250 gr | Cukrářské piškoty Savoiardi |
---|---|
250 gr | Mascarpone |
80 gr | Moučkový cukr |
3 ks | Vejce M |
400 ml | Hotová káva |
15 gr | Hořké kakao |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
40 min | 0 min | 3 hod |
Cena
Přípravu našeho tiramisù začneme tím, že uvaříme kávu espresso, osladíme ji a necháme vychladnout. Pokud nemáme kávu espresso anebo konvičku moka, můžeme použít silnou instantní kávu...
Mezitím opatrně oddělíme žloutky od bílků...
Ke žloutkům přidáme část cukru a elektrickým šlehačem je ve větší míse šleháme 10 minut, dokud nezískáme světlou a krémovou pěnu...
K pěně přidáme mascarpone, minutu ještě šleháme a dáme stranou...
Z bílků ušleháme tuhý sníh a až na závěr do něj zašleháme zbývající cukr...
Sníh pak přimícháme ke žloutkům s mascarpone opatrně a po částech, a to kuchyňskou stěrkou nebo vidličkou pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch...
Tiramisù můžeme dělat v jedné větší formě (na obrázku forma o rozměru cca 30 x 16 cm, ve které vytvoříme 2 vrstvy), anebo jednotlivě v pohárcích. Začneme nejprve krémem, 3–4 lžíce na dno formy postačí...
Piškoty jen zlehka namáčíme do kávy tak, aby nebyly příliš nasáklé, a pokládáme je na krém do formy. Pokud používáme pohárky, nalámeme piškoty dle potřeby...
Piškoty překryjeme krémem...
Posypeme kakaem...
Přidáme další a poslední vrstvu piškotů namočených v kávě; pokud jsme první vrstvu naskládali svisle, druhou naskládáme vodorovně a naopak.
Piškoty potřeme zbývajícím krémem...
Zarovnáme a hustě posypeme kakaem...
Hotové tiramisù necháme odležet alespoň 3 hodiny v ledničce. Naše tiramisù servírujeme důkladně vychlazené.