180 gr | Rýže Carnaroli |
---|---|
120 gr | Černá rýže Venere |
70 gr | Speck |
1 ks | Žlutá paprika |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Cuketka |
30 gr | Piniové oříšky |
5 lžic | Olivový olej extra panenský |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
pár stébel | Pažitka |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 40 min | 15 min |
Cena
Obě rýže uvaříme zvlášť, abychom zachovali jejich barvu. Černou rýži vhodíme do studené vody, osolíme a vaříme cirka 30–40 minut, dokud není rýže měkká, ale celistvá...
Rýži carnaroli vhodíme do vroucí osolené vody, přivedeme znovu k varu a vaříme 15–18 minut na středním ohni, dokud není uvařena „na skus“...
Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev oškrábeme. Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken. Cuketku zbavíme konců. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Poté zeleninu nakrájíme na drobné kostičky stejné velikosti, které mezi sebou nemícháme kvůli rozdílné době vaření...
Špek nakrájíme nejprve na širší plátky a poté na drobné kostičky...
Na pánvi rozehřejeme oheň, přidáme mrkev a minutu ji orestujeme. Poté přidáme také papriku a za častého míchání restujeme další 2 minuty. Nakonec přidáme také cuketku a špek. Povaříme ještě 2 minuty, dokud není zelenina měkká, ale pevná na skus, a křupavá. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a necháme na pánvi vychladnout...
Piniové oříšky orestujeme na pánvi se lžičkou oleje dozlatova. Poté je vložíme do salátové mísy. Nenecháváme je na horké pánvi, snadno se spálí...
Uvařenou rýži scedíme a rozprostřeme na plech, aby se vysušila a vychladla. Bude to chtít přibližně 15–20 minut...
Poté, co všechny ingredience vychládly, je vložíme do salátové mísy a důkladně promícháme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, sekanou pažitkou a eventuálně kapkou olivového oleje...
Servírujeme vlažné anebo studené. Uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě maximálně 2 dny. Před servírováním necháme salát hodinu při pokojové teplotě, anebo krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě.