Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Vegetariánské > Grilovaný hermelín s fíky na červeném víně

Grilovaný hermelín s fíky na červeném víně

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Je dobře známo, že sýry milují společnost jak vína tak sladkého. Tento pokrm, který si bezpochyby zamilujete, představuje právě jejich ideální kombinaci. Fíky krátce povaříme s kořením v červeném víně a servírujeme s teplým roztaveným sýrem s bílou plísní. Italská vína plnější chuti, jako například Barolo, Dolcetto anebo Nero d’Avola, dají tomuto pokrmu dotek rafinovanosti navíc.

Fík je velmi oblíbené letní ovoce dozrávající na konci léta a v září. Existují i odrůdy, které se sklízejí v květnu, ale jsou menší a méně sladké než plody sklízené v červenci, srpnu a září. Tyto slaďoučké plody, bohaté na výživné látky, bývají konzumovány jak zasyrova v sezóně, tak sušené po celý rok. Sušené plody jsou na jedné straně více kalorické, ale na druhé jsou samou koncentrací nutričních látek.

Existuje více než 150 odrůd rozdílného tvaru a barvy: bílé, fialové, hnědé, zelené a černé. Mezi ty nejprodávanější odrůdy patří fíky zelené, šťavnaté a s tenkou slupkou, a fíky fialové, velmi jemné a sladké chuti.  

Kdy a jak je nakupovat

Velkou nevýhodou fíků je, že snadno podléhají zkáze, a proto se kupují jeden, maximálně dva dny před jejich spotřebou. Při nákupu vybíráme plody baculaté, měkké, ale kompaktní, intenzivní barvy a bez pohmožděnin. Známkou jejich čerstvosti je jemně nasládlá vůně, zatímco kyselý nádech znamená starý plod.  

Uskladnění

Zralé fíky uchováváme v lednici maximálně dva dny, nedozrálé plody můžeme nechat při pokojové teplotě. Fíky myjeme až těsně před použitím. Pro svou krátkou konzervační dobu je ideální uskladnění v podobě marmelády. 

Využití v kuchyni

Fík je výborný přírodní, ať už čerstvý anebo sušený. Přidává se do ovocných salátů, do dortů, ale často doprovází také předkrmy – výborný je se syrovou šunkou, špekem, salámem a se sýry. Konzumuje se jak se slupkou, tak i bez ní.

Grilovaný hermelín s fíky na červeném víně

Tomini alla griglia con fichi al vino rosso

Vegetariánské


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 15 min 15 min

Cena:

Ingredience pro osoby

150 mlČervené víno
2 lžíceBalzamikový ocet
45 grCukr
4 ksFíky (větší)
4 ksHermelín na gril
2 ksHřebíček
1 ksBadyán
2 ksČerný pepř celý
2 ksKardamom

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 462

Užitečné potřeby


Grilovací pánev

Zajímavost


Nutriční hodnoty. Dieta – pro a proti.

Fíky jsou bohaté na přírodní cukry, minerální látky a vlákninu. Ve všeobecném povědomí jsou fíky, jako ostatní ovoce s vysokým obsahem cukru, považovány za nepřítele diety, proto je dobré tento plod lépe poznat z nutriční stránky. Pokračování článku....

Postup

1.
4 hermelíny
150 ml červeného vína
45 gr cukru
2 lžíce balzamikového octa

Hermelíny vložíme na 15 minut do mrazáku (zůstanou hezky kompaktní při grilování a vnější krusta se příliš neroztaví). Mezitím ve větším hrnci smícháme červené víno, cukr a balzamikový ocet...

2.
2 hřebíčky
1 badyán
2 kuličky černého pepře
2 bobule kardamomu

Přidáme koření, přivedeme k varu a na mírnějším ohni 5 minut povaříme...

3.

Fíky jemně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

4.

Rozkrojíme je napůl...

5.

Přidáme je k vínu, kůži naspod a pokračujeme ve vaření dalších 10 minut, dokud se omáčka nezredukuji zhruba o 1/3...

6.

Grilovací pánev dobře rozehřejeme a hermelín ogrilujeme 2-3 minuty z každé strany. Servírujeme ihned s teplými fíky a vínovou omáčkou...

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek