Cannelloni se špenátem a ricottou

Ingredience pro 4 osoby

16 ksCannelloni
500 grČerstvý špenát
350 grRicotta
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
2 ksVejce M
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 stroužekČesnek
p.p.Sůl
Bešamel
1000 mlČerstvé polotučné mléko
70 grHladká mouka
70 grMáslo
p.p.Sůl
špetkaMuškátový oříšek

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 50 min 0 min

Cena


1.
1000 ml mléka
70 g mouky
70 g másla
sůl podle potřeby
špetka muškátového oříšku

Připravíme si bešamel z výše uvedených ingrediencí (recept a postup naleznete zde). Kupovaný bešamel před použitím zahřejeme, aby se nám s ním snadněji pracovalo (750 g kupované omáčky postačí)...

2.
500 g čerstvého špenátu (cca 250 g uvařeného a vyždímaného)

Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat...

3.
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...

4.

Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s olejem. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni povaříme 4-5 minut...

5.

Uvařený špenát vyklopíme na plech a necháme vychladnout. Česnek odstraníme...

6.

Poté ho rukama důkladně vyždímáme...

7.

 Vyždímaný špenát rozmixujeme anebo nasekáme najemno...

8.
350 g ricotty
2 vejce M
50 g parmazánu

Vložíme ho do mísy, přidáme vejce, ricottu a parmazán...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř

Vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

10.

Na dno zapékací mísy naneseme vrstvu bešamelu...

11.

Pomocí cukrářského sáčku z obou stran cannelloni naplníme...

12.

Pokládáme jeden vedle druhého do zapékací mísy; mezi jednotlivými cannelloni necháme pár milimetrů odstup...

13.

Důkladně těstoviny pokryjeme bešamelem. (Pro ještě mlsnější pokrm, omáčku můžeme hojně posypat parmazánem)...

14.

Dáme zapéct do ventilované trouby na 170 °C (statické na 180 °C) na 25 minut. Pět minut necháme cannelloni pod grilem, abychom získali křupavou krustu. Podáváme ihned.

15.
12 plátů lasagní

Pokud připravujeme cannelloni z lasagní, uvařené lasagne naplníme...

16.

a srolujeme. Vše ostatní zůstává stejné.