Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Rizoto s čekankou a zrajícím sýrem

Rizoto s čekankou a zrajícím sýrem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes si připravíme nádherně krémové rizoto s červenou čekankou a jedním z nejlepších italských sýrů: Taleggio DOP. Čekanka je v Itálii nejen oblíbeným salátem, ale také protagonistou mnoha vařených pokrmů, kterým dokáže dát dotek jemné hořkosti, barvy a originality. Právě její delikátní nahořklá chuť je perfektní v kombinaci se zrajícími sýry jako je například Taleggio. Pokud máte problém si tento sýr obstarat, můžete si rizoto připravit se sýrem romadůr podobné konzistence. 

Taleggio je italský sýr starodávného původu. Dokumentované zmínky o něm nalezneme v obchodních knihách z 12. století, kde je předmětem rozkvétajícího obchodu. Jeho rodným domovem je Val Taleggio z provincie Bergamo v lombardském regionu (hlavní město Milán).  Právě jeho obyvatelé, z nutnosti uchovat nadbývající čerstvé mléko, začali vyrábět tento sýr dozrávající v jeskynních a horských sýrárnách, který posléze sloužil k prodeji anebo k výměně za jiné suroviny. 

V roce 1988 získal Taleggio prestižní známku DOP „chráněné označení původu“ a právem se tak zařadil mezi ty nejlepší tradiční italské výrobky. 

V současnosti Taleggio zraje na dřevěných deskách ve speciálních lednicích, schopných vytvořit stejné klimatické podmínky (teplota, vlhkost, místní mikroflóra) jeskyň, kde po staletí dozrával. 

Každých sedm dní je sýr obracen a omýván výhradně vodou a solí, aby jeho krusta zůstala vlhká a umožnila tak vývoj zvláštních plísní a kvasinek, díky kterým má Taleggio svou klasickou narůžovělou krustu. Tyto plísně nejsou zdraví škodlivé a krusta je jedlá. Taleggio dozrává nejméně 35 dnů při teplotě 2-6°C a vlhkosti 85-90 %.  Enzymy vyvolané mikroflórou krusty napomáhají sýru zrát a právě jim vděčíme za tento měkký sýr nezaměnitelné chuti.

Rizoto s čekankou a zrajícím sýrem

Risotto radicchio e taleggio

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 20 min 1 min

Cena:

Ingredience pro osoby

360 grRýže (Cainaroli, Arborio)
300 gr Červená čekanka (Radicchio)
1500 mlZeleninový vývar
200 grTaleggio
100 mlBílé víno suché
40 grMáslo
1 ksCibule
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 620

Postup

1.
1500 ml vývaru

Připravíme si slabší zeleninový vývar, nepříliš slaný. Udržujeme jej stále při varu...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme najemno. Zde se můžete podívat, jak se cibule správně krájí... 

3.
300 g červené čekanky

Čekanku zbavíme starých listů, rozkrojíme napůl a nakrájíme nahrubo. Opláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat...

4.
360 g rýže

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a na velmi nízkém ohni necháme zvolna zesklovatět. Přidáme rýži, zvedneme oheň a za stálého míchání dvě minuty orestujeme...

5.
100 ml bílého vína

Přilijeme víno a necháme zcela vypařit...

6.

Přidáme pár naběraček horkého vývaru a na nižším ohni vaříme 8 minut. Jakmile se vývar absorbuje do rýže, přidáme další naběračku a takto pokračujeme, dokud není rizoto uvařené...

7.

Po 8 minutách přidáme také čekanku a vaříme dalších 7-8 minut, dokud není rizoto „al dente“. Podle potřeby přilíváme vývar, jehož množství je vždy jen orientační. Rizoto má být ve finále krémové, ani suché ani tekuté. Pokud nám vývar chybí, přidáme horké vody...

8.
200 g sýru

Sýr zbavíme krusty a nakrájíme na kostičky...

9.

Uvařené rizoto odstavíme z ohně, přimícháme nakrájený sýr a naběračku vývaru, překryjeme pokličkou a necháme 1 minutu odpočinout...

10.
sůl
čerstvě mletý pepř

Nakonec důkladně promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek