Úvod > Dezert > Tiramisù
Tiramisù
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Tiramisù je jedním z nejznámějších italských dezertů oblíbených po celém světě. Je to dezert tzv. „al cucchiaio", tzn. dezert pojídaný lžičkou, jehož základem jsou cukrářské piškoty Savoiardi, sýr mascarpone, káva, cukr, kakao a vejce. Tiramisù v překladu znamená „zvedni mě, povzbuď mě". Zmínku o tiramisù nenajdeme v žádných knihách, které byly publikovány před rokem 1960, takže se můžeme právem domnívat, že jde o moderní dezert. Místo původu tiramisù není zcela známé, o prvenství se hlásí hned několik italských regionů, a k jeho historii se proto váže spoustu příběhů a legend. Asi nejvíce diskutovaná zmínka o vzniku tiramisù je spojena s městem Treviso v regionu Benátsko, k restauraci „Alle Beccherie". Originální tvar dezertu je kulatý.
Příprava tiramisù není složitá, ale je třeba dodržet pár zásad. V prvé řadě vajíčka musí být co nejčerstvější, poněvadž tiramisù je nepečený dezert. Základem dobrého krému je pak správné našlehání žloutků a bílků s cukrem. Moderní kuchyňské roboty jsou na toto skvělé a ušetří čas, avšak běžný elektrický šlehač postačí. Žloutek s cukrem je třeba šlehat alespoň 10 minut, dokud těsto nezbělá a nezíská pěnovou konzistenci, poté se přišlehá také mascarpone. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak opatrně a po částech přimícháme do žloutků s mascarpone. Sníh přimícháváme kuchyňskou stěrkou, anebo vařečkou, pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch. Dalším důležitým prvkem tiramisù je dobrá a silná káva. Italské espresso anebo moka jsou na tiramisù nejlepší. Cukrářské piškoty rychle sají, takže je v kávě namočíme jen lehce. Pokud chceme mít tiramisù ještě mlsnější, můžeme do kávy přidat kapku rumu a vrchní vrstvu kakaa ozdobit rozpuštěnou čokoládou. Tiramisù necháme odležet v lednici alespoň 3 hodiny, ale podle mého názoru je nejlepší druhý den. Skladujeme v lednici maximálně dva dny.