Jak očistit a uvařit chřest

Ingredience pro


Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 10 min 0 min

Cena


1.

Chřest důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.

Osušíme kuchyňským papírem...

3.

Nejprve odřízneme dřevnaté konce, cca 1–2 cm...

4.

Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest); velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů...

5.

Bílý chřest oloupeme až ke špičce...

6.

Pokud chceme chřest použít do těstovin anebo do rizota, můžeme ho nakrájet zasyrova a vařit společně s pokrmem: odkrojíme špičky, které podle velikosti můžeme ještě rozkrojit napůl...

7.

Výhonky pak nakrájíme na tenká kolečka...

8.

Pokud náš recept vyžaduje chřest již tepelně upravený, anebo ho chceme podávat jako přílohu, chřest uvaříme: nejprve svazek chřestu svážeme nití na vaření...

9.

Chřest se vaří na stojato ve vroucí osolené vodě. Špičky, nejkřehčí část chřestu, zůstávají neponořené a vaří se jen na páře. K této operaci potřebujeme vysoký hrnec, existují také speciální hrnce na vaření chřestu...

10.

Pokud takovýto hrnec nemáme, použijeme širokou pánev. Chřest nesvazujeme a zcela jej ponoříme do vroucí osolené vody. Dáváme si pozor, aby voda příliš nevřela, poničilo by nám to špičky...

11.

Chřest můžeme uvařit také na páře. Chřest střední velikosti vaříme zhruba 8–10 minut. Můžeme do něj píchnout vidličkou, chřest by měl být měkký, ale celistvý a lehce křupavý...

12.

Chřest opatrně vyděláme pomocí odpěňovačky. Nyní je náš chřest připraven k servírování anebo k další tepelné úpravě.