Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Pečené kuřecí řízky

Pečené kuřecí řízky

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečené kuřecí řízky jsou skvělým druhým chodem, který má hned několik předností. Oproti klasické smažené verzi v trojobalu jsou pečené řízky mnohem jednodušší a rychlejší na přípravu a bez smažení představují také lehký a zdravý chod pro celou rodinu.  Není třeba se obávat, že ztratí něco na chuti, právě naopak.

Tajemstvím tohoto receptu jsou tenké plátky, čerstvý tymián a dobrá sůl. Strouhanka obohacená parmazánem dodá tenkým plátkům bohatou a křupavou chuť a žádná jiná bylinka „nesluší“ bílému maso tak jako tymián se svým sladkohořkým aroma.  

Podobně jako u steaků anebo u masových minutek je velmi důležité solit až po tepelné úpravě. Sůl díky své hygroskopické vlastnosti vytahuje z masa vlhkost a tím pádem ho zanechává suché a gumové. U obalovaných pokrmů navíc vysušuje dvojobal anebo trojobal, který tak méně drží a odpadává. Takže sůl až nakonec a ne jakoukoliv sůl, ale sůl dobrou a kvalitní, například sůl růžovou himalájskou anebo italskou mořskou extra panenskou (sale marino extravergine): dokáží dát pokrmům zcela jedinečnou a unikátní chuť.  

MALÉ EXPERIMENTY 

K urychlení času anebo k získání jiné konzistence můžeme pozměnit typ a teplotu trouby. 

Nejlepšího výsledku jsem dosáhla při teplotě 200 °C:  ventilovaná trouba zanechá plátky měkké uvnitř a křupavé na povrchu (moje volba); statická trouba zanechá plátky méně křupavé, ale zase o něco šťavnatější. Do ventilované trouby (ne statické) můžete dát péct i 2 plechy naráz.

Při teplotě 180 °C je třeba plátky péct déle, aby získaly barvu a křupavost, avšak na úkor šťavnatosti. Stávají se gumové. 

Při teplotě 220 °C stačí plátky péct 10 minut, ale kůrka se lépe rozvine při teplotě 200 °C. 

Co se týče parmazánu, zde platí méně je více. Více parmazánu ve strouhance nezanechá maso šťavnatější a chutnější, ale kůrka ztrácí křupavost a stává se gumovou. 

MOŽNÁ VARIANTA 

Často se plátky namísto ve mléce namáčejí přímo do olivového oleje (není třeba je pak již zakapávat). I když se to na první pohled nemusí zdát, ten rozdíl v chuti není až tak výrazný.  Kalorická hodnota však rapidně narůstá. Můžete vyzkoušet obě varianty.

Pečené kuřecí řízky

Petto di pollo impanato al forno

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grKuřecí prsa
150 mlČerstvé plnotučné mléko
50 grStrouhanka
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
25 grOlivový olej extra panenský
6 snítekTymián
p.p.Himalájská růžová sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 385

Užitečné potřeby


Ostrý velký nůž Palička na maso Plech na pečení Pečicí papír

Postup

1.
500 g kuřecího prsního řízku

Kuřecí prsa rozkrojíme na půl, odstraníme kosti, kůži a přebytečné blány...

2.

Dlaň položíme na prsní řízek a ostrým nožem maso nakrájíme na co nejtenčí plátky (nevadí, že nejsou stejně velké)...

3.

Z jedné půlky bychom měli získat alespoň 4-5 tenkých plátků...

4.

Plátky překryjeme potravinářskou folií anebo pečicím papírem a jemně naklepeme, abychom zarovnali jejich tloušťku...

5.
150 ml čerstvého plnotučného mléka

Namočíme je do mléka...

6.
50 g strouhanky
30 g parmazánu

Strouhanku smícháme se strouhaným sýrem...

7.
6 snítek čerstvého tymiánu (anebo podle chuti)

Přidáme štědrou dávku tymiánu...

8.

Plátky vytáhneme z mléka a dobře je obalíme ve strouhance...

9.
25 g olivového oleje (cirka 3-4 polévkové lžíce)

Plech vyložíme pečicím papírem a papír jemně přetřeme olejem. Poskládáme na něj plátky kuřete a štědře zakapeme olejem...

10.
Sůl podle potřeby

Pečeme 15 minut v dobře rozehřáté ventilované troubě na 200 °C, dokud plátky nezískají jemně nazlátlou barvu (ne více; řízky nebudou mít stejnou barvu jako ty smažené): po prvních 10 minutách plátky otočíme.  Osolíme a podáváme nejlépe s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette anebo se směsí koření a oříšků Dukkah.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
56
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek