10 gr | Vinný ocet bílý |
---|---|
40 gr | Olivový olej extra panenský |
5 gr | Dijonská hořčice |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
250 gr | Salát |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 0 min | 0 min |
Cena
Do misky vlijeme ocet a přidáme hořčici...
Přidáme 3 špetky soli a špetku čerstvého pepře...
Mícháme, dokud se sůl nerozpustí...
Po kapkách přilíváme olej a šleháme metličkou, dokud nezískáme emulzi...
Ingredience můžeme také vložit do skleněné nádoby s víkem...
A dobře protřepat, dokud nezískáme emulzi...
Salát zbavíme zažloutlých a starých listů...
Odkrojíme košťál...
Salát dobře opláchneme od nečistot pod studenou tekoucí vodou...
Velmi důležité je salát dobře osušit čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát. Voda, která zůstává na listech, má za následek jejich uvadání a zředění zálivky, kterou budeme salát ochucovat. Pokud nebudeme salát podávat ihned, dáme jej do lednice, aby zůstal křupavý...
Lístky můžeme nechat celé, nakrájet nahrubo anebo najemno - podle druhu salátu...
Zálivku přidáváme do salátu vždy těsně před servírováním, aby listy nepovadly. Použijeme tolik zálivky, kolik stačí k omaštění všech listů...
Jemně promícháme příborem na salát anebo rukama...
Ihned podáváme.