Úvod > Rýže a obiloviny > Salát night & day
Salát night & day
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Rýže Venere je hybridní odrůda celozrnné rýže, velmi intenzivní fialové barvy a právě díky svému zabarvení si zasloužila přezdívku „černá rýže“. Její jedinečnost však spočívá nejen v osobitém vzhledu, ale také v jedinečné chuti a nádherném aroma, které připomíná čerstvě upečený chléb.
Předci černé rýže pocházejí z Číny, kde byla tato rýže až do 19. století pěstována exkluzivně pro výživu císaře a jeho vznešeného dvora. Dnešní odrůda rýže Venere byla zdokonalena v Itálii, kde se pěstuje pouze v regionu Piemont a na Sardinii.
V minulosti byla rýže Venere považována za mocné afrodisiakum a nazývána také „zakázaná rýže“, odtud pojmenování po římské bohyni „Venuši“, symbolu krásy, smyslnosti a lásky.
CHARAKTERISTIKA A VAŘENÍ
Černá rýže patří mezi celozrnné odrůdy, se kterými sdílí určité charakteristiky, velmi odlišné od bílé rýže. V prvé řadě je to způsob a čas vaření, který vyžaduje cirka 30–40 minut od bodu varu. Tlakový hrnec nám umožní dobu vaření zkrátit na 20–25 minut od začátku syčení. Existuje na trhu také rýže Venere parboiled, která je uvařena za 15 minut. Na rozdíl od bílé rýže, která se začíná vařit ve vroucí vodě, černou rýži vložíme do vody studené, čímž zabráníme zacelení zrnka a rýže se snadněji a rychleji uvaří. Rýži před vařením neproplachujeme, ztratila by své cenné nutriční látky, a nenamáčíme (ano, pokud to doporučuje výrobce). Rýži, ať už bílou či celozrnnou, během vaření nikdy nemícháme; její zrnka jsou velmi delikátní, snadno se lámou, a škrob, který tak uniká, zanechává rýži lepivou.
Od bílé rýže se liší také svou konzistencí, po uvaření zůstává pevná a elastická na skus a není snadné ji rozvařit. Rýže Venere se často používá do salátů, ale skvěle doprovodí také pokrmy z ryb a bílého masa.
NUTRIČNÍ STRÁNKA
Po nutriční stránce, podobně jako jiné odrůdy celozrnné rýže, je Venere bohatá na vlákninu, bílkoviny, minerální látky, především na fosfor a draslík a vitamin B1. Ale to, co dělá tuto rýži jedinečnou, díky svému chromatickému zabarvení, jsou antokyany, slavné a mocné antioxidační látky z rodiny polyfenolů, podle mnoha vědců přírodní lék proti stárnutí. Antokyany v naší stravě znamenají nejen hezkou a zdravou pleť, vlasy a oči, ale představují důležitou prevenci rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky, vysokého cholesterolu a obezity.
Antokyany nalezneme v některých cereáliích (černá rýže, fialová kukuřice), v červeném víně, v zelenině (lilek, červené zelí, ředkvičky), ale především v červeném ovoci (lesní plody, brusinky, rybíz, třešně, hroznové víno, apod.).