Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Rybí karbanátky s olivami

Rybí karbanátky s olivami

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Smažení patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější způsoby zpracování ryb. Tento pokrm – jednoduchý na přípravu – bude zajisté chutnat celé rodině. Rybí filety se na jedné straně zjemní bramborami a na druhé straně zvýrazní olivami, petrželkou a česnekem. Karbanátky většinou připravuji z čerstvé tresky, ale můžete použít i jiné čerstvé ryby k dostání ve Vašem supermarketu.  

Mražené ryby je třeba nechat nejprve rozmrazit a zbavit nadbytečné vody, která může představovat i polovinu váhy těchto polotovarů. Proces můžeme urychlit namočením filetů do chladné vody. Před použitím ryby důkladně osušíme kuchyňským papírem. 

Dvojobal anebo trojobal chrání rybu při smažení před vysokými teplotami a zanechává ji vláčnou uvnitř a křupavou na povrchu. Olej na smažení pečlivě vybíráme, poněvadž je klíčem k úspěchu smažených pokrmů. Je mnoho rostlinných olejů, které jsou ke smažení vhodné; mezi nejčastěji používané patří olej slunečnicový, arašídový, sójový a kukuřičný. Oproti olivovému oleji extra panenskému jsou neutrálnější chuti a lépe snášejí vysoké teploty.  

Při smažení se používá vždy pánev s vysokým okrajem zaplněná olejem maximálně do poloviny. Dbáme zvýšené opatrnosti. Kusy ryb smažíme při vysokých teplotách kolem 190 °C. Teplota tuku při smažení je zásadní – při příliš nízké teplotě se olej vsákne do obalu, do kterého jsme rybu obalili, a odpadne. Zdali je oheň dobře rozehřátý, můžeme prověřit tak, že do něj vhodíme kousek chleba, jenž by měl ztmavnout do 30 sekund. 

Rybí karbanátky s olivami

Polpette di pesce

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 15 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Karbanátky
400 grMořská treska
400 grBrambory
1 ksVejce M
40 grZelené olivy bez pecky
40 grČerné olivy bez pecky
svazekPetrželka
1 ksStroužek česneku
p.p.sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Na obalení
80 grStrouhanka
2 ksVejce M
Na smažení
500 mlRostlinný olej

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 559

Užitečné potřeby


Ponorný mixér Odpěňovačka

Zajímavost


Petrželka

Petrželka je oblíbenou bylinou nejen v kuchyni, ale také v bylinkářství, kde se listy, semínka a kořen používají již od pradávných dob k léčení mnoha potíží. Obsahuje mnoho vitaminů (C, K, A, B) a minerálních látek, které jí propůjčují nespočet blahodárných vlastností: snižuje krevní tlak, je doporučována při chudokrevnosti a ke zmírnění menstruačních problémů, má močopudné a projímavé účinky a mnoho dalších. V těhotenství se však nadměrné použití nedoporučuje, a to kvůli látce zvané apiol, která podporuje děložní kontrakce.

Postup

1.
400 gr brambor

Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. V tomto receptu brambory připravuji v mikrovlnné troubě, ale můžete je uvařit doměkka v osolené vodě. Brambory důkladně zabalíme do potravinové folie a uzavřeme natěsno...

2.

Vložíme je do mikrovlnné trouby a na nejvyšší výkon vaříme doměkka. Čas, který je zapotřebí, záleží na mnoha faktorech: výkonu mikrovlnky, odrůdě, velikosti a počtu brambor, a proto se čas se může pohybovat mezi 5–15 minutami. Můžeme začít na 5 minutách. V polovině času brambory otočíme. Brambory jsou hotové, jakmile jsou měkké nadotek. Nevařte je příliš, aby nebyly gumové...

3.

Uvařené brambory necháme zchladnout natolik, abychom je mohli oloupat, a ještě teplé je prolisujeme, anebo nastrouháme a necháme kompletně vychladnout...

4.
40 gr zelených oliv
40 gr černých oliv

Mezitím nasekáme nadrobno olivy...

5.
1 stroužek česneku
svazek petrželky

Petrželku opláchneme pod tekoucí vodou a listy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme...

6.
400 gr rybích filetů

Filety zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na menší kusy...

7.
1 vejce

Tresku spolu s vejcem vložíme do misky...

8.

Ponorným mixerem rozmixujeme najemno...

9.

Poté směs smícháme s bramborami...

10.
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a olivy a promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

11.

Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky velké cca jako menší mandarinka...

12.
2 vejce
80 gr strouhanky

Vytvarované karbanátky obalíme nejprve v rozkvedlaném vajíčku a poté ve strouhance...

13.
Olej na smažení podle potřeby

V teflonové pánvi s vysokým okrajem dobře rozhřejeme olej (190 stupňů) a karbanátky usmažíme po obou stranách dozlatova. Karbanátky smažíme vždy po několika málo kusech...

14.

Usmažené karbanátky vytáhneme děrovanou naběračkou a položíme na kuchyňský papír, který absorbuje přebytečný tuk. Servírujeme ihned. 

Jako vhodnou přílohu můžeme podávat čerstvý salát.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek