Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Rizoto s chřestem

Rizoto s chřestem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Rizoto s chřestem je jednoduchý a zdravý první chod, vhodný pro každého. Je typickým jarním pokrmem, kdy se měkké výhonky chřestu sklízí a je ho dostatek i v našich supermarketech za příznivou cenu. Příprava je velmi jednoduchá: chřest se očistí, rýže se orestuje na másle s cibulkou, ochutí bílým vínem a vaří společně s chřestem v zeleninovém vývaru cca 18 minut. Nakonec stačí rizoto ochutit oříškem másla a sýrem a náš chutný oběd je hotový.

Uvařit dobré italské risotto je jednoduché, ale udělat ho perfektně je uměním. V tomto krátkém článku si můžete přečíst, kterým chybám se vyvarovat a uvařit tak nezapomenutelné risotto.

Chřest je velmi ceněnou zeleninou a používá se k přípravě mnoha receptů. Tvoří také chutnou a zdravou přílohu k masovým či rybím pokrmům. Obsahuje málo kalorií a je bohatý na minerální látky a vitamíny, především pak na vitamín E. Sklízí se na jaře, od března do června. Ve světě existuje více než 200 druhů, ale ty nejznámější odrůdy jsou čtyři: chřest zelený, nejznámější a nejpoužívanější; chřest bílý, charakteristický svou jemnou chutí; chřest fialový s nahořklou chutí a chřest divoce rostoucí s velmi výraznou hořkou chutí hodící se nejlépe do polévek a do vaječných omelet.



Rizoto s chřestem

Risotto agli asparagi

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 25 min 1 min

Cena:

Ingredience pro osoby

360 grRýže Arborio (Carnaroli)
400 grZelený chřest
1 ksCibule
200 mlBílé víno suché
1300 mlZeleninový vývar
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
20 grMáslo
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 531

Zajímavost


Chřest a silný zápach moči

Některé složky chřestu propůjčují moči charakteristický a výrazný zápach, někomu velmi nepříjemný. To je způsobeno rozkladem složek obsahujících síru. Tento zápach je však zdraví neškodný a rychle mizí.

Postup

1.
1300 ml zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový vývar, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody)...

2.
400 gr chřestu

Chřest omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Dřevnaté konce odřízneme...

3.

Zhruba polovinu výhonku oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest)...

4.

Odřízneme špičky, ty větší rozkrojíme ještě napůl a dáme bokem...

5.

Nožičky nakrájíme najemno...

6.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno... 

7.
10 gr másla
2 lžíce oleje

Ve větším hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej s půlkou másla, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět 5–10 minut. Cibulka by nám neměla zhnědnout...

8.
360 gr rýže

Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu...

9.
200 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela odpařit...

10.
vývar podle potřeby

Přidáme pár naběraček vývaru. Vývar je uveden jen orientačně a proto jej přidáváme podle potřeby.

11.

Přidáme také nasekaný chřest a vaříme bez pokličky za občasného míchání na mírném ohni 10 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Pokud nám vývar chybí, přidáme horkou vodu... 

12.

Přidáme chřestové špičky a pokračujeme ve vaření dalších 5–8 minut. Risotto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...

13.
10 gr másla
40 gr sýru

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout...

14.
sůl
čerstvě mletý pepř

Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme. Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek