Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Ředkvičky, hrášek & parmazán

Ředkvičky, hrášek & parmazán

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Zdravý jídelníček se bez salátů, ať už jako zdravý předkrm anebo jako lehký hlavní chod, neobejde. Saláty, které jsou ve většině případů složeny ze syrové zeleniny, jsou opravdovým zlatým dolem pro naše zdraví. 

Salát z ředkviček a hrášku, nejlepší v měsících na přelomu jara a léta (květen, červen, červenec), představuje díky ředkvičkám, které stimulují chuť k jídlu a podporují trávení, skvělý předkrm. Sladký hrášek krásně doprovází  výraznou chuť ředkviček a po nutriční stránce se navzájem doplňují, poněvadž to co chybí ředkvičkám, obsahuje hrášek.  

Ředkvičky jsou převážně složeny z vody (96%), se zanedbatelným množstvím bílkovin, tuků a cukrů. Všechny odrůdy ředkvičky jsou bohaté na vitamin C, E, některé vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, sodík, draslík, jód a hořčík. Díky své nízkokalorické hodnotě, močopudné schopnosti a výrazným detoxikačním vlastnostem, jsou ředkvičky velmi užitečné i při dietách.  

Hrášek, patřící do rodiny luštěnin, je naopak bohatý na dobré rostlinné bílkoviny, škrob a jednoduché cukry. Představuje bohatý zdroj vitaminů skupiny B (v prvé řadě B1 tiamin a kyseliny listové), vitamin A, C a E a minerální látky, především železo.  Na rozdíl od ředkviček, obsahuje také hodně vlákniny, která snižuje vstřebávání tuků a cukrů, a proto se oba při dietě vzájemně doplňují. 

Zdravou tváří jara, jsou pak klíčky a výhonky, opravdová zásobárna energie a zdraví. Klíčky, které musí mít vše co rostliny potřebují k životu, jsou neuvěřitelně bohaté na vitaminy, minerály, bílkoviny a antioxidanty. Do svého salátu jsem použila klíčky vojtěšky – tolice (Medicago sativus), klíčky ředkvičky červené a klíčky červené řepy, ale můžete použít jakékoliv jiné výhonky.  

Co se týká sýru, moje první volba by padla na zralou ricottu, jemnější chuti, ale pokud ji nedostanete koupit, můžete ji nahradit parmazánem anebo sýrem grana padano. 

Ředkvičky, hrášek & parmazán

Ravanelli, piselli & parmigiano

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

300 grHráškové lusky
200 grŘedkvičky
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano, zralá ricotta)
30 grČerstvé klíčky (výhonky)
1/2 ksCitron (šťáva)
Vinaigrette
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceVinný ocet bílý
špetkaSůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 288

Užitečné potřeby


Kráječ na zeleninu Škrabka

Zajímavost


Zralá ricotta

Zralá ricotta, nazývaná také slaná ricotta anebo tvrdá ricotta, je kravská, ovčí anebo kozí ricotta, která se neprodává čerstvá, ale po povrchovém nasolení se nechává nejprve krátce zrát anebo se udí. Díky soli a nižší vlhkosti je, na rozdíl od čerstvé ricotty, dobře skladovatelná a vydrží i několik týdnů. Většinou se nepojídá samotná, ale strouhá se do jídel anebo se přidává do salátů obdobně jako parmazán. Koncentruje v sobě všechny kladné vlastnosti čerstvé ricotty a oproti parmazánu a sýru grana padano je méně kalorická.

Postup

1.

Ředkvičky důkladně omyjeme a nakrájíme, nejlépe kráječem na zeleninu, na tenké plátky 1-2 mm tlusté. Přidáme vyloupaný hrášek, omyté a osušené klíčky. Připravíme vinaigrette: všechny ingredience emulgujeme v misce metličkou anebo protřepeme v zavařovací sklenici...

2.

Podle chuti salát dresinkem ochutíme. Sýr, pomocí škrabky, nakrájíme na hoblinky (nebo jej rozdrobíme) a posypeme jimi salát. Podle chuti zakapeme citronem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek