Vinaigrette aneb jak ochutit salát

Ingredience pro 4 osoby

10 grVinný ocet bílý
40 grOlivový olej extra panenský
5 grDijonská hořčice
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
250 grSalát

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 0 min 0 min

Cena


1.
10 gr bílého vinného octa
5 gr dijonské hořčice

Do misky vlijeme ocet a přidáme hořčici...

2.
3 špetky soli
špetka čerstvě mletého pepře

Přidáme 3 špetky soli a špetku čerstvého pepře...

3.

Mícháme, dokud se sůl nerozpustí...

4.
40 gr oleje

Po kapkách přilíváme olej a šleháme metličkou, dokud nezískáme emulzi...

5.

Ingredience můžeme také vložit do skleněné nádoby s víkem...

6.

A dobře protřepat, dokud nezískáme emulzi...

7.
250 gr salátu

Salát zbavíme zažloutlých a starých listů...

8.

Odkrojíme košťál...

9.

Salát dobře opláchneme od nečistot pod studenou tekoucí vodou...

10.

Velmi důležité je salát dobře osušit čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát. Voda, která zůstává na listech, má za následek jejich uvadání a zředění zálivky, kterou budeme salát ochucovat. Pokud nebudeme salát podávat ihned, dáme jej do lednice, aby zůstal křupavý...

11.

Lístky můžeme nechat celé, nakrájet nahrubo anebo najemno - podle druhu salátu...

12.

Zálivku přidáváme do salátu vždy těsně před servírováním, aby listy nepovadly. Použijeme tolik zálivky, kolik stačí k omaštění všech listů...

13.

Jemně promícháme příborem na salát anebo rukama...

14.

Ihned podáváme.