Cuketové květy v pivní tempuře

Ingredience pro 4 osoby

12 ksCuketové květy
40 grHladká mouka
1000 mlSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)
p.p.Sůl
Tempurové těstíčko
200 mlPivo
110 grHladká mouka
1 ksVejce M

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 15 min 0 min

Cena


1.

Květy samičí.

2.

Květy samčí.

3.
12 ks středně velkých květů

Květy ponoříme do mísy se studenou vodou a jemně je omyjeme...

4.

Kuchyňským papírem květy jemně osušíme...

5.

Odřízneme stonek a květní lůžko...

6.

Podle pohlaví květu, odstraníme pestík (samičí) anebo tyčinku (samčí), které mají nahořklou chuť...

7.

Odtrhneme také kališní lístky.

8.
TEMPURA
1 vejce M
200 ml piva

Do misky vložíme vejce a přilijeme ledové pivo...

9.

Metličkou šleháme, dokud není směs pěnová...

10.
110 g hladké mouky

Přidáme přesátou mouku...

11.

Velmi krátce promícháme; získáme hrudkovité těsto. Abychom udrželi těsto studené, misku vložíme do větší mísy s vodou a ledem...

12.
40 g hladké mouky

Květy lehce obalíme v mouce; přebytečnou mouku oklepeme...

13.
1000 ml semínkového oleje na smažení

Ve fritovacím hrnci anebo ve větší pánvi typu wok rozehřejeme olej na teplotu 190 °C. Teplotu můžeme otestovat tak, že do oleje nalijeme lžíci tempurového těstíčka: pokud těstíčko vyplave ihned napovrch, olej dosáhl správné teploty, pokud klesne ke dnu, teplota je příliš nízká...

14.

Květy obalíme v těstíčku, necháme odkapat přebytečné množství a ihned květy smažíme; jeden květ dostatečně vzdálen od druhého, aby se neslepily...

15.

Smažíme vždy jen několik málo květů a před přidáním dalších počkáme, až olej opět dosáhne požadované teploty...

16.

Smažíme 2-3 minuty podle velikosti květů. V polovině květy obrátíme...

17.

Odpěňovačkou květy vytáhneme, necháme odkapat přebytečný olej a položíme je na kuchyňský papír, aby se osušily...

18.
sůl podle potřeby

Osolíme a podáváme ihned.