Úvod > Dezert > Pěna z kaki s čerstvou mátou
Pěna z kaki s čerstvou mátou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Hebká, dužnatá a slaďounká pěna, stejně tak jako kaki (zvané také tomel anebo churma), ovoce symbolizující podzim – období „přechodu“ – krásný a barevný, ale často zodpovědný za vysílení a psychofyzický stres. Díky zajímavým nutričním hodnotám a vlastnostem s nimi spojenými představují kaki skvělou zbraň, kterou nám nabízí sama příroda. Kaki, bohaté na cukry, vitamin C a A, minerální látky (draslík, mangan, fosfor, selen, vápník, hořčík, sodík), dělají tento dezert opravdu speciálním.
Kaki mají mnoho léčivých vlastností a celkově jsou pro zdraví našeho těla velmi přínosné. Strom (Diospyros Kaki), na kterém se kaki rodí, je původem z Asie: právě na tomto kontinentu několik stromů dokázalo přežít výbuch atomové bomby v Nagasaki a právem si tak vysloužilo přezdívku „Strom míru”.
Jak vybírat a uchovávat kaki
Plod kaki by měl být velký jako jablko, oranžové barvy, nejlépe bez skvrn, na dotek pevné konzistence a musí být přítomna jeho zelená stopka. Zralé kaki jsou extrémně delikátní, a proto je nejlepší je uchovat v obalu, ve kterém jsme je zakoupili. Dokonale zralé plody se skladují v lednici maximálně 2–3 dny; při pokojové teplotě 1–2 dny. Na začátku sezóny se kaki prodávají často velmi nezralé, na dotek tvrdé, a proto je třeba je nechat doma kompletně dozrát, aby ztratily taniny, rostlinné polyfenoly, které nezralým plodům propůjčují trpkou, svíravou a hořkou chuť. To může trvat i 2–3 týdny podle stupně zralosti: zralé kaki jsou na dotek hodně měkké a velmi sladké chuti. Plody vždy otočíme vzhůru nohama, abychom neriskovali, že jeho vrchní část, vždy tvrdší, poničí křehkou spodní část. Položíme je jeden vedle druhého a proložíme jablkem, které napomůže jejich dozrání.
Nutriční hodnoty
Kaki jsou považované za velmi energetické pro svůj vysoký obsah cukru, a proto jsou vhodné zvláště pro děti, seniory a milovníky sportů: 100 gramů dužniny dodává našemu tělu 65–70 kalorií; z velké části jsou kaki složené z vody (80 %), cukrů (16–18 %), vlákniny (2,5 %), v menším množství z bílkovin (0,6 %) a tuků (0,3 %). Při cukrovce a obezitě se doporučuje konzumace s mírou.
Díky obsahu vitaminu C jsou kaki schopné zvýšit obranyschopnost organismu a posílit celý imunitní systém: naše tělo se tak může lépe bránit proti bakteriálnímu napadení a díky zdravému imunitnímu systému dokáže zničit nejméně jednu rakovinovou buňku denně.
Kaki a vláknina v nich obsažená napomáhají lepšímu trávení a jsou naší přírodní zbraní v boji proti zácpě. Draslík jim propůjčuje důležité očistné a močopudné účinky.
Představují ideální ovoce, ze kterého čerpat zdravou energii, pokud v tomto období podléháme psychofyzickému stresu, únavě a nechutnosti. Náš mozek je během stresu nucen pracovat rychleji, a jelikož jeho hlavní pohonnou látkou jsou cukry, to je důvod, proč najednou vnímáme nepřekonatelnou chuť na sladké – na pokrmy schopné rychle zvýšit hladinu cukru v krvi a odrazem následně uklidnit nervový systém a snížit stupeň stresu.