Piškoty savoiardi

Ingredience pro 8 osob

130 grBílky
90 grŽloutky
70 grCukr krupice
65 grHladká mouka typu 00
20 grBramborový škrob jemný
1/4 ksCitron BIO (kůra)
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
Na posypání
50 gCukr krupice
25 grMoučkový cukr

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 24 min 30 min

Cena


1.

Ihned zapneme statickou troubu na 200 °C. Přichystáme si 2 plechy a pečicí papír. Abychom získali piškoty stejné velikosti, pomocí pravítka si vyznačíme délku 10 cm...

2.
65 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu

Na stejný pečicí papír přesejeme z výšky mouku a škrob, aby nabrali vzduch...

3.
1/2 ks vanilkového lusku (semínka)

Vanilku podélně rozkrojíme a neostrou hranou nože setřeme semínka...

4.
90 g žloutků (cirka 4,5-6 ks žloutků M)
40 g krupicového cukru
1/4 citronu (kůra)

Žloutky pokojové teploty, část cukru, semínka vanilky a citronovou kůru (jemně nastrouhaná jen ta povrchová žlutá část) šleháme 10-15 minut. Získáme světlou a objemnou pěnu...

5.
130 g bílků (cirka 4,5-5 ks bílků M)
30 g krupicového cukru

Bílky pokojové teploty našleháme se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Dáváme si pozor, abychom bílky nepřešlehali: jakmile je pěna hustá a pevná, přestaneme šlehat...

6.

 Stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, obě hmoty smícháme...

7.

Nakonec, stále jemně a stejným pohybem, vmícháme mouku se škrobem, kterou necháme postupně padat z výšky do těsta...

8.

Získáme hladké a nadýchané těsto, plné vzduchu...

9.

Cukrářským sáčkem s nástavcem o průměru 10-12 mm tvoříme dlouhé tyčinky. Mezi jednotlivými kusy necháme centimetrový odstup...

10.
50 g krupicového cukru (cirka)

Piškoty posypeme nejprve jemným krupicovým cukrem... 

11.
25 g moučkového cukru (cirka)

poté cukrem moučkovým...

12.

Pečeme ihned ve statické troubě na 200°C po dobu 10-12 minut, dokud savoiardi nezískají jemnou nazlátlou barvu (jeden odebereme a podíváme se, zdali je upečený). Po upečení necháme sklouznout papír i s piškoty na stůl a necháme vychladnout.