Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Lasagne al forno (recept Marie Caselli)

Lasagne al forno (recept Marie Caselli)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Lasagne nezná anebo je nikdy neochutnal málokdo. A zřídkakdo lasagne nemá rád. Receptů, jak je připravit, existuje nespočet a každý blog o vaření má svůj osobní recept. Jak už to u tradičních pokrmů bývá, většinou jsou připravovány na nedělní oběd, anebo ke zvláštním příležitostem a nejlepší recept je ten, který známe z dětství, a neodlučně je spojován s osobou, jež nám jej s láskou připravovala. Od prvopočátku vzniku těchto stránek jsem neměla pochyb o tom, který recept na lasagne na stránkách publikovat. Zvláštní poděkování tedy patří paní Marii Caselli, která připravuje ty nejlepší lasagne, jež jsem kdy ochutnala, a která se se mnou a s Vámi podělila o svůj recept.

Lasagne jsou připraveny z tenkého těstovinového vaječného těsta nakrájeného na obdélníkové pláty nazývané právě lasagne. Tyto jednou uvařené pláty tvoří typické vrstvy spojené náplní, která se velmi liší podle lokálních tradic. Uvařit lasagne není složité, ale vyžaduje to delší čas na přípravu. Příprava se skládá z několika etap: je třeba nejprve připravit dobré ragú, domácí bešamel, eventuálně těsto na lasagne, uvařit je a teprve potom lasagne poskládat a upéct. Čas na přípravu a vaření níže uvedený se skládá ze všech etap potřebných k jejich přípravě.

Dnes existuje několik druhů průmyslových těstovin k přípravě lasagní. Předvařené lasagne nevyžadují předcházející tepelnou úpravu, pokládají se do pekáče syrové, a vaří se až během pečení společně s ragú a bešamelem. Naopak nepředvařené lasagne je potřeba nejprve uvařit ve vroucí osolené vodě. Podle názoru Marie je výsledek stejný, avšak nepředvařené lasagne potřebují více omáčky, aby se mohly během pečení dostatečně uvařit. Velký důraz je třeba klást také na to, aby byl každý plát důkladně omáčkou překryt, včetně rohů. Kromě těchto druhů existují také lasagne extra tenké. Osobně jsem je nikdy k přípravě lasagní nepoužila, ale podle Marie, nedokážou dát lasagním tu správnou strukturu, poněvadž mají tendenci se v hotovém pokrmu „ztrácet“.


Lasagne al forno (recept Marie Caselli)

Lasagne al forno

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 2 hod 10 min

Cena:

Ingredience pro osob

Boloňská omáčka
300 grVepřové maso mleté
300 grHovězí maso mleté
700 grRajčatové pyré Mutti (Passata di pomodoro Mutti)
1 ksMrkev
1 ksŽlutá cibule
1 řapíkŘapíkatý celer
200 mlVoda
3 lžíceOlivový olej extra panenský
20 grMáslo
1 lžičkaCukr krupice
p.p.Sůl
Bešamelová omáčka
800 mlČerstvé mléko plnotučné
56 grHladká mouka
56 grMáslo
špetkaMuškátový oříšek
8 grSůl
Lasagne
250 grLasagne
200 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
10 grMáslo

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 843

Užitečné potřeby


Pekáč Alobal

Zajímavost


Regionální variace

Nejstarší recepty na lasagne pocházejí z jižní Itálie, z Neapole, a sahají až do let 1238–1239. Dnes, i když existuje mnoho variací, je možné odlišit dvě různé tradice v přípravě lasagní: tradici středo-jižní a tradici středo-severní Itálie. 

Neapolská verze receptu nepoužívá vaječné těstoviny a mezi ingrediencemi nalezneme rajčatové ragú, sýr (mozzarella, provola), masové karbanátky a římskou ricottu. Sicilská verze, podobná té neapolské, je obohacena o vajíčka uvařená natvrdo, smažené karbanátky, tvrdý sýr a zeleninu.

Podle tradice regionu Emilia-Romagna, především pak jejího hlavního města Bologna, se lasagne ochucují boloňským ragú, bešamelem a parmazánem. Takto připravené lasagne se nazývají „lasagne al forno“ (pečené lasagne) anebo jednoduše „lasagne“. Nalezneme je také pod jménem „lasagne alla bolognese“ (boloňské lasagne). Jméno je odvozeno od typické boloňské omáčky „ragú alla bolognese“.

Za zmínku stojí také lasagne s houbami, připravované nejvíce ve střední Itálii, a lasagne s bazalkovým pestem, typické pro ligurskou riviéru.

Postup

1.
300 gr hovězího masa
300 gr vepřového masa
1 ks mrkve
1 ks cibule
1 řapík celeru
700 ml rajčatového pyré
3 lžíce oleje
20 gr másla
1 lžička cukru
200 ml vody
sůl podle potřeby

Nejprve si pro naše lasagne připravíme ragú, které vyžaduje delší čas vaření. Detailní recept krok za krokem naleznete zde...

2.
200 gr sýru

Sýr rozmixujeme anebo nastrouháme...

3.
250 gr lasagní
sůl
kapka oleje

Pokud lasagne nejsou již předvařené, je třeba je nejprve uvařit. Do vroucí osolené vody přidáme kapku oleje a podle návodu výrobce vaříme současně 3–4 plátky...

4.

Uvařené lasagne rozložíme vedle sebe na čistou utěrku...

5.
800 ml mléka
56 gr másla
56 gr hladké mouky

Jakmile je naše ragú hotové, připravíme si bešamel (jak připravit perfektní bešamel a jíšku si můžete přečíst zde). Množství bešamelu, které potřebujeme, se odvíjí od toho, zda jsou naše těstoviny předvařené, anebo ne. Předvařené těstoviny potřebují více bešamelu, aby se v troubě mohly dostatečně uvařit. V případě uvařených těstovin postačí bešamel z 500 ml mléka, 35 gr másla a 35 gr mouky. Mléko dáme vařit. V jiném hrnci pozvolna rozpustíme máslo a jakmile je rozpuštěné, vsypeme do něj naráz všechnu přesátou mouku... 

6.

Metličkou energicky rozmícháme a za stálého míchání vaříme 2–3 minuty, dokud „roux“ nezezlátne...

7.

Získanou zápražku přidáme ke vroucímu mléku a energicky rozšleháme...

8.
8 gr soli
špetka muškátového oříšku

Přidáme sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni po dobu 15 minut...

9.
10 gr másla

Nyní se můžeme věnovat našim lasagním: plech o rozměru cca 30 cm x 22 cm vymažeme máslem (máslo můžeme rozpustit i v mikrovlnce)...

10.

Začneme pár lžícemi bešamelu...

11.

Přidáme 3–4 lžíce ragú a promícháme s bešamelem...

12.

Pokryjeme těstovinami...

13.

Přidáme 3–4 lžíce bešamelu a dobře rozetřeme, zvláště pak po krajích těstovin...

14.

Přidáme ragú...

15.

Posypeme sýrem a takto pokračujeme (lasagne, bešamel, ragú, sýr), dokud nevytvoříme cca 4 vrstvy...

16.

Poslední vrstvu zakončíme sýrem...

17.

Překryjeme alobalem a pečeme v dobře rozehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté alobal odstraníme a pečeme dozlatova dalších 10 minut...

18.

Upečené lasagne vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
9
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek