Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Pěna z kaki s čerstvou mátou

Pěna z kaki s čerstvou mátou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Hebká, dužnatá a slaďounká pěna, stejně tak jako kaki (zvané také tomel anebo churma), ovoce symbolizující podzim – období „přechodu“ – krásný a barevný, ale často zodpovědný za vysílení a psychofyzický stres. Díky zajímavým nutričním hodnotám a vlastnostem s nimi spojenými představují kaki skvělou zbraň, kterou nám nabízí sama příroda. Kaki, bohaté na cukry, vitamin C a A, minerální látky (draslík, mangan, fosfor, selen, vápník, hořčík, sodík), dělají tento dezert opravdu speciálním. 

Kaki mají mnoho léčivých vlastností a celkově jsou pro zdraví našeho těla velmi přínosné. Strom (Diospyros Kaki), na kterém se kaki rodí, je původem z Asie: právě na tomto kontinentu několik stromů dokázalo přežít výbuch atomové bomby v Nagasaki a právem si tak vysloužilo přezdívku „Strom míru”. 

Jak vybírat a uchovávat kaki

Plod kaki by měl být velký jako jablko, oranžové barvy, nejlépe bez skvrn, na dotek pevné konzistence a musí být přítomna jeho zelená stopka. Zralé kaki jsou extrémně delikátní, a proto je nejlepší je uchovat v obalu, ve kterém jsme je zakoupili. Dokonale zralé plody se skladují v lednici maximálně 2–3 dny; při pokojové teplotě 1–2 dny. Na začátku sezóny se kaki prodávají často velmi nezralé, na dotek tvrdé, a proto je třeba je nechat doma kompletně dozrát, aby ztratily taniny, rostlinné polyfenoly, které nezralým plodům propůjčují trpkou, svíravou a hořkou chuť. To může trvat i 2–3 týdny podle stupně zralosti: zralé kaki jsou na dotek hodně měkké a velmi sladké chuti. Plody vždy otočíme vzhůru nohama, abychom neriskovali, že jeho vrchní část, vždy tvrdší, poničí křehkou spodní část. Položíme je jeden vedle druhého a proložíme jablkem, které napomůže jejich dozrání.  

Nutriční hodnoty

Kaki jsou považované za velmi energetické pro svůj vysoký obsah cukru, a proto jsou vhodné zvláště pro děti, seniory a milovníky sportů: 100 gramů dužniny dodává našemu tělu 65–70 kalorií; z velké části jsou kaki složené z vody (80 %), cukrů (16–18 %), vlákniny (2,5 %), v menším množství z bílkovin (0,6 %) a tuků (0,3 %). Při cukrovce a obezitě se doporučuje konzumace s mírou. 

Díky obsahu vitaminu C jsou kaki schopné zvýšit obranyschopnost organismu a posílit celý imunitní systém: naše tělo se tak může lépe bránit proti bakteriálnímu napadení a díky zdravému imunitnímu systému dokáže zničit nejméně jednu rakovinovou buňku denně.  

Kaki a vláknina v nich obsažená napomáhají lepšímu trávení a jsou naší přírodní zbraní v boji proti zácpě. Draslík jim propůjčuje důležité očistné a močopudné účinky.  

Představují ideální ovoce, ze kterého čerpat zdravou energii, pokud v tomto období podléháme psychofyzickému stresu, únavě a nechutnosti. Náš mozek je během stresu nucen pracovat rychleji, a jelikož jeho hlavní pohonnou látkou jsou cukry, to je důvod, proč najednou vnímáme nepřekonatelnou chuť na sladké – na pokrmy schopné rychle zvýšit hladinu cukru v krvi a odrazem následně uklidnit nervový systém a snížit stupeň stresu.  


Pěna z kaki s čerstvou mátou

Mousse ai cachi

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 0 min 2 hod

Cena:

Ingredience pro osob

4 ksKaki
30 grCukr krupice
1 ksPomeranč
1 ksCitrón
10 grŽelatina v plátcích
150 mlČerstvá smetana na šlehání
pár lístkůMáta (na ozdobení)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 222

Užitečné potřeby


Mixér Ruční šlehač

Zajímavost


A když sezóna kaki skončí....

Stejný dezert si můžeme vychutnat i s jiným ovocem. Výborný je například z banánů či z broskví. Pokud máme rádi mátu, pár menších lístků můžeme rozmixovat a obohatit tak chuť našeho dezertu.

Postup

1.
10 gr želatiny v plátcích

Želatinu namočíme do studené vody na nejméně 10 minut...

2.

Kaki jemně omyjeme, osušíme a oloupeme...

3.
2 kaki
30 gr cukru
šťáva z půlky pomeranče
šťáva z půlky citronu

Odstraníme eventuální pecky a poloviční dávku dužninu vložíme do mixeru. Rozmixujeme najemno s cukrem a šťávou z půlky citronu a půlky pomeranče...

4.

Namočenou želatinu připravíme podle návodu výrobce a vmícháme do rozmixovaného pyré...

5.
150 ml smetany

Smetanu našleháme do tuhého sněhu...

6.

Stěrkou sníh jemně vmícháme do pyré... 

7.

Nyní směs rozdělíme do pohárků a dáme ztuhnout do lednice na nejméně 2 hodiny...

8.
2 kaki
šťáva z půlky pomeranče
šťáva z půlky citronu

Rozmixujeme zbývající kaki se šťávou z půlky pomeranče a půlky citrónu. Přemístíme do misky a dáme do lednice...

9.

Vychladnutou pěnu pokryjeme mixovanou dužninou...

10.
čerstvá máta na ozdobení

Ozdobíme čerstvou mátou a servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek