Salát night & day

Ingredience pro 4 osoby

180 grRýže Carnaroli
120 grČerná rýže Venere
70 grSpeck
1 ksŽlutá paprika
1 ksMrkev
1 ksCuketka
30 grPiniové oříšky
5 lžicOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl
pár stébelPažitka

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 40 min 15 min

Cena


1.
120 g černé rýže

Obě rýže uvaříme zvlášť, abychom zachovali jejich barvu. Černou rýži vhodíme do studené vody, osolíme a vaříme cirka 30–40 minut, dokud není rýže měkká, ale celistvá...

2.
180 g rýže Carnaroli

Rýži carnaroli vhodíme do vroucí osolené vody, přivedeme znovu k varu a vaříme 15–18 minut na středním ohni, dokud není uvařena „na skus“...

3.
1 mrkev
1 cuketka
1 žlutá paprika

Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev oškrábeme. Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken. Cuketku zbavíme konců. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

4.

Poté zeleninu nakrájíme na drobné kostičky stejné velikosti, které mezi sebou nemícháme kvůli rozdílné době vaření...

5.
70 g specku

Špek nakrájíme nejprve na širší plátky a poté na drobné kostičky...

6.
4 lžíce oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Na pánvi rozehřejeme oheň, přidáme mrkev a minutu ji orestujeme. Poté přidáme také papriku a za častého míchání restujeme další 2 minuty. Nakonec přidáme také cuketku a špek. Povaříme ještě 2 minuty, dokud není zelenina měkká, ale pevná na skus, a křupavá. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a necháme na pánvi vychladnout...

7.

Piniové oříšky orestujeme na pánvi se lžičkou oleje dozlatova. Poté je vložíme do salátové mísy. Nenecháváme je na horké pánvi, snadno se spálí...

8.

Uvařenou rýži scedíme a rozprostřeme na plech, aby se vysušila a vychladla. Bude to chtít přibližně 15–20 minut...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř
pažitka
olej

Poté, co všechny ingredience vychládly, je vložíme do salátové mísy a důkladně promícháme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, sekanou pažitkou a eventuálně kapkou olivového oleje...

10.

Servírujeme vlažné anebo studené. Uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě maximálně 2 dny. Před servírováním necháme salát hodinu při pokojové teplotě, anebo krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě.