Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Salát night & day

Salát night & day

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Rýže Venere je hybridní odrůda celozrnné rýže, velmi intenzivní fialové barvy a právě díky svému zabarvení si zasloužila přezdívku „černá rýže“. Její jedinečnost však spočívá nejen v osobitém vzhledu, ale také v jedinečné chuti a nádherném aroma, které připomíná čerstvě upečený chléb.  

Předci černé rýže pocházejí z Číny, kde byla tato rýže až do 19. století pěstována exkluzivně pro výživu císaře a jeho vznešeného dvora. Dnešní odrůda rýže Venere byla zdokonalena v Itálii, kde se pěstuje pouze v regionu Piemont a na Sardinii.  

V minulosti byla rýže Venere považována za mocné afrodisiakum a nazývána také „zakázaná rýže“, odtud pojmenování po římské bohyni „Venuši“, symbolu krásy, smyslnosti a lásky. 

CHARAKTERISTIKA A VAŘENÍ

Černá rýže patří mezi celozrnné odrůdy, se kterými sdílí určité charakteristiky, velmi odlišné od bílé rýže. V prvé řadě je to způsob a čas vaření, který vyžaduje cirka 30–40 minut od bodu varu. Tlakový hrnec nám umožní dobu vaření zkrátit na 20–25 minut od začátku syčení. Existuje na trhu také rýže Venere parboiled, která je uvařena za 15 minut. Na rozdíl od bílé rýže, která se začíná vařit ve vroucí vodě, černou rýži vložíme do vody studené, čímž zabráníme zacelení zrnka a rýže se snadněji a rychleji uvaří. Rýži před vařením neproplachujeme, ztratila by své cenné nutriční látky, a nenamáčíme (ano, pokud to doporučuje výrobce). Rýži, ať už bílou či celozrnnou, během vaření nikdy nemícháme; její zrnka jsou velmi delikátní, snadno se lámou, a škrob, který tak uniká, zanechává rýži lepivou. 

Od bílé rýže se liší také svou konzistencí, po uvaření zůstává pevná a elastická na skus a není snadné ji rozvařit. Rýže Venere se často používá do salátů, ale skvěle doprovodí také pokrmy z ryb a bílého masa. 

NUTRIČNÍ STRÁNKA

Po nutriční stránce, podobně jako jiné odrůdy celozrnné rýže, je Venere bohatá na vlákninu, bílkoviny, minerální látky, především na fosfor a draslík a vitamin B1. Ale to, co dělá tuto rýži jedinečnou, díky svému chromatickému zabarvení, jsou antokyany, slavné a mocné antioxidační látky z rodiny polyfenolů, podle mnoha vědců přírodní lék proti stárnutí. Antokyany v naší stravě znamenají nejen hezkou a zdravou pleť, vlasy a oči, ale představují důležitou prevenci rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky, vysokého cholesterolu a obezity. 

Antokyany nalezneme v některých cereáliích (černá rýže, fialová kukuřice), v červeném víně, v zelenině (lilek, červené zelí, ředkvičky), ale především v červeném ovoci (lesní plody, brusinky, rybíz, třešně, hroznové víno, apod.).

Salát night & day

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 40 min 15 min

Cena:

Ingredience pro osoby

180 grRýže Carnaroli
120 grČerná rýže Venere
70 grSpeck
1 ksŽlutá paprika
1 ksMrkev
1 ksCuketka
30 grPiniové oříšky
5 lžicOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl
pár stébelPažitka

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 503

Užitečné potřeby


Plech Salátová mísa

Postup

1.
120 g černé rýže

Obě rýže uvaříme zvlášť, abychom zachovali jejich barvu. Černou rýži vhodíme do studené vody, osolíme a vaříme cirka 30–40 minut, dokud není rýže měkká, ale celistvá...

2.
180 g rýže Carnaroli

Rýži carnaroli vhodíme do vroucí osolené vody, přivedeme znovu k varu a vaříme 15–18 minut na středním ohni, dokud není uvařena „na skus“...

3.
1 mrkev
1 cuketka
1 žlutá paprika

Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev oškrábeme. Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken. Cuketku zbavíme konců. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

4.

Poté zeleninu nakrájíme na drobné kostičky stejné velikosti, které mezi sebou nemícháme kvůli rozdílné době vaření...

5.
70 g specku

Špek nakrájíme nejprve na širší plátky a poté na drobné kostičky...

6.
4 lžíce oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Na pánvi rozehřejeme oheň, přidáme mrkev a minutu ji orestujeme. Poté přidáme také papriku a za častého míchání restujeme další 2 minuty. Nakonec přidáme také cuketku a špek. Povaříme ještě 2 minuty, dokud není zelenina měkká, ale pevná na skus, a křupavá. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a necháme na pánvi vychladnout...

7.

Piniové oříšky orestujeme na pánvi se lžičkou oleje dozlatova. Poté je vložíme do salátové mísy. Nenecháváme je na horké pánvi, snadno se spálí...

8.

Uvařenou rýži scedíme a rozprostřeme na plech, aby se vysušila a vychladla. Bude to chtít přibližně 15–20 minut...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř
pažitka
olej

Poté, co všechny ingredience vychládly, je vložíme do salátové mísy a důkladně promícháme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, sekanou pažitkou a eventuálně kapkou olivového oleje...

10.

Servírujeme vlažné anebo studené. Uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě maximálně 2 dny. Před servírováním necháme salát hodinu při pokojové teplotě, anebo krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek