Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Jak očistit fenykl

Jak očistit fenykl

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Fenykl je zelenina drahocenná jak pro naše zdraví, tak pro naši linii. Je typickou zimní zeleninou a sklízí se od října do května. Obsahuje málo kalorii (31), je chudý na tuky, ale bohatý na vlákninu, vitaminy (A,B,C) a minerální látky. Představuje skutečného spojence ženy: bojuje proti únavě, menstruačním bolestem, pomáhá v přechodu a stimuluje produkci mateřského mléka po porodu. Pomáhá také naší linii: jeho močopudné vlastnosti stimulují močení, a tím i vylučování toxinů z našeho těla. Užitečný je také při trávení, kdy brání fermentaci jídla a napomáhá likvidovat větry ve střevech a žaludku.  

Rozlišují se dva druhy fenyklu: kulatý a baculatý (řečený samec) a oválný a vytáhlý (řečen samice). Ten první je vhodnější ke konzumaci zasyrova, mezitímco druhý typ je výborný vařený.

V salátech se používá syrový, nakrájen najemno (čím jemnější bude tím bude chutnější) samotný, v doprovodu jiné zeleniny (výborný je s nastrouhanou mrkví) anebo v kombinaci s citrusovým ovocem, především s pomerančem. Nemiluje zálivky s octem a proto klasickou vinaigrette  nahraďte citronette připravenou s olivovým olejem a citrónovou šťávou. Výborný je i vařený, ve vodě anebo na páře, ochucen rozpuštěným máslem anebo olivovým olejem a zakapaný citrónem. Lahodný je gratinovaný v troubě s bešamelem a parmazánem. Skvěle doprovází pokrmy z ryb, ať už čerstvé, uzené anebo konzervované. 

Jak očistit fenykl

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
0 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 9

Užitečné potřeby


Krájecí prkno Ostrý nůž

Zajímavost


Nakrájený fenykl uchováme v lednici v misce s ledem a kapkou citrónu, aby nezhnědl a nezvadl.

Postup

1.

Fenykl rozkrojíme napůl, od stopky ke kořeni...

2.

Odřízneme stopky...

3.

Vykrojíme tvrdší dřevnatou část: snadno ji poznáme podle jejího charakteristického trojúhelníkového tvaru...

4.

Nyní odstraníme vnější tvrdé a poškozené listy. Fenykl má dost velký odpad, ale tento můžete použít k přípravě dobrého zeleninového vývaru a jemnou nať zase k ozdobení...

5.

Nyní fenykl důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem, aby nám při krájení neklouzal...

6.

Podle další úpravy, můžeme fenykl rozkrojit na čtvrtky...

7.

Na měsíčky...

8.

Do salátů jej vždy krájíme na co nejjemnější skoro průhledné plátky. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
21
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek