130 gr | Bílky |
---|---|
90 gr | Žloutky |
70 gr | Cukr krupice |
65 gr | Hladká mouka typu 00 |
20 gr | Bramborový škrob jemný |
1/4 ks | Citron BIO (kůra) |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
Na posypání | |
50 g | Cukr krupice |
25 gr | Moučkový cukr |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
40 min | 24 min | 30 min |
Cena
Ihned zapneme statickou troubu na 200 °C. Přichystáme si 2 plechy a pečicí papír. Abychom získali piškoty stejné velikosti, pomocí pravítka si vyznačíme délku 10 cm...
Na stejný pečicí papír přesejeme z výšky mouku a škrob, aby nabrali vzduch...
Vanilku podélně rozkrojíme a neostrou hranou nože setřeme semínka...
Žloutky pokojové teploty, část cukru, semínka vanilky a citronovou kůru (jemně nastrouhaná jen ta povrchová žlutá část) šleháme 10-15 minut. Získáme světlou a objemnou pěnu...
Bílky pokojové teploty našleháme se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Dáváme si pozor, abychom bílky nepřešlehali: jakmile je pěna hustá a pevná, přestaneme šlehat...
Stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, obě hmoty smícháme...
Nakonec, stále jemně a stejným pohybem, vmícháme mouku se škrobem, kterou necháme postupně padat z výšky do těsta...
Získáme hladké a nadýchané těsto, plné vzduchu...
Cukrářským sáčkem s nástavcem o průměru 10-12 mm tvoříme dlouhé tyčinky. Mezi jednotlivými kusy necháme centimetrový odstup...
Piškoty posypeme nejprve jemným krupicovým cukrem...
poté cukrem moučkovým...
Pečeme ihned ve statické troubě na 200°C po dobu 10-12 minut, dokud savoiardi nezískají jemnou nazlátlou barvu (jeden odebereme a podíváme se, zdali je upečený). Po upečení necháme sklouznout papír i s piškoty na stůl a necháme vychladnout.