Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Chiacchiere

Chiacchiere

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Chiacchiere (výslovnost kjákjere) jsou oblíbené italské sladkosti, které provoňují vitríny cukráren a supermarketů v období karnevalu. Stačí pouhé pomyšlení na tuto dobrotu a zábava a slavnosti už jsou ve vzduchu. 

Ať už zavítáme na jih, anebo na sever, každý italský region má své typické „chiacchiere“. Tu nazývaný frappe, tam cenci anebo bugie (sama jsem napočítala přes 25 pojmenování), některé mají tvar mašle, jiné uzlu, anebo obdélníku, ale to, co je spojuje, je vždy neuvěřitelná křehkost a křupavost. Každý region a možná  i každá cukrárna má své vlastní tajemství, jak je udělat nezapomenutelnými. Základní ingredience – mouka, máslo, vejce – zůstávají většinou stejné, to, co se v receptech liší, je tekutá složka a aroma. Například v Toskánsku se přidává Vin santo, jinde grappa, marsala anebo rum, apod. K vanilce se často přidává, anebo ji nahrazuje, nastrouhaná citronová kůra.

Použijte kvalitní mouku typu 00 Extra, na kterou je recept kalibrován a která Vás ve finále odmění tou správnou jemností a křupavostí.  

Chiacchiere

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 20 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osob

350 grHladká mouka typu 00
50 grCukr krupice
2 ksVejce M
50 grMáslo
50 mlBílé víno
1 ksVanilkový lusk
špetkaSůl
Na smažení
500 mlArašídový olej
Na ozdobení
p.p.Moučkový cukr
p.p.Čokoláda

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 445

Užitečné potřeby


Strojek na těstoviny (dobrovolný) Rádýlko na těsto Kuchyňský robot s hnětacím hákem (dobrovolný)

Zajímavost


Vanilkový lusk Bourbon

Vanilka, nejslavnější aroma na světě, je kořením, které se získává z lusku některých orchidejí. Po šafránu patří mezi druhé nejdražší koření na světě. Nezaměnitelnou vůni tomuto vzácnému plodu propůjčuje aromatická složka vanilín, která se liší plod od plodu podle svého původu. Vanilkový lusk Bourbon obsahuje 1,6–2,4 %  vanilínu, což patří mezi nejvyšší v přírodě. Proto vanilkový lusk Bourbon, pocházející především z Madagaskaru a Indonésie, patří mezi ty nejprestižnější a nejkvalitnější vanilkové lusky, schopné dodat našim pokrmům jedinečnou a intenzivní vůni, které méně cenné lusky nedokáží.

Postup

1.
350 g hladké mouky typu 00

Do větší mísy přesejeme mouku. Můžeme použít kuchyňského robota s hnětacím hákem: na nejnižší rychlost necháme pracovat cirka 10 minut...

2.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně nařízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která přidáme k mouce. Lusk odstraníme...

3.
50 g cukru krupice
2 vejce M
50 g másla
50 ml bílého vína
špetka soli

Přidáme také cukr, vejce, sůl a změklé máslo. Nakonec přilijeme bílé víno...

4.

Nejprve těsto zapracujeme vidličkou, dokud se všechny tekutiny neabsorbují do mouky...

5.

Pokračujeme rukama...

6.

Jakmile všechny ingredience drží pohromadě, těsto přemístíme na pomoučněný vál a mísíme jej cirka 10 minut...

7.

Získáme jednotvárné, tužší, ale tvárné těsto. Bochánek zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout při pokojové teplotě nejméně 30 minut...

8.

Nyní těsto rozdělíme na 4 díly...

9.

Jeden díl jemně zplošníme, dobře pomoučníme a na nejširší tloušťku těsto vytvarujeme strojkem na těstoviny...

10.

Přeložíme, pomoučníme a takto pokračujeme, vždy o jednu tloušťku méně, až docílíme 2 mm (předposlední)...

11.

Pokud strojek nemáme, těsto vyválíme válečkem na 2 mm tloušťku...

12.

Rádýlkem na těsto vykrajujeme obdélníky o rozměru cirka 5 x 12 cm...

13.

Uprostřed vykrojíme dvě podélné čárky. Pokládáme na pomoučněný ubrus, anebo plech vyložený pečicím papírem. Překryjeme utěrkou...

14.
500 ml oleje

V hlubší pánvi rozehřejeme olej na teplotu mezi 170–180 °C (ne více), použijeme kuchyňský teploměr pro lepší kontrolu teploty. Můžeme použít i fritovací hrnec s čistým olejem. Vždy po několika málo kusech,  aniž by se překrývaly,  smažíme chiacchiere 3 minuty...

15.

V polovině času je obrátíme. Bubliny, které se na těstě tvoří, znamenají, že se chiacchiere perfektně povedly...

16.

Děrovanou naběračkou je vyndáme z oleje a položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který nasaje přebytečný tuk...

17.
moučkový cukr podle potřeby

Vychladlé chiacchiere hojně pocukrujeme...

18.
čokoláda podle potřeby

Můžeme je také polít roztavenou čokoládou. Podáváme ihned. Uchováme 2–3 dny v papírovém sáčku...

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak nakupovat těstoviny

Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.&n...
Celý článek