Fazolový salát s tuňákem a balsamikovým octem

Ingredience pro 4 osoby

400 grSuché fazole (Borlotti, Cannellini)
240 grTuňák v olivovém oleji
3 ksJarní cibulky červené
1 ksCibule
1 ksBobkový list
2 snítkyRozmarýn
3 ksHřebíček
p.p.Sůl
Zálivka
5 lžicOlivový olej extra panenský
2 lžíceBalsamikový ocet
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 8 hod

Cena


1.
400 g sušených fazolí
1200 ml studené vody

Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočené nejméně 8 hodin...

2.
1 cibule
3 hřebíčky

Jakmile jsou fazole připraveny, slijeme vodu a vložíme je do hrnce. Cibuli oloupeme, zapíchneme do ní 3 hřebíčky a přidáme ji k fazolím...

3.
1600 ml studené vody

Přilijeme jejich čtyřnásobnou váhu studené vody. Zatím nesolíme...

4.
2 snítky rozmarýnu

Snítky rozmarýnu svážeme pečicí nití, lépe se nám bude po vaření odstraňovat...

5.
1 bobkový list
kapka olivového oleje

Společně s bobkovým listem je přidáme k fazolím. Přikápneme také kapičku olivového oleje...

6.

Rychle přivedeme k varu a prudce povaříme 10 minut. Odstraňujeme pěnu, která se napovrchu tvoří...

7.
sůl podle potřeby

Poté oheň snížíme, částečně překryjeme pokličkou a pokračujeme ve vaření, dokud nejsou fazole měkké, ale ještě celistvé. Čas vaření se může lišit podle původu a stáří fazolí, proto dbáme pokynů výrobce a ke konci fazole kontrolujeme, aby se nám do salátu nerozvařily. 10–15 minut před koncem fazole osolíme...

8.

Uvařené fazole scedíme a rozprostřeme na plech, aby rychle vychladly a zastavil se tepelný proces. Odstraníme cibuli a bylinky...

9.
3 jarní cibulky anebo 1 červená cibule

Mezitím si připravíme cibulky. Odstraníme vnější suché a poškozené listy a cibulky nakrájíme  najemno...

10.

Vložíme je do studené vody s ledem, aby zůstaly hezky křupavé...

11.
5 lžic oleje
2 lžíce octu
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme si zálivku: smícháme olej, ocet, sůl a pepř a vše dobře emulgujeme ruční metličkou...

12.
240 g tuňáka

Vychladlé fazole vložíme do salátové mísy, přidáme dobře odkapaného tuňáka, osušenou cibulku a zálivku a dobře promícháme. Servírujeme s pečivem.