Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Piškoty savoiardi

Piškoty savoiardi

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Savoiardi, piškoty královského jména, patří mezi ty nejjednodušší a nejpoužívanější sušenky v cukrářství. Jejich pěnová a savá konzistence je přímo stvořená k přípravě lahodných dezertů, mezi nejznámější patří tiramisù, zuppa inglese a charlotte. Měkké a křehké, jsou výborné i samotné, na svačinu ke kávě anebo na snídani namočené ve mléce. 

Savoiardi neboli savojské sušenky se podle legendy zrodily ve 14. století v kuchyni savojského vévody Amedea VI u příležitosti návštěvy francouzské královské rodiny. Sklidily ihned velký úspěch a s ním i ušlechtilé jméno a stálé místo na savojském královském dvoře.  

Jsou známy pod mnoha jmény, všechna nádherně výstižná. V jižní Itálii se jim říká  také „prestofatti“ (rychlovky), pro svou jednoduchou a rychlou přípravu. Jejich elegantní podlouhlý tvar vyzdvihuje anglický název: „lady fingers“ (dámské prsty). Francouzské jméno „biscuit à la cuillère“ (piškot ve tvaru lžičky) podtrhuje zase originální a chutný způsob, jak nahradit kovovou lžičku u krémových dezertů, jako je například zabaione.  

PŘÍPRAVA

Savoiardi patří do rodiny příprav nazývaných „pan di Spagna“. Jsou docela jednoduché a rychlé na přípravu, ale vyžadují určitou pozornost. Našlehaný bílek s cukrem, který v množství převyšuje žloutek, propůjčuje savoiardům velmi lehkou a pěnovou strukturu, pro kterou jsou tak vyhledávané. Šlehaná a delikátní hmota, modelovaná cukrářským sáčkem, obsahuje více mouky než cukru, a to ji napomáhá udržet si stabilitu a tvar před samotným pečením. Správně připravené těsto si zachová na plechu přesně ten tvar, který jsme mu dali cukrářským sáčkem. Bramborový škrob propůjčuje piškotům zase jemnou a křehkou konzistenci. V cukrářství není nic náhodou, a proto je třeba, vždy začít přesným výběrem a vážením ingrediencí a hrníčkovou metodu, alespoň pro tentokrát, odložit. 

VEJCE

U cukrářských příprav, které vyžadují určitou opatrnost a přesná pravidla, je třeba vejce vždy vážit na gramy, protože odchylky v jejich hmotnosti mohou dosáhnout i 50 %.  Velmi snadno se to počítá: jedno celé vejce M střední velikosti váží průměrně 50 g, z toho 20 g žloutek a 30 g bílek. 

Pro lepší orientaci uvádím, níže u fotek, přibližný počet vajec na kusy, ale vejce je třeba důkladně zvážit. Ke správnému našlehání vajec a bílků je klíčová jejich pokojová teplota, která se musí pohybovat v rozmezí mezi 18 – 25 °C. Studené vejce z lednice dosáhne pokojové teploty během 2-3 hodin. Ideální je nechat vejce při pokojové teplotě přes noc. K přípravě tohoto receptu potřebujeme přibližně 6 vajec střední velikosti. 

VELIKOST

Klasická velikost savoiardů je cirka 10x2 cm. Výhodou domácích piškotů je, že si velikost můžeme přizpůsobit vlastní potřebě, abychom je posléze nemuseli lámat do formy. Piškoty je možné je udělat i menší, ideální k přípravě monoporcí: nástavec široký 1 cm a délka cirka 7 cm (doba pečení je v tomto případě kratší, cirka 9-10 minut).  

PEČENÍ A USKLADNĚNÍ

Iginio Massari, z jehož knihy Non solo zucchero, vol. I., recept pochází (upraven jen v množství), doporučuje péct savoiardi při teplotě 200-230 °C s otevřeným ventilem; indikace určeny pro profesionální trouby. U mé trouby je teplota 200 °C ideální, při vyšších teplotách se mi savoiardi pálí. Od času pečení se odvíjí také jejich konzervační doba: 12 minut pro čerstvé savoiardi, které Massari doporučuje spotřebovat do 4-5 dnů; 13-14 minut pro piškoty sušší, které je možné uskladnit v neprodyšné nádobě vyložené pečicím papírem až 30 dnů. Z uvedených ingrediencí získáme cirka 50 kusů piškotů o velikosti 10x2 cm.

Piškoty savoiardi

Biscotti savoiardi

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 24 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osob

130 grBílky
90 grŽloutky
70 grCukr krupice
65 grHladká mouka typu 00
20 grBramborový škrob jemný
1/4 ksCitron BIO (kůra)
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
Na posypání
50 gCukr krupice
25 grMoučkový cukr

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 150

Užitečné potřeby


Ruční šlehač 2 plechy Pečicí papír Cukrářský sáček s hladkým nástavcem 10-12 mm

Postup

1.

Ihned zapneme statickou troubu na 200 °C. Přichystáme si 2 plechy a pečicí papír. Abychom získali piškoty stejné velikosti, pomocí pravítka si vyznačíme délku 10 cm...

2.
65 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu

Na stejný pečicí papír přesejeme z výšky mouku a škrob, aby nabrali vzduch...

3.
1/2 ks vanilkového lusku (semínka)

Vanilku podélně rozkrojíme a neostrou hranou nože setřeme semínka...

4.
90 g žloutků (cirka 4,5-6 ks žloutků M)
40 g krupicového cukru
1/4 citronu (kůra)

Žloutky pokojové teploty, část cukru, semínka vanilky a citronovou kůru (jemně nastrouhaná jen ta povrchová žlutá část) šleháme 10-15 minut. Získáme světlou a objemnou pěnu...

5.
130 g bílků (cirka 4,5-5 ks bílků M)
30 g krupicového cukru

Bílky pokojové teploty našleháme se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Dáváme si pozor, abychom bílky nepřešlehali: jakmile je pěna hustá a pevná, přestaneme šlehat...

6.

 Stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, obě hmoty smícháme...

7.

Nakonec, stále jemně a stejným pohybem, vmícháme mouku se škrobem, kterou necháme postupně padat z výšky do těsta...

8.

Získáme hladké a nadýchané těsto, plné vzduchu...

9.

Cukrářským sáčkem s nástavcem o průměru 10-12 mm tvoříme dlouhé tyčinky. Mezi jednotlivými kusy necháme centimetrový odstup...

10.
50 g krupicového cukru (cirka)

Piškoty posypeme nejprve jemným krupicovým cukrem... 

11.
25 g moučkového cukru (cirka)

poté cukrem moučkovým...

12.

Pečeme ihned ve statické troubě na 200°C po dobu 10-12 minut, dokud savoiardi nezískají jemnou nazlátlou barvu (jeden odebereme a podíváme se, zdali je upečený). Po upečení necháme sklouznout papír i s piškoty na stůl a necháme vychladnout.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek