Lasagne al forno (recept Marie Caselli)

Ingredience pro 6 osob

Boloňská omáčka
300 grVepřové maso mleté
300 grHovězí maso mleté
700 grRajčatové pyré Mutti (Passata di pomodoro Mutti)
1 ksMrkev
1 ksŽlutá cibule
1 řapíkŘapíkatý celer
200 mlVoda
3 lžíceOlivový olej extra panenský
20 grMáslo
1 lžičkaCukr krupice
p.p.Sůl
Bešamelová omáčka
800 mlČerstvé mléko plnotučné
56 grHladká mouka
56 grMáslo
špetkaMuškátový oříšek
8 grSůl
Lasagne
250 grLasagne
200 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
10 grMáslo

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 2 hod 10 min

Cena


1.
300 gr hovězího masa
300 gr vepřového masa
1 ks mrkve
1 ks cibule
1 řapík celeru
700 ml rajčatového pyré
3 lžíce oleje
20 gr másla
1 lžička cukru
200 ml vody
sůl podle potřeby

Nejprve si pro naše lasagne připravíme ragú, které vyžaduje delší čas vaření. Detailní recept krok za krokem naleznete zde...

2.
200 gr sýru

Sýr rozmixujeme anebo nastrouháme...

3.
250 gr lasagní
sůl
kapka oleje

Pokud lasagne nejsou již předvařené, je třeba je nejprve uvařit. Do vroucí osolené vody přidáme kapku oleje a podle návodu výrobce vaříme současně 3–4 plátky...

4.

Uvařené lasagne rozložíme vedle sebe na čistou utěrku...

5.
800 ml mléka
56 gr másla
56 gr hladké mouky

Jakmile je naše ragú hotové, připravíme si bešamel (jak připravit perfektní bešamel a jíšku si můžete přečíst zde). Množství bešamelu, které potřebujeme, se odvíjí od toho, zda jsou naše těstoviny předvařené, anebo ne. Předvařené těstoviny potřebují více bešamelu, aby se v troubě mohly dostatečně uvařit. V případě uvařených těstovin postačí bešamel z 500 ml mléka, 35 gr másla a 35 gr mouky. Mléko dáme vařit. V jiném hrnci pozvolna rozpustíme máslo a jakmile je rozpuštěné, vsypeme do něj naráz všechnu přesátou mouku... 

6.

Metličkou energicky rozmícháme a za stálého míchání vaříme 2–3 minuty, dokud „roux“ nezezlátne...

7.

Získanou zápražku přidáme ke vroucímu mléku a energicky rozšleháme...

8.
8 gr soli
špetka muškátového oříšku

Přidáme sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni po dobu 15 minut...

9.
10 gr másla

Nyní se můžeme věnovat našim lasagním: plech o rozměru cca 30 cm x 22 cm vymažeme máslem (máslo můžeme rozpustit i v mikrovlnce)...

10.

Začneme pár lžícemi bešamelu...

11.

Přidáme 3–4 lžíce ragú a promícháme s bešamelem...

12.

Pokryjeme těstovinami...

13.

Přidáme 3–4 lžíce bešamelu a dobře rozetřeme, zvláště pak po krajích těstovin...

14.

Přidáme ragú...

15.

Posypeme sýrem a takto pokračujeme (lasagne, bešamel, ragú, sýr), dokud nevytvoříme cca 4 vrstvy...

16.

Poslední vrstvu zakončíme sýrem...

17.

Překryjeme alobalem a pečeme v dobře rozehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté alobal odstraníme a pečeme dozlatova dalších 10 minut...

18.

Upečené lasagne vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a servírujeme.