Úvod > Ryby > Rybí karbanátky s olivami
Rybí karbanátky s olivami
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Smažení patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější způsoby zpracování ryb. Tento pokrm – jednoduchý na přípravu – bude zajisté chutnat celé rodině. Rybí filety se na jedné straně zjemní bramborami a na druhé straně zvýrazní olivami, petrželkou a česnekem. Karbanátky většinou připravuji z čerstvé tresky, ale můžete použít i jiné čerstvé ryby k dostání ve Vašem supermarketu.
Mražené ryby je třeba nechat nejprve rozmrazit a zbavit nadbytečné vody, která může představovat i polovinu váhy těchto polotovarů. Proces můžeme urychlit namočením filetů do chladné vody. Před použitím ryby důkladně osušíme kuchyňským papírem.
Dvojobal anebo trojobal chrání rybu při smažení před vysokými teplotami a zanechává ji vláčnou uvnitř a křupavou na povrchu. Olej na smažení pečlivě vybíráme, poněvadž je klíčem k úspěchu smažených pokrmů. Je mnoho rostlinných olejů, které jsou ke smažení vhodné; mezi nejčastěji používané patří olej slunečnicový, arašídový, sójový a kukuřičný. Oproti olivovému oleji extra panenskému jsou neutrálnější chuti a lépe snášejí vysoké teploty.
Při smažení se používá vždy pánev s vysokým okrajem zaplněná olejem maximálně do poloviny. Dbáme zvýšené opatrnosti. Kusy ryb smažíme při vysokých teplotách kolem 190 °C. Teplota tuku při smažení je zásadní – při příliš nízké teplotě se olej vsákne do obalu, do kterého jsme rybu obalili, a odpadne. Zdali je oheň dobře rozehřátý, můžeme prověřit tak, že do něj vhodíme kousek chleba, jenž by měl ztmavnout do 30 sekund.