Úvod > Zelenina a brambory > Ředkvičky, hrášek & parmazán
Ředkvičky, hrášek & parmazán
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupZdravý jídelníček se bez salátů, ať už jako zdravý předkrm anebo jako lehký hlavní chod, neobejde. Saláty, které jsou ve většině případů složeny ze syrové zeleniny, jsou opravdovým zlatým dolem pro naše zdraví.
Salát z ředkviček a hrášku, nejlepší v měsících na přelomu jara a léta (květen, červen, červenec), představuje díky ředkvičkám, které stimulují chuť k jídlu a podporují trávení, skvělý předkrm. Sladký hrášek krásně doprovází výraznou chuť ředkviček a po nutriční stránce se navzájem doplňují, poněvadž to co chybí ředkvičkám, obsahuje hrášek.
Ředkvičky jsou převážně složeny z vody (96%), se zanedbatelným množstvím bílkovin, tuků a cukrů. Všechny odrůdy ředkvičky jsou bohaté na vitamin C, E, některé vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, sodík, draslík, jód a hořčík. Díky své nízkokalorické hodnotě, močopudné schopnosti a výrazným detoxikačním vlastnostem, jsou ředkvičky velmi užitečné i při dietách.
Hrášek, patřící do rodiny luštěnin, je naopak bohatý na dobré rostlinné bílkoviny, škrob a jednoduché cukry. Představuje bohatý zdroj vitaminů skupiny B (v prvé řadě B1 tiamin a kyseliny listové), vitamin A, C a E a minerální látky, především železo. Na rozdíl od ředkviček, obsahuje také hodně vlákniny, která snižuje vstřebávání tuků a cukrů, a proto se oba při dietě vzájemně doplňují.
Zdravou tváří jara, jsou pak klíčky a výhonky, opravdová zásobárna energie a zdraví. Klíčky, které musí mít vše co rostliny potřebují k životu, jsou neuvěřitelně bohaté na vitaminy, minerály, bílkoviny a antioxidanty. Do svého salátu jsem použila klíčky vojtěšky – tolice (Medicago sativus), klíčky ředkvičky červené a klíčky červené řepy, ale můžete použít jakékoliv jiné výhonky.
Co se týká sýru, moje první volba by padla na zralou ricottu, jemnější chuti, ale pokud ji nedostanete koupit, můžete ji nahradit parmazánem anebo sýrem grana padano.