Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Rajčatové rizoto s bazalkou

Rajčatové rizoto s bazalkou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Rajčatové rizoto je jednoduchý a zdravý první chod, vhodný pro každého. Příprava je velmi jednoduchá: rýže se orestuje na másle s cibulkou, ochutí bílým vínem a vaří společně s loupanými rajčaty v zeleninovém vývaru cca 18 minut. Nakonec stačí rizoto ochutit oříškem másla a sýrem a náš chutný oběd je hotový.

Uvařit dobré italské risotto je jednoduché, ale udělat ho perfektně je uměním. V tomto krátkém článku si můžete přečíst, kterým chybám se vyvarovat a uvařit tak nezapomenutelné risotto.




Rajčatové rizoto s bazalkou

Risotto al pomodoro e basilico

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 25 min 1 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grRýže Arborio (Carnaroli)
200 grLoupaná rajčata (Pomodori pelati)
1300 mlZeleninový vývar
100 mlBílé víno suché
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1 ksCibule
3 lžíceOlivový olej extra panenský
20 grMáslo
6 lístkůČerstvá bazalka
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 554

Zajímavost


Umíte správně uplatnit italské rajčatové konzervy?

Zpracované rajče je základní ingrediencí italské kuchyně. Existuje několik typů rajčatových zavařenin, každá mají svůj osobitý charakter a uplatnění v kuchyni, a málokdo je umí používat správně, včetně samotných Italů.

Zde je jejich krátký přehled a nejčastější pojmenování v českých supermarketech:

Polpa di pomodoro – krájená rajčata, husté rajčatové pyré, sekaná rajčatová dřeň.

Passata – prolisovaná rajčata, rajčatové pyré.

Concentrato di pomodoro – rajčatový protlak, rajčatový koncentrát.

Pomodori pelati – loupaná rajčata.

Pomodorini – cherry rajčátka.

Ve kterém pokrmu se používá ta či ona zavařenina, naleznete v tomto článku.

Postup

1.
1300 ml zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i kupovaný vývar, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody)...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno...

3.
3 lžíce oleje

Ve větším hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět 5–10 minut. Cibulka by nám neměla zhnědnout.

4.
400 gr rýže

Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu...

5.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela odpařit...

6.
vývar podle potřeby

Přidáme pár naběraček vývaru a promícháme...

7.
200 gr loupaných rajčat

Přidáme také loupaná rajčata a vaříme bez pokličky za častého míchání na mírném ohni 15-18 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Vývar je uveden jen orientačně, a proto jej přidáváme podle potřeby. Pokud nám vývar pochybí, přidáme horkou vodu...

8.
40 gr sýru
20 gr másla

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout...

9.
6 lístků bazalky
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme opláchnutou a nasekanou bazalku. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme...

10.

Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
35
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek