Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Cuketové květy v pivní tempuře

Cuketové květy v pivní tempuře

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Lahodné, jemné a krásné: to jsou „fiori di zucca“ (výslovnost fiori di dzuka), nejznámější a nejoblíbenější jedlé květy. Rostou jak na cuketě, tak na dýni, ale oběma se běžně říká „fiori di zucca“ (květy dýně). Květy se charakterizují velkými okvětními lístky žluto oranžové barvy s velkým pestíkem anebo tyčinkou uvnitř květu. V italské kuchyni jsou velmi oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou. Na jaře a v létě se dají běžně koupit, buď ještě srostlé s cuketkami (samičí květy) anebo ve svazku na dlouhém stonku (květy samčí). 

Jak je vybírat

Květy rychle podléhají zkáze, a proto je třeba se ujistit o jejich čerstvosti. Vybíráme květy pevného vzhledu, jasné barvy a bez černých skvrn. Ideální je květy okamžitě spotřebovat, ale můžeme je uchovat maximálně 1-2 dny v lednici.  Květy se otevírají jen nakrátko v ranních hodinách a fakt, že jsou malinko pootevřené usnadňuje jejich čištění.  

Jak rozlišit pohlaví

Rozlišit pohlaví květů je velmi jednoduché: samičí květy se nacházejí na semeníku – na plodu. Samčí květy plod nemají a vyrůstají na dlouhé stopce.  

Které květy sbírat 

Cuketa a dýně patří do kategorie jednopohlavných rostlin, každá rostlina rodí květy samčí a samičí. Oba květy jsou jedlé a v kuchyni mají stejné využití. Abychom však umožnili plodům další růst je nezbytné, aby byly květy sbírány až po opylení a následném oplodnění. Jakmile vykvete samičí květ, v blízkosti musí zůstat nejméně jeden květ samčí. Květy samičí je možné sbírat také, pokud již další růst plodu není zapotřebí; důvod proč se většinou sbírají květy samčí. Jednoduchá rétorická otázka nám ve výběru pomůže: „Je lepší květ dnes anebo cuketa zítra?“. 

TEMPURA

Tempura je metoda smažení japonského původu, velmi oblíbená a vyhledávaná i v Itálii. Technika ceněna zejména proto, že dokáže zanechat smažené suroviny suché, lehké a křupavé. Používá se především k přípravě zeleniny, krevet a sépií, méně častěji ke smažení masa.  

Smažení v tempurovém těstíčku je velmi jednoduché, stačí znát její základní pravidla. 

Těstíčko

Tekutiny přidané do těstíčka musí být perlivé a ledové: tepelný šok mezi horkým olejem a studenými ingrediencemi dá tempuře svou charakteristickou křupavost. Těstíčko se míchá jen krátce a čas nezbytně nutný, aby se mouka smíchala s tekutinou, bez ohledu na to, že v těstíčku zůstanou hrudky. Právě hrudkovité těsto znásobí její křupavost. 

Smažení

Dalším důležitým faktorem, který zanechá tempuru křupavou, lehkou a především suchou, je teplota oleje (ideální je použití kuchyňského teploměru anebo fritovacího hrnce s čistým olejem). Horký olej zacelí povrch těstíčka a zabrání, aby suroviny nasály příliš mnoho tuku. Doporučovaná teplota tempury se pohybuje mezi 170–190 °C. Při smažení cuketových květů, které jsou docela velké a objemné a po vložení do horkého oleje drasticky sníží jeho teplotu, Vám doporučuji smažit při teplotě 190 °C a po několika málo kusech (přesný počet závisí na velikosti pánve a květů). Před přidáním další várky, se ujistěte, že olej dosáhl opět své požadované teploty, jinak květy absorbují velké množství oleje a zůstanou mastné, těžké a těžce stravitelné. 

Cuketové květy v pivní tempuře

Fiori di zucca in tempura di birra

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

12 ksCuketové květy
40 grHladká mouka
1000 mlSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)
p.p.Sůl
Tempurové těstíčko
200 mlPivo
110 grHladká mouka
1 ksVejce M

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie:

Užitečné potřeby


Metlička na šlehání Děrovaná naběračka Objemná pánev (wok)

Postup

1.

Květy samičí.

2.

Květy samčí.

3.
12 ks středně velkých květů

Květy ponoříme do mísy se studenou vodou a jemně je omyjeme...

4.

Kuchyňským papírem květy jemně osušíme...

5.

Odřízneme stonek a květní lůžko...

6.

Podle pohlaví květu, odstraníme pestík (samičí) anebo tyčinku (samčí), které mají nahořklou chuť...

7.

Odtrhneme také kališní lístky.

8.
TEMPURA
1 vejce M
200 ml piva

Do misky vložíme vejce a přilijeme ledové pivo...

9.

Metličkou šleháme, dokud není směs pěnová...

10.
110 g hladké mouky

Přidáme přesátou mouku...

11.

Velmi krátce promícháme; získáme hrudkovité těsto. Abychom udrželi těsto studené, misku vložíme do větší mísy s vodou a ledem...

12.
40 g hladké mouky

Květy lehce obalíme v mouce; přebytečnou mouku oklepeme...

13.
1000 ml semínkového oleje na smažení

Ve fritovacím hrnci anebo ve větší pánvi typu wok rozehřejeme olej na teplotu 190 °C. Teplotu můžeme otestovat tak, že do oleje nalijeme lžíci tempurového těstíčka: pokud těstíčko vyplave ihned napovrch, olej dosáhl správné teploty, pokud klesne ke dnu, teplota je příliš nízká...

14.

Květy obalíme v těstíčku, necháme odkapat přebytečné množství a ihned květy smažíme; jeden květ dostatečně vzdálen od druhého, aby se neslepily...

15.

Smažíme vždy jen několik málo květů a před přidáním dalších počkáme, až olej opět dosáhne požadované teploty...

16.

Smažíme 2-3 minuty podle velikosti květů. V polovině květy obrátíme...

17.

Odpěňovačkou květy vytáhneme, necháme odkapat přebytečný olej a položíme je na kuchyňský papír, aby se osušily...

18.
sůl podle potřeby

Osolíme a podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek