Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Kandovaná kůra

Kandovaná kůra

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Kandovaná citrusová kůra je oblíbenou sladkostí, která se tradičně připravuje především během vánočních svátků.  

Velmi jednoduchá na přípravu, výborná taková jaká je, ať už obalená v cukru anebo namočená v čokoládě. Dokáže krásně ozdobit naše dezerty anebo ochutit těsto dortů. 

Aby kůra změkla a ztratila svou nahořklou příchuť, je nutné ji nejprve třikrát krátce povařit. Teprve poté se kanduje v cukrovém sirupu.

Kandovaná kůra

Scorzette candite

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 2 hod 1 hod

Cena:

Ingredience pro osob

2 ksPomeranč BIO
2 ksCedrát BIO (citron BIO)
400 grCukr krupice
400 mlStudená voda
Na ozdobení
p.p.Cukr krupice
p.p.Čokoládová poleva

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie:

Užitečné potřeby


Mřížka na chladnutí Malý nožík na zeleninu Odpěňovačka

Zajímavost


Kůra chemicky ošetřena

Citrusové plody, které nemají certifikaci BIO, jsou vždy ošetřené látkami, většinou toxickými a ve velkých koncentracích, které předcházejí vzniku plísní anebo dávají plodům jasný a lesklý vzhled. Samotné omytí plodu a tepelná úprava kůru chemických látek nezbaví, a  proto není vhodná ke konzumaci.

Postup

1.
2 pomeranče
2 cedráty (anebo citrony)

Pomeranče, cedráty anebo citrony důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Od stopky ke stopce rozkrojíme napůl...

2.

Půlky nakrájíme na měsíčky...

3.

 Ostrým nožíkem odřízneme dužninu, menší množství můžeme nechat...

4.

Kůru podélně nakrájíme na proužky široké cirka 0,5 cm...

5.
studená voda podle potřeby

Vložíme do hrnce, přilijeme studenou vodu, přivedeme k varu a povaříme dvě minuty...

6.

Scedíme, vložíme do mísy plné studené vody s ledem a kůru ochladíme...

7.

Opět ji vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a povaříme dvě minuty. Scedíme a ochladíme. Zopakujeme ještě jednou (celkem tedy třikrát) a scedíme...

8.
400 g cukru
400 ml studené vody

Kůru zvážíme a podle toho navážíme stejné množství vody a cukru (moje kůra vážila 400 g)...

9.

Připravíme  sirup: do stejného hrnce vlijeme studenou vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu...

10.

Jakmile sirup vře, vhodíme do něj kůru a na nízkém ohni za častého míchání vaříme, dokud se voda nevypaří (bude to chtít cirka hodinu)...

11.

Horkou kůru položíme na mřížku, oddálíme jednotlivé kusy od sebe, aby se nepřekrývaly a necháme kompletně vychladnout...

12.
Cukr krupice podle potřeby

Po vychladnutí důkladně obalíme v krupicovém cukru...

13.
100 gr čokoládové polevy

Čokoládu nalámeme do misky a dáme na minutu do mikrovlnné trouby. Můžeme ji nechat rozpustit také ve vodní lázni; dáváme si velký pozor, aby se nám do čokolády nedostala ani kapička vody...

14.

Silikonovou stěrkou čokoládu půl minuty mícháme malými krouživými pohyby. Pokud se čokoláda nerozpustila celá, ohřejeme ji v mikrovlnce dalších 30 sekund. Opět půl minuty mícháme a takto pokračujeme, dokud není poleva bez hrudek...

15.

Namočíme v ní kůru, z poloviny anebo celou...

16.

Položíme na mřížku a necháme ztuhnout.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek