Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Sicilské pesto s ricottou a vlašskými ořechy

Sicilské pesto s ricottou a vlašskými ořechy

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Sicilské pesto je chutnou a svěží omáčkou, jemně aromatickou, která přinese do našich domovů typickou středozemní vůní. Jaro a léto jsou perfektním obdobím k přípravě tohoto lahodného krému, plného čerstvých a sezónních ingrediencí. Omáčku lze připravit i s mandlemi anebo piniovými ořechy, ale vlašské ořechy, podle mého názoru, ji „sluší“ nejlépe. Pesta, jako taková, jsou vždy velmi kalorická, poněvadž velmi bohatá na olej a sýr, proto jsem pro Vás připravila malinko odlehčenou a zdravější verzi, která však na chuti nic neubere. 

Pesto s ořechy je variantou antického receptu, nazývané také “pesto alla trapanese“, pocházejíc ze sicilského přístavu Trapani, kde kotvily ligurské lodě plující z Orientu s nákladem precizního bazalkového pesta. Sicilané si recept osvojili a začali jej připravovat s typicky lokálními ingrediencemi: mandlemi, ricottou, pecorinem a rajčaty.  

V minulosti se ingredience rozdrcovaly ve hmoždíři. Od paličky hmoždíře, italsky „pestello“, se  odvíjí světoznámý název „pesto“. Rychle a snadno si dnes omáčku připravíme v kuchyňském mixeru anebo za pomocí ponorného mixeru. Těstoviny se sicilským pestem si můžeme vychutnat teplé, anebo v horkých letních dnech i chladné. 

Existuje mnoho variant sicilského pesta. Tradičně se omáčka připravovala ze sušených rajčat a sýru pecorino, ingredience které dodají omáčce velmi výraznou a intenzivní příchuť. Pesto můžeme obohatit a obměnit také přidáním čerstvé pikantní papričky anebo páru filetů ančoviček. 

Sicilské pesto s ricottou a vlašskými ořechy

Pesto alla siciliana ricotta e noci

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 5 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

100 grČerstvá ricotta
60 mlOlivový olej extra panenský
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
40 grVlašské ořechy
2 ksRajčata
20 grRajčatový koncentrát
15 grBazalka
1/2 ksStroužek česneku
špetkaSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 312

Užitečné potřeby


Kuchyňský mixér anebo ponorný mixér

Postup

1.
2 zralá rajčata

Slupku rajčat nakrojíme do kříže...

2.

Minutu spaříme ve vroucí vodě. Pokud jsme si postavili vodu na těstoviny, použijeme stejnou vodu...

3.

Spařená rajčata vložíme do misky s vodou a ledem a ochladíme...

4.

Nyní rajčata oloupeme. Doporučuji Vám tento krok nepřeskočit, protože slupky v pestu velmi vadí...

5.

Rajčata rozkrojíme, odstraníme vegetační vodu a semena a ponecháme jen dužninu...

6.
1 malý stroužek česneku anebo půl většího

Česnek oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme vnitřní „duši“ (tu, kterou Vám ukazuji na obrázku). Bez této části je syrový česnek lépe stravitelný...

7.
100 g ricotty
50 g parmazánu
40 g ořechů
2 zarovnané lžíce rajčatového koncentrátu
15 g bazalky
60 ml oleje
špetka soli

Dužninu, česnek a ostatní ingredience vložíme do kuchyňského mixeru...

8.

a mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme jemné pesto. Smícháme s horkými těstovinami a servírujeme. Omáčku můžeme uchovat v lednici v dobře uzavřené nádobě 2-3 dny.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek