Pečené kuřecí řízky

Ingredience pro 4 osoby

500 grKuřecí prsa
150 mlČerstvé plnotučné mléko
50 grStrouhanka
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
25 grOlivový olej extra panenský
6 snítekTymián
p.p.Himalájská růžová sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 15 min 0 min

Cena


1.
500 g kuřecího prsního řízku

Kuřecí prsa rozkrojíme na půl, odstraníme kosti, kůži a přebytečné blány...

2.

Dlaň položíme na prsní řízek a ostrým nožem maso nakrájíme na co nejtenčí plátky (nevadí, že nejsou stejně velké)...

3.

Z jedné půlky bychom měli získat alespoň 4-5 tenkých plátků...

4.

Plátky překryjeme potravinářskou folií anebo pečicím papírem a jemně naklepeme, abychom zarovnali jejich tloušťku...

5.
150 ml čerstvého plnotučného mléka

Namočíme je do mléka...

6.
50 g strouhanky
30 g parmazánu

Strouhanku smícháme se strouhaným sýrem...

7.
6 snítek čerstvého tymiánu (anebo podle chuti)

Přidáme štědrou dávku tymiánu...

8.

Plátky vytáhneme z mléka a dobře je obalíme ve strouhance...

9.
25 g olivového oleje (cirka 3-4 polévkové lžíce)

Plech vyložíme pečicím papírem a papír jemně přetřeme olejem. Poskládáme na něj plátky kuřete a štědře zakapeme olejem...

10.
Sůl podle potřeby

Pečeme 15 minut v dobře rozehřáté ventilované troubě na 200 °C, dokud plátky nezískají jemně nazlátlou barvu (ne více; řízky nebudou mít stejnou barvu jako ty smažené): po prvních 10 minutách plátky otočíme.  Osolíme a podáváme nejlépe s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette anebo se směsí koření a oříšků Dukkah.