Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Vegetariánské > Grilovaný hermelín s fíky na červeném víně

Grilovaný hermelín s fíky na červeném víně

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Je dobře známo, že sýry milují společnost jak vína tak sladkého. Tento pokrm, který si bezpochyby zamilujete, představuje právě jejich ideální kombinaci. Fíky krátce povaříme s kořením v červeném víně a servírujeme s teplým roztaveným sýrem s bílou plísní. Italská vína plnější chuti, jako například Barolo, Dolcetto anebo Nero d’Avola, dají tomuto pokrmu dotek rafinovanosti navíc.

Fík je velmi oblíbené letní ovoce dozrávající na konci léta a v září. Existují i odrůdy, které se sklízejí v květnu, ale jsou menší a méně sladké než plody sklízené v červenci, srpnu a září. Tyto slaďoučké plody, bohaté na výživné látky, bývají konzumovány jak zasyrova v sezóně, tak sušené po celý rok. Sušené plody jsou na jedné straně více kalorické, ale na druhé jsou samou koncentrací nutričních látek.

Existuje více než 150 odrůd rozdílného tvaru a barvy: bílé, fialové, hnědé, zelené a černé. Mezi ty nejprodávanější odrůdy patří fíky zelené, šťavnaté a s tenkou slupkou, a fíky fialové, velmi jemné a sladké chuti.  

Kdy a jak je nakupovat

Velkou nevýhodou fíků je, že snadno podléhají zkáze, a proto se kupují jeden, maximálně dva dny před jejich spotřebou. Při nákupu vybíráme plody baculaté, měkké, ale kompaktní, intenzivní barvy a bez pohmožděnin. Známkou jejich čerstvosti je jemně nasládlá vůně, zatímco kyselý nádech znamená starý plod.  

Uskladnění

Zralé fíky uchováváme v lednici maximálně dva dny, nedozrálé plody můžeme nechat při pokojové teplotě. Fíky myjeme až těsně před použitím. Pro svou krátkou konzervační dobu je ideální uskladnění v podobě marmelády. 

Využití v kuchyni

Fík je výborný přírodní, ať už čerstvý anebo sušený. Přidává se do ovocných salátů, do dortů, ale často doprovází také předkrmy – výborný je se syrovou šunkou, špekem, salámem a se sýry. Konzumuje se jak se slupkou, tak i bez ní.

Grilovaný hermelín s fíky na červeném víně

Tomini alla griglia con fichi al vino rosso

Vegetariánské


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 15 min 15 min

Cena:

Ingredience pro osoby

150 mlČervené víno
2 lžíceBalzamikový ocet
45 grCukr
4 ksFíky (větší)
4 ksHermelín na gril
2 ksHřebíček
1 ksBadyán
2 ksČerný pepř celý
2 ksKardamom

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 462

Užitečné potřeby


Grilovací pánev

Zajímavost


Nutriční hodnoty. Dieta – pro a proti.

Fíky jsou bohaté na přírodní cukry, minerální látky a vlákninu. Ve všeobecném povědomí jsou fíky, jako ostatní ovoce s vysokým obsahem cukru, považovány za nepřítele diety, proto je dobré tento plod lépe poznat z nutriční stránky. Pokračování článku....

Postup

1.
4 hermelíny
150 ml červeného vína
45 gr cukru
2 lžíce balzamikového octa

Hermelíny vložíme na 15 minut do mrazáku (zůstanou hezky kompaktní při grilování a vnější krusta se příliš neroztaví). Mezitím ve větším hrnci smícháme červené víno, cukr a balzamikový ocet...

2.
2 hřebíčky
1 badyán
2 kuličky černého pepře
2 bobule kardamomu

Přidáme koření, přivedeme k varu a na mírnějším ohni 5 minut povaříme...

3.

Fíky jemně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

4.

Rozkrojíme je napůl...

5.

Přidáme je k vínu, kůži naspod a pokračujeme ve vaření dalších 10 minut, dokud se omáčka nezredukuji zhruba o 1/3...

6.

Grilovací pánev dobře rozehřejeme a hermelín ogrilujeme 2-3 minuty z každé strany. Servírujeme ihned s teplými fíky a vínovou omáčkou...

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek