Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Boloňská omáčka (recept Marie Caselli)

Boloňská omáčka (recept Marie Caselli)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Boloňské ragú je typická omáčka připravená ze zeleniny, mletého masa a rajčatového pyré pocházející z Boloně, kde se tradičně touto omáčkou ochucují vaječné tagliatelle, lasagne a polenta. 

Příprava ragú je jednoduchá, ale vyžaduje čas a péči, aby ragú rozvinulo své lahodné a intenzivní aroma. S velkou hrdostí Vám představuji recept paní Marie Caselli, tchýně mé sestry, která se mnou strávila celé odpoledne a podělila se se mnou a také s Vámi o svůj výborný recept na boloňské ragú, které připravuje více než 50 let. Tímto bych jí ráda vyjádřila své velké poděkování za její laskavost a vždy vítanou společnost. V ingrediencích je jmenováno rajčatové pyré Mutti (Passata Mutti), nejedná se o reklamu na výrobky společnosti Mutti, ale paní Marie používá zásadně jejich husté pyré, na které je tím pádem recept kalibrován.




Boloňská omáčka (recept Marie Caselli)

Ragú alla Bolognese

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 80 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osob

300 grHovězí maso mleté
300 grVepřové maso mleté
700 mlRajčatové pyré Mutti (Passata di pomodoro Mutti)
3 lžíceOlivový olej extra panenský
20 grMáslo
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksŽlutá cibule
1 ksMrkev
1 lžičkaCukr krupice
200 mlVoda
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 399

Užitečné potřeby


Teflonová pánev s poklicí Mixér (dobrovolný)

Zajímavost


Italská akademie kulinářského umění

Co se týče lidové kuchyně, neexistuje ten pravý a autentický recept. Každá hospodyně, kromě hlavních a neopomenutelných surovin, připravovala ragú s tím, co měla a co si mohla jednoduše obstarat. Některé přípravy se však časem konsolidovaly a boloňská delegace Italské akademie kulinářského umění (Accademia italiana della cucina) uložila u boloňské obchodní komory oficiální recept boloňského ragú za účelem ochrany tradiční boloňské gastronomie v Itálii a ve světě. 

Postup

1.
1 cibule
1 mrkev

Nejprve si připravíme zeleninu: cibuli a mrkev oloupeme... 

2.
1 řapík celeru

Od řapíku odkrojíme konec a listy, omyjeme a osušíme kuchyňským papírem...

3.

Zeleninu rozmixujeme nadrobno. Mrkev a celer můžeme také nastrouhat na struhadle anebo nasekat najemno...

4.
20 gr másla
3 lžíce oleje

Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme zeleninu a na mírném ohni restujeme 10 minut...

5.
300 gr hovězího masa
300 gr vepřového masa

Přidáme maso a za častého míchání restujeme dalších 10 minut. Maso vařečkou dobře rozmělníme...

6.
700 ml rajčatového pyré
1 lžička cukru
sůl

Přidáme také rajčatové pyré, slabou lžičku cukru a větší špetku soli...

7.
200 ml studené vody

Přilijeme vodu a za občasného míchání necháme bublat pod pokličkou 1 hodinu...

8.
sůl

Nakonec ragú dochutíme solí podle chuti. Jeho konzistence by neměla být ani příliš řidká, ani příliš suchá. Nyní je naše boloňská omáčka připravena!

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
20
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek