní, například sůl růžovou himalájskou anebo italskou mořskou extra panenskou (sale marino extravergine): dokáží dát pokrmům zcela jedinečnou a unikátní chuť.  

MALÉ EXPERIMENTY 

K urychlení času anebo k získání jiné konzistence můžeme pozměnit typ a teplotu trouby. 

Nejlepšího výsledku jsem dosáhla při teplotě 200 °C:  ventilovaná trouba zanechá plátky měkké uvnitř a křupavé na povrchu (moje volba); statická trouba zanechá plátky méně křupavé, ale zase o něco šťavnatější. Do ventilované trouby (ne statické) můžete dát péct i 2 plechy naráz.

Při teplotě 180 °C je třeba plátky péct déle, aby získaly barvu a křupavost, avšak na úkor šťavnatosti. Stávají se gumové. 

Při teplotě 220 °C stačí plátky péct 10 minut, ale kůrka se lépe rozvine při teplotě 200 °C. 

Co se týče parmazánu, zde platí méně je více. Více parmazánu ve strouhance nezanechá maso šťavnatější a chutnější, ale kůrka ztrácí křupavost a stává se gumovou. 

MOŽNÁ VARIANTA 

Často se plátky namísto ve mléce namáčejí přímo do olivového oleje (není třeba je pak již zakapávat). I když se to na první pohled nemusí zdát, ten rozdíl v chuti není až tak výrazný.  Kalorická hodnota však rapidně narůstá. Můžete vyzkoušet obě varianty.

Pečené kuřecí řízky

Petto di pollo impanato al forno

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grKuřecí prsa
150 mlČerstvé plnotučné mléko
50 grStrouhanka
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
25 grOlivový olej extra panenský
6 snítekTymián
p.p.Himalájská růžová sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 385

Užitečné potřeby


Ostrý velký nůž Palička na maso Plech na pečení Pečicí papír

Postup

1.
500 g kuřecího prsního řízku

Kuřecí prsa rozkrojíme na půl, odstraníme kosti, kůži a přebytečné blány...

2.

Dlaň položíme na prsní řízek a ostrým nožem maso nakrájíme na co nejtenčí plátky (nevadí, že nejsou stejně velké)...

3.

Z jedné půlky bychom měli získat alespoň 4-5 tenkých plátků...

4.

Plátky překryjeme potravinářskou folií anebo pečicím papírem a jemně naklepeme, abychom zarovnali jejich tloušťku...

5.
150 ml čerstvého plnotučného mléka

Namočíme je do mléka...

6.
50 g strouhanky
30 g parmazánu

Strouhanku smícháme se strouhaným sýrem...

7.
6 snítek čerstvého tymiánu (anebo podle chuti)

Přidáme štědrou dávku tymiánu...

8.

Plátky vytáhneme z mléka a dobře je obalíme ve strouhance...

9.
25 g olivového oleje (cirka 3-4 polévkové lžíce)

Plech vyložíme pečicím papírem a papír jemně přetřeme olejem. Poskládáme na něj plátky kuřete a štědře zakapeme olejem...

10.
Sůl podle potřeby

Pečeme 15 minut v dobře rozehřáté ventilované troubě na 200 °C, dokud plátky nezískají jemně nazlátlou barvu (ne více; řízky nebudou mít stejnou barvu jako ty smažené): po prvních 10 minutách plátky otočíme.  Osolíme a podáváme nejlépe s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette anebo se směsí koření a oříšků Dukkah.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
29
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek