Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Fazolový salát s tuňákem a balsamikovým octem

Fazolový salát s tuňákem a balsamikovým octem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Fazole jsou odnedávna významnou součástí výživy obyvatel mnoha zemí a jsou nepostradatelnou součástí středozemní stravy.  „Maso chudých“, jak bývá často tato luštěnina nazývána, může ve správné kombinaci s jinými surovinami nahradit maso. Fazole mají mnoho předností: jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, železo, antioxidanty, ale  jsou bez cholesterolu, tuků a škodlivých látek obsažených v živočišném mase.  

Fazole samy o sobě však neobsahují všechny potřebné a k životu nezbytné esenciální aminokyseliny, a proto je třeba vždy kombinovat s jinými surovinami, jako například s cereáliemi, vejci, mléčnými výrobky, apod. V našem případě chutná kombinace s tuňákem nám zajistí přísun všech nezbytných látek a nahradí tak porci denních živočišných bílkovin. Aby byly fazole ještě chutnější, během vaření je aromatizujeme cibulí a bylinkami. Uvedenou zálivku si můžeme přizpůsobit vlastní chuti.  

Namočení 

Skoro všechny luštěniny je třeba nejprve namočit, aby se uvařily rovnoměrně a v krátkém čase.  Tradičně se fazole namáčejí přes noc, což odpovídá přibližně 8 hodinám. Pojďme se podívat, jak se to správně dělá: fazole se vloží do objemné misky, přilije se trojnásobná váha studené vody, miska se překryje a vloží do lednice, aby se zabránilo fermentaci. Na druhý den se voda slije a fazole jsou připraveny k vaření. 

Luštěniny z plechovky

I přesto, že luštěniny z plechovky skoro nikdy nepoužívám, musím uznat, že někdy mohou být praktické a pohodlné. Jsou skvělé pro přípravu rychlých polévek anebo dušených pokrmů, ale už méně pro přípravu salátů, protože neabsorbují zálivky a aroma. Fazole z plechovky před jejich použitím vždy dobře propláchneme pod studenou vodou. 

Fazolový salát s tuňákem a balsamikovým octem

Insalata di fagioli, tonno e aceto balsamico

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 8 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grSuché fazole (Borlotti, Cannellini)
240 grTuňák v olivovém oleji
3 ksJarní cibulky červené
1 ksCibule
1 ksBobkový list
2 snítkyRozmarýn
3 ksHřebíček
p.p.Sůl
Zálivka
5 lžicOlivový olej extra panenský
2 lžíceBalsamikový ocet
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 605

Užitečné potřeby


Metlička na šlehání Salátová mísa

Zajímavost


Jak urychlit namočení luštěnin

Pokud máme k dispozici málo času, anebo jsme si zapomněli luštěniny namočit včas, tato procedura nám umožní čas urychlit: propláchnuté luštěniny vložíme do hrnce, přilijeme studenou vodu (třínásobek jejich váhy), přivedeme k varu a vaříme na nízkém ohni 5 minut. Vypneme oheň, překryjeme pokličkou a necháme namočené 1–2 hodiny. Scedíme. Nyní jsou naše luštěniny připraveny pro další vaření. Luštěniny solíme a dochucujeme kyselým (rajčata, víno, citronová šťáva, ocet) vždy až ke konci tepelné přípravy, poněvadž sůl a kyselé zatvrzují jejich slupku a ty vyžadují tak delší vaření.

Postup

1.
400 g sušených fazolí
1200 ml studené vody

Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočené nejméně 8 hodin...

2.
1 cibule
3 hřebíčky

Jakmile jsou fazole připraveny, slijeme vodu a vložíme je do hrnce. Cibuli oloupeme, zapíchneme do ní 3 hřebíčky a přidáme ji k fazolím...

3.
1600 ml studené vody

Přilijeme jejich čtyřnásobnou váhu studené vody. Zatím nesolíme...

4.
2 snítky rozmarýnu

Snítky rozmarýnu svážeme pečicí nití, lépe se nám bude po vaření odstraňovat...

5.
1 bobkový list
kapka olivového oleje

Společně s bobkovým listem je přidáme k fazolím. Přikápneme také kapičku olivového oleje...

6.

Rychle přivedeme k varu a prudce povaříme 10 minut. Odstraňujeme pěnu, která se napovrchu tvoří...

7.
sůl podle potřeby

Poté oheň snížíme, částečně překryjeme pokličkou a pokračujeme ve vaření, dokud nejsou fazole měkké, ale ještě celistvé. Čas vaření se může lišit podle původu a stáří fazolí, proto dbáme pokynů výrobce a ke konci fazole kontrolujeme, aby se nám do salátu nerozvařily. 10–15 minut před koncem fazole osolíme...

8.

Uvařené fazole scedíme a rozprostřeme na plech, aby rychle vychladly a zastavil se tepelný proces. Odstraníme cibuli a bylinky...

9.
3 jarní cibulky anebo 1 červená cibule

Mezitím si připravíme cibulky. Odstraníme vnější suché a poškozené listy a cibulky nakrájíme  najemno...

10.

Vložíme je do studené vody s ledem, aby zůstaly hezky křupavé...

11.
5 lžic oleje
2 lžíce octu
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme si zálivku: smícháme olej, ocet, sůl a pepř a vše dobře emulgujeme ruční metličkou...

12.
240 g tuňáka

Vychladlé fazole vložíme do salátové mísy, přidáme dobře odkapaného tuňáka, osušenou cibulku a zálivku a dobře promícháme. Servírujeme s pečivem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek