Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Tiramisù

Tiramisù

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tiramisù je jedním z nejznámějších italských dezertů oblíbených po celém světě. Je to dezert tzv. „al cucchiaio", tzn. dezert pojídaný lžičkou, jehož základem jsou cukrářské piškoty Savoiardi, sýr mascarpone, káva, cukr, kakao a vejce. Tiramisù v překladu znamená „zvedni mě, povzbuď mě". Zmínku o tiramisù nenajdeme v žádných knihách, které byly publikovány před rokem 1960, takže se můžeme právem domnívat, že jde o moderní dezert. Místo původu tiramisù není zcela známé, o prvenství se hlásí hned několik italských regionů, a k jeho historii se proto váže spoustu příběhů a legend. Asi nejvíce diskutovaná zmínka o vzniku tiramisù je spojena s městem Treviso v regionu Benátsko, k restauraci „Alle Beccherie". Originální tvar dezertu je kulatý.

Příprava tiramisù není složitá, ale je třeba dodržet pár zásad. V prvé řadě vajíčka musí být co nejčerstvější, poněvadž tiramisù je nepečený dezert. Základem dobrého krému je pak správné našlehání žloutků a bílků s cukrem. Moderní kuchyňské roboty jsou na toto skvělé a ušetří čas, avšak běžný elektrický šlehač postačí. Žloutek s cukrem je třeba šlehat alespoň 10 minut, dokud těsto nezbělá a nezíská pěnovou konzistenci, poté se přišlehá také mascarpone. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak opatrně a po částech přimícháme do žloutků s mascarpone. Sníh přimícháváme kuchyňskou stěrkou, anebo vařečkou, pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch. Dalším důležitým prvkem tiramisù je dobrá a silná káva. Italské espresso anebo moka jsou na tiramisù nejlepší. Cukrářské piškoty rychle sají, takže je v kávě namočíme jen lehce. Pokud chceme mít tiramisù ještě mlsnější, můžeme do kávy přidat kapku rumu a vrchní vrstvu kakaa ozdobit rozpuštěnou čokoládou. Tiramisù necháme odležet v lednici alespoň 3 hodiny, ale podle mého názoru je nejlepší druhý den. Skladujeme v lednici maximálně dva dny.

Tiramisù

Tiramisu

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 0 min 3 hod

Cena:

Ingredience pro osob

250 grCukrářské piškoty Savoiardi
250 grMascarpone
80 grMoučkový cukr
3 ksVejce M
400 mlHotová káva
15 grHořké kakao

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 437

Užitečné potřeby


Elektrický šlehač ruční Moka na kávu

Zajímavost


Savoiardi

Jsou typické piškoty piemontské kuchyně. V současnosti jsou rozšířené nejen po celé Itálii, ale jsou velmi oblíbené takřka po celém světě. V angličtině se nazývají lady fingers, a to pro svůj podlouhlý tvar připomínající dámské prsty. Tyto lehké a křehké piškoty jsou nezbytným základem pro dezerty jako jsou tiramisù, charlotte nebo zuppa inglese. Výborně doprovází také různé krémy, zmrzliny a ovocné saláty. Jsou jednoduché na přípravu a zároveň nenáročné na suroviny; jsou vyrobeny z mouky, vejce a cukru. Savoiardi nesou jméno po historickém regionu Savojsko (Savoia) a pravděpodobně se datují do pozdního středověku. Vypráví se, že byly poprvé připraveny na dvoře Savojského vévodství u příležitosti návštěvy francouzského krále.

Postup

1.
400 ml hotové kávy
10 gr cukru

Přípravu našeho tiramisù začneme tím, že uvaříme kávu espresso, osladíme ji a necháme vychladnout. Pokud nemáme kávu espresso anebo konvičku moka, můžeme použít silnou instantní kávu...

2.
3 vejce

Mezitím opatrně oddělíme žloutky od bílků...

3.
3 žloutky
35 gr cukru

Ke žloutkům přidáme část cukru a elektrickým šlehačem je ve větší míse šleháme 10 minut, dokud nezískáme světlou a krémovou pěnu...

4.
250 gr mascarpone

K pěně přidáme mascarpone, minutu ještě šleháme a dáme stranou...

5.
3 bílky
35 gr cukru

Z bílků ušleháme tuhý sníh a až na závěr do něj zašleháme zbývající cukr...

6.

Sníh pak přimícháme ke žloutkům s mascarpone opatrně a po částech, a to kuchyňskou stěrkou nebo vidličkou pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch...

7.

Tiramisù můžeme dělat v jedné větší formě (na obrázku forma o rozměru cca 30 x 16 cm, ve které vytvoříme 2 vrstvy), anebo jednotlivě v pohárcích. Začneme nejprve krémem, 3–4 lžíce na dno formy postačí...

8.
250 gr piškotů

Piškoty jen zlehka namáčíme do kávy tak, aby nebyly příliš nasáklé, a pokládáme je na krém do formy. Pokud používáme pohárky, nalámeme piškoty dle potřeby...

9.

Piškoty překryjeme krémem... 

10.
Kakao podle potřeby

Posypeme kakaem...

11.

Přidáme další a poslední vrstvu piškotů namočených v kávě; pokud jsme první vrstvu naskládali svisle, druhou naskládáme vodorovně a naopak.

12.

Piškoty potřeme zbývajícím krémem...

13.

Zarovnáme a hustě posypeme kakaem...

14.

Hotové tiramisù necháme odležet alespoň 3 hodiny v ledničce. Naše tiramisù servírujeme důkladně vychlazené.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek