Tiramisù

Ingredience pro 6 osob

250 grCukrářské piškoty Savoiardi
250 grMascarpone
80 grMoučkový cukr
3 ksVejce M
400 mlHotová káva
15 grHořké kakao

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 0 min 3 hod

Cena


1.
400 ml hotové kávy
10 gr cukru

Přípravu našeho tiramisù začneme tím, že uvaříme kávu espresso, osladíme ji a necháme vychladnout. Pokud nemáme kávu espresso anebo konvičku moka, můžeme použít silnou instantní kávu...

2.
3 vejce

Mezitím opatrně oddělíme žloutky od bílků...

3.
3 žloutky
35 gr cukru

Ke žloutkům přidáme část cukru a elektrickým šlehačem je ve větší míse šleháme 10 minut, dokud nezískáme světlou a krémovou pěnu...

4.
250 gr mascarpone

K pěně přidáme mascarpone, minutu ještě šleháme a dáme stranou...

5.
3 bílky
35 gr cukru

Z bílků ušleháme tuhý sníh a až na závěr do něj zašleháme zbývající cukr...

6.

Sníh pak přimícháme ke žloutkům s mascarpone opatrně a po částech, a to kuchyňskou stěrkou nebo vidličkou pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch...

7.

Tiramisù můžeme dělat v jedné větší formě (na obrázku forma o rozměru cca 30 x 16 cm, ve které vytvoříme 2 vrstvy), anebo jednotlivě v pohárcích. Začneme nejprve krémem, 3–4 lžíce na dno formy postačí...

8.
250 gr piškotů

Piškoty jen zlehka namáčíme do kávy tak, aby nebyly příliš nasáklé, a pokládáme je na krém do formy. Pokud používáme pohárky, nalámeme piškoty dle potřeby...

9.

Piškoty překryjeme krémem... 

10.
Kakao podle potřeby

Posypeme kakaem...

11.

Přidáme další a poslední vrstvu piškotů namočených v kávě; pokud jsme první vrstvu naskládali svisle, druhou naskládáme vodorovně a naopak.

12.

Piškoty potřeme zbývajícím krémem...

13.

Zarovnáme a hustě posypeme kakaem...

14.

Hotové tiramisù necháme odležet alespoň 3 hodiny v ledničce. Naše tiramisù servírujeme důkladně vychlazené.