Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Svíčkové medailonky na zeleném pepři

Svíčkové medailonky na zeleném pepři

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Svíčkové medailonky na zeleném pepři jsou velmi oblíbené a jsou také jedním z nejrozšířenějších způsobů, jak připravit hovězí svíčkovou. Bohatá omáčka připravená se smetanou a hořčicí však se vší pravděpodobností poukazuje na francouzský původ tohoto pokrmu. Hovězí svíčková, libové a jemné maso, které patří mezi ty nejcennější a nejdražší, si nádherně zachová své přednosti i po tepelné úpravě. Není to však pokrm pro všední dny, průměrná cena tohoto ušlechtilého řezu a výrazná kalorická hodnota hotového jídla z něj právem dělají pouze sváteční pokrm. 

Pepř, plod pepřovníku černého (piper nigrum), je všeobecně považován za krále koření. Znám byl již ve starověku, kdy představoval velmi vzácné zboží používané také jako platidlo. Původem pochází z jihozápadní Indie, ale dnes je dovážen především z tropických zemí.

Odrůda piper čítá více než 700 druhů, ale jen pár jich nalezlo stálé místo v kuchyni jako koření. Zelený pepř, společně s bílým a černým, je jedním z nejvíce používaných. To, co je odlišuje, je období sklizně a následné zpracování. 

Černý pepř, sklízený nezralý, se nechává uschnout na slunci, anebo v sušičkách, čímž pak získává svou typickou černou barvu a svraštělý vzhled. 

K získání pepře bílého se plody sklízí zralé, po dlouhém marinování ve vodě se odstraní vnější slupka a teprve poté se suší na slunci. 

Zelený pepř, podobně jako černý, se vyrábí z nezralého plodu. Tento se nechá okamžitě usušit a poté se konservuje ve slaném nálevu, v octu, anebo se mele. Tento typ pepře je méně pikantní než ten černý, ale zato je mnohem více aromatický. 

Svíčkové medailonky na zeleném pepři

Filetto al pepe verde

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

600 grHovězí svíčková
200 mlČerstvá smetana na šlehání
20 mlBrandy
10 grHořčice
40 grMáslo
2 lžíceZelený pepř celý ve slaném nálevu
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 516

Užitečné potřeby


Provázek na pečení Ostrý nůž Palička na maso

Postup

1.
600 gr svíčkové

Nejprve maso očistíme od přebytečného tuku a blan. Poté svíčkovou nakrájíme, abychom získali 4 pěkné a stejnoměrné kusy, cirka 2 cm tlusté...

2.
sůl podle potřeby

Každý plátek pak svážeme pečicí nití, aby nám hezky držel formu při vaření, a jemně nasolíme...

3.
1 lžíce zeleného pepře

Půl dávky pepře rozmáčkneme paličkou na maso anebo nožem a přimáčkneme je k masu...

4.
40 gr másla

Máslo necháme rozpustit na pánvi, přidáme maso a orestujeme na prudším ohni 2 minuty z každé strany...

5.

Maso vyjmeme, přikryjeme alobalem a dáme prozatím bokem...

6.
20 ml brandy

Přilijeme brandy a necháme zpěnit...

7.
2 lžičky hořčice
200 ml smetany
1 lžíce zeleného pepře
sůl

Přidáme také hořčici, smetanu, zbylý pepř a sůl...

8.

Omáčku krátce povaříme, aby se nám mírně zredukovala a zhoustla...

9.

Vrátíme zpět maso a půl minuty ještě povaříme...

10.

Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek