Chiacchiere

Ingredience pro 8 osob

350 grHladká mouka typu 00
50 grCukr krupice
2 ksVejce M
50 grMáslo
50 mlBílé víno
1 ksVanilkový lusk
špetkaSůl
Na smažení
500 mlArašídový olej
Na ozdobení
p.p.Moučkový cukr
p.p.Čokoláda

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 20 min 30 min

Cena


1.
350 g hladké mouky typu 00

Do větší mísy přesejeme mouku. Můžeme použít kuchyňského robota s hnětacím hákem: na nejnižší rychlost necháme pracovat cirka 10 minut...

2.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně nařízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která přidáme k mouce. Lusk odstraníme...

3.
50 g cukru krupice
2 vejce M
50 g másla
50 ml bílého vína
špetka soli

Přidáme také cukr, vejce, sůl a změklé máslo. Nakonec přilijeme bílé víno...

4.

Nejprve těsto zapracujeme vidličkou, dokud se všechny tekutiny neabsorbují do mouky...

5.

Pokračujeme rukama...

6.

Jakmile všechny ingredience drží pohromadě, těsto přemístíme na pomoučněný vál a mísíme jej cirka 10 minut...

7.

Získáme jednotvárné, tužší, ale tvárné těsto. Bochánek zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout při pokojové teplotě nejméně 30 minut...

8.

Nyní těsto rozdělíme na 4 díly...

9.

Jeden díl jemně zplošníme, dobře pomoučníme a na nejširší tloušťku těsto vytvarujeme strojkem na těstoviny...

10.

Přeložíme, pomoučníme a takto pokračujeme, vždy o jednu tloušťku méně, až docílíme 2 mm (předposlední)...

11.

Pokud strojek nemáme, těsto vyválíme válečkem na 2 mm tloušťku...

12.

Rádýlkem na těsto vykrajujeme obdélníky o rozměru cirka 5 x 12 cm...

13.

Uprostřed vykrojíme dvě podélné čárky. Pokládáme na pomoučněný ubrus, anebo plech vyložený pečicím papírem. Překryjeme utěrkou...

14.
500 ml oleje

V hlubší pánvi rozehřejeme olej na teplotu mezi 170–180 °C (ne více), použijeme kuchyňský teploměr pro lepší kontrolu teploty. Můžeme použít i fritovací hrnec s čistým olejem. Vždy po několika málo kusech,  aniž by se překrývaly,  smažíme chiacchiere 3 minuty...

15.

V polovině času je obrátíme. Bubliny, které se na těstě tvoří, znamenají, že se chiacchiere perfektně povedly...

16.

Děrovanou naběračkou je vyndáme z oleje a položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který nasaje přebytečný tuk...

17.
moučkový cukr podle potřeby

Vychladlé chiacchiere hojně pocukrujeme...

18.
čokoláda podle potřeby

Můžeme je také polít roztavenou čokoládou. Podáváme ihned. Uchováme 2–3 dny v papírovém sáčku...