Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Tiramisù

Tiramisù

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tiramisù je jedním z nejznámějších italských dezertů oblíbených po celém světě. Je to dezert tzv. „al cucchiaio", tzn. dezert pojídaný lžičkou, jehož základem jsou cukrářské piškoty Savoiardi, sýr mascarpone, káva, cukr, kakao a vejce. Tiramisù v překladu znamená „zvedni mě, povzbuď mě". Zmínku o tiramisù nenajdeme v žádných knihách, které byly publikovány před rokem 1960, takže se můžeme právem domnívat, že jde o moderní dezert. Místo původu tiramisù není zcela známé, o prvenství se hlásí hned několik italských regionů, a k jeho historii se proto váže spoustu příběhů a legend. Asi nejvíce diskutovaná zmínka o vzniku tiramisù je spojena s městem Treviso v regionu Benátsko, k restauraci „Alle Beccherie". Originální tvar dezertu je kulatý.

Příprava tiramisù není složitá, ale je třeba dodržet pár zásad. V prvé řadě vajíčka musí být co nejčerstvější, poněvadž tiramisù je nepečený dezert. Základem dobrého krému je pak správné našlehání žloutků a bílků s cukrem. Moderní kuchyňské roboty jsou na toto skvělé a ušetří čas, avšak běžný elektrický šlehač postačí. Žloutek s cukrem je třeba šlehat alespoň 10 minut, dokud těsto nezbělá a nezíská pěnovou konzistenci, poté se přišlehá také mascarpone. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak opatrně a po částech přimícháme do žloutků s mascarpone. Sníh přimícháváme kuchyňskou stěrkou, anebo vařečkou, pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch. Dalším důležitým prvkem tiramisù je dobrá a silná káva. Italské espresso anebo moka jsou na tiramisù nejlepší. Cukrářské piškoty rychle sají, takže je v kávě namočíme jen lehce. Pokud chceme mít tiramisù ještě mlsnější, můžeme do kávy přidat kapku rumu a vrchní vrstvu kakaa ozdobit rozpuštěnou čokoládou. Tiramisù necháme odležet v lednici alespoň 3 hodiny, ale podle mého názoru je nejlepší druhý den. Skladujeme v lednici maximálně dva dny.

Tiramisù

Tiramisu

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 0 min 3 hod

Cena:

Ingredience pro osob

250 grCukrářské piškoty Savoiardi
250 grMascarpone
80 grMoučkový cukr
3 ksVejce M
400 mlHotová káva
15 grHořké kakao

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 437

Užitečné potřeby


Elektrický šlehač ruční Moka na kávu

Zajímavost


Savoiardi

Jsou typické piškoty piemontské kuchyně. V současnosti jsou rozšířené nejen po celé Itálii, ale jsou velmi oblíbené takřka po celém světě. V angličtině se nazývají lady fingers, a to pro svůj podlouhlý tvar připomínající dámské prsty. Tyto lehké a křehké piškoty jsou nezbytným základem pro dezerty jako jsou tiramisù, charlotte nebo zuppa inglese. Výborně doprovází také různé krémy, zmrzliny a ovocné saláty. Jsou jednoduché na přípravu a zároveň nenáročné na suroviny; jsou vyrobeny z mouky, vejce a cukru. Savoiardi nesou jméno po historickém regionu Savojsko (Savoia) a pravděpodobně se datují do pozdního středověku. Vypráví se, že byly poprvé připraveny na dvoře Savojského vévodství u příležitosti návštěvy francouzského krále.

Postup

1.
400 ml hotové kávy
10 gr cukru

Přípravu našeho tiramisù začneme tím, že uvaříme kávu espresso, osladíme ji a necháme vychladnout. Pokud nemáme kávu espresso anebo konvičku moka, můžeme použít silnou instantní kávu...

2.
3 vejce

Mezitím opatrně oddělíme žloutky od bílků...

3.
3 žloutky
35 gr cukru

Ke žloutkům přidáme část cukru a elektrickým šlehačem je ve větší míse šleháme 10 minut, dokud nezískáme světlou a krémovou pěnu...

4.
250 gr mascarpone

K pěně přidáme mascarpone, minutu ještě šleháme a dáme stranou...

5.
3 bílky
35 gr cukru

Z bílků ušleháme tuhý sníh a až na závěr do něj zašleháme zbývající cukr...

6.

Sníh pak přimícháme ke žloutkům s mascarpone opatrně a po částech, a to kuchyňskou stěrkou nebo vidličkou pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch...

7.

Tiramisù můžeme dělat v jedné větší formě (na obrázku forma o rozměru cca 30 x 16 cm, ve které vytvoříme 2 vrstvy), anebo jednotlivě v pohárcích. Začneme nejprve krémem, 3–4 lžíce na dno formy postačí...

8.
250 gr piškotů

Piškoty jen zlehka namáčíme do kávy tak, aby nebyly příliš nasáklé, a pokládáme je na krém do formy. Pokud používáme pohárky, nalámeme piškoty dle potřeby...

9.

Piškoty překryjeme krémem... 

10.
Kakao podle potřeby

Posypeme kakaem...

11.

Přidáme další a poslední vrstvu piškotů namočených v kávě; pokud jsme první vrstvu naskládali svisle, druhou naskládáme vodorovně a naopak.

12.

Piškoty potřeme zbývajícím krémem...

13.

Zarovnáme a hustě posypeme kakaem...

14.

Hotové tiramisù necháme odležet alespoň 3 hodiny v ledničce. Naše tiramisù servírujeme důkladně vychlazené.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
15
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek