Úvod > Maso > Svíčkové medailonky na zeleném pepři
Svíčkové medailonky na zeleném pepři
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Svíčkové medailonky na zeleném pepři jsou velmi oblíbené a jsou také jedním z nejrozšířenějších způsobů, jak připravit hovězí svíčkovou. Bohatá omáčka připravená se smetanou a hořčicí však se vší pravděpodobností poukazuje na francouzský původ tohoto pokrmu. Hovězí svíčková, libové a jemné maso, které patří mezi ty nejcennější a nejdražší, si nádherně zachová své přednosti i po tepelné úpravě. Není to však pokrm pro všední dny, průměrná cena tohoto ušlechtilého řezu a výrazná kalorická hodnota hotového jídla z něj právem dělají pouze sváteční pokrm.
Pepř, plod pepřovníku černého (piper nigrum), je všeobecně považován za krále koření. Znám byl již ve starověku, kdy představoval velmi vzácné zboží používané také jako platidlo. Původem pochází z jihozápadní Indie, ale dnes je dovážen především z tropických zemí.
Odrůda piper čítá více než 700 druhů, ale jen pár jich nalezlo stálé místo v kuchyni jako koření. Zelený pepř, společně s bílým a černým, je jedním z nejvíce používaných. To, co je odlišuje, je období sklizně a následné zpracování.
Černý pepř, sklízený nezralý, se nechává uschnout na slunci, anebo v sušičkách, čímž pak získává svou typickou černou barvu a svraštělý vzhled.
K získání pepře bílého se plody sklízí zralé, po dlouhém marinování ve vodě se odstraní vnější slupka a teprve poté se suší na slunci.
Zelený pepř, podobně jako černý, se vyrábí z nezralého plodu. Tento se nechá okamžitě usušit a poté se konservuje ve slaném nálevu, v octu, anebo se mele. Tento typ pepře je méně pikantní než ten černý, ale zato je mnohem více aromatický.