Úvod > Těstoviny > Sicilské pesto s ricottou a vlašskými ořechy

Sicilské pesto s ricottou a vlašskými ořechy

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Sicilské pesto je chutnou a svěží omáčkou, jemně aromatickou, která přinese do našich domovů typickou středozemní vůní. Jaro a léto jsou perfektním obdobím k přípravě tohoto lahodného krému, plného čerstvých a sezónních ingrediencí. Omáčku lze připravit i s mandlemi anebo piniovými ořechy, ale vlašské ořechy, podle mého názoru, ji „sluší“ nejlépe. Pesta, jako taková, jsou vždy velmi kalorická, poněvadž velmi bohatá na olej a sýr, proto jsem pro Vás připravila malinko odlehčenou a zdravější verzi, která však na chuti nic neubere. 

Pesto s ořechy je variantou antického receptu, nazývané také “pesto alla trapanese“, pocházejíc ze sicilského přístavu Trapani, kde kotvily ligurské lodě plující z Orientu s nákladem precizního bazalkového pesta. Sicilané si recept osvojili a začali jej připravovat s typicky lokálními ingrediencemi: mandlemi, ricottou, pecorinem a rajčaty.  

V minulosti se ingredience rozdrcovaly ve hmoždíři. Od paličky hmoždíře, italsky „pestello“, se  odvíjí světoznámý název „pesto“. Rychle a snadno si dnes omáčku připravíme v kuchyňském mixeru anebo za pomocí ponorného mixeru. Těstoviny se sicilským pestem si můžeme vychutnat teplé, anebo v horkých letních dnech i chladné. 

Existuje mnoho variant sicilského pesta. Tradičně se omáčka připravovala ze sušených rajčat a sýru pecorino, ingredience které dodají omáčce velmi výraznou a intenzivní příchuť. Pesto můžeme obohatit a obměnit také přidáním čerstvé pikantní papričky anebo páru filetů ančoviček. 

Sicilské pesto s ricottou a vlašskými ořechy

Pesto alla siciliana ricotta e noci

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 5 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

100 grČerstvá ricotta
60 mlOlivový olej extra panenský
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
40 grVlašské ořechy
2 ksRajčata
20 grRajčatový koncentrát
15 grBazalka
1/2 ksStroužek česneku
špetkaSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 312

Užitečné potřeby


Kuchyňský mixér anebo ponorný mixér

Postup

1.
2 zralá rajčata

Slupku rajčat nakrojíme do kříže...

2.

Minutu spaříme ve vroucí vodě. Pokud jsme si postavili vodu na těstoviny, použijeme stejnou vodu...

3.

Spařená rajčata vložíme do misky s vodou a ledem a ochladíme...

4.

Nyní rajčata oloupeme. Doporučuji Vám tento krok nepřeskočit, protože slupky v pestu velmi vadí...

5.

Rajčata rozkrojíme, odstraníme vegetační vodu a semena a ponecháme jen dužninu...

6.
1 malý stroužek česneku anebo půl většího

Česnek oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme vnitřní „duši“ (tu, kterou Vám ukazuji na obrázku). Bez této části je syrový česnek lépe stravitelný...

7.
100 g ricotty
50 g parmazánu
40 g ořechů
2 zarovnané lžíce rajčatového koncentrátu
15 g bazalky
60 ml oleje
špetka soli

Dužninu, česnek a ostatní ingredience vložíme do kuchyňského mixeru...

8.

a mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme jemné pesto. Smícháme s horkými těstovinami a servírujeme. Omáčku můžeme uchovat v lednici v dobře uzavřené nádobě 2-3 dny.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Zázrak jménem QUINOA

Quinoa (Chenopodium quinoa, merlík čilský) se v posledních letech těší neuvěřitelnému úspěchu a není vůbec divu: má vyvážené množství cukrů a bílkovin, kvalitní a zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky a na...
Celý článek