Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Hruškový dort s ricottou

Hruškový dort s ricottou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tento dort, vláčný a hebounký, je určen pro ty nejmenší. Je připraven kompletně bez másla a oleje, jen se zdravou ricottou, obohacen je navíc šťavnatými hruškami a představuje tak zdravou snídani anebo svačinku pro celou rodinu. 

Tento jednoduchý dort snadno přeměníte v sugestivní dezert, který v doprovodu šlehané smetany anebo vanilkové zmrzliny Vaše hosty ohromí. Abychom vykouzlili variantu na fotce, potřebujeme navíc 4 menší, ne příliš zralé hrušky se stopkou a 300 ml sladkého bílého vína typu Marsala anebo 300 ml vody a 150 g cukru (v tomto případě hrušky vložíme až do vroucí vody). Hruškám nařízneme mírně spodek (aby nám dobře stály) a vaříme na nízkém ohni 20 minut. Poté je opatrně přemístíme na talíř, oloupeme je, ale dáváme si pozor, abychom neodstranili stopku. Připravíme si těsto podle instrukcí níže uvedených, ale množství krájených (nebo nastrouhaných) hrušek, které budeme dávat do těsta, snížíme na polovinu, tzn. 200 g. Jakmile máme vše připraveno, vložíme do vymazané formy nejprve celé hrušky a poté kolem dokola těsto. Co možno nejlépe zarovnáme. 

Hruškový dort s ricottou

Torta di ricotta con pere

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 60 min 2 hod

Cena:

Ingredience pro osob

400 grHrušky
350 grRicotta
250 grHladká mouka
170 grCukr krupice
3 ksVejce M
1 ksVanilkový lusk Bourbon
1 ksCitrón
1 sáčekKypřicí prášek do pečiva
Na vymazání
10 grMáslo
p.p.Hladká mouka

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 316

Užitečné potřeby


Dortová forma Ruční šlehač

Zajímavost


Není mouka jako mouka

Duší dortů je bezpochyby mouka: garantuje jejich strukturu a je pilířem ostatním ingrediencím, ať už to jsou vejce, tuk anebo aroma. U dortů a koláčů, u nichž se očekává, že budou jemné a křehké, používáme vždy mouky, která vyvíjí málo lepku (glutenu). Typové značení bylo dnes nahrazeno značením slovním, a proto ideální moukou pro takovéto pečení je pšeničná mouka hladká 00 Extra anebo pšeničná mouka slabá, která obsahuje maximálně 9-10% bílkovin. U italských mouk naleznete také značení písmenkem W (známé pod pojmem „síla“ mouky); ideální pro tuto přípravu je W nízké: 170 W. Mouka Manitoba, chlebová mouka anebo mouka na pizzu (mouky, které indikativně obsahují více než 12% bílkovin) zde nejsou vhodné, poněvadž vysoký obsah lepku vytvoří pevné a elastické těsto vyžadující delší dobu kynutí, což by propůjčilo našemu dortu nežádanou tvrdost. 

Postup

1.
400 gr hrušek

Hrušky omyjeme pod tekoucí vodou, oloupeme a zbavíme jadřinců...

2.

Poté je nakrájíme na drobné kostičky...

3.
pár kapek citronové šťávy

Vložíme je do misky a zakapeme pár kapkami citronové šťávy, aby nezčernaly...

4.
350 gr ricotty
170 gr cukru krupice

Ricottu s cukrem krátce našleháme...

5.
3 vejce

Po jednom přidáme vejce a pokračujeme ve šlehání...

6.
1 vanilkový lusk Bourbon

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože vydlabeme semínka, která přidáme k těstu...

7.
1 citron - kůra (nejlépe biologický)

Citrón důkladně omyjeme, osušíme a citronovou kůru pak nastrouháme do těsta...

8.
250 gr hladké mouky
1 kypřicí prášek do pečiva

Přidáme přesátou mouku s kypřicím práškem...

9.

Stěrkou mouku vmícháme do těsta, pohybem zespodu navrch...

10.

Nakonec přimícháme i hrušky...

11.
ořech másla

Pečicí formu vymažeme máslem (můžeme jej dát na minutu do mikrovlnky, aby změklo), vysypeme moukou a zaplníme těstem...

12.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180° C po dobu 60 minut. Servírujeme vlažný anebo chladný.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek