Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny s brokolicí

Těstoviny s brokolicí

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pokud hledáte recept, který v sobě kombinuje lehkost a chuť, zkuste těstoviny s brokolicí. Brokolice je ochucena ančovičkami a česnekem, a pokud máte rádi jemně pikantní chuť, můžete přidat i sušenou feferonkou. Tajemstvím tohoto receptu je pár kvalitních surovin a jednoduchá příprava. 

Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí než těstoviny vařené příliš dlouho. Mezi dvě hlavní složky těstovin patří škrob a bílkovina lepek (gluten). Díky správnému času vaření dokáže lepek lépe ve svém nitru zadržet částky škrobu, které se poté vstřebávají do našeho organismu jen pozvolně. Na jedné straně předejdeme tomu, aby nám rychle stoupla hladina cukrů v krvi, což má za následek jen přechodný pocit sytosti, a na druhé straně docílíme lepšího trávení a delšího pocitu sytosti. 

Těstoviny „al dente” jsou na skus tvrdší konzistence, ale v žádném případě nejsou syrové anebo nedovařené. U kvalitních těstovin je správný čas vaření vždy uveden na obalu. S trochou praxe dokážete odhadnout stupeň uvaření i od oka. 

Čas vaření však není jedinou chybou, které se můžeme při vaření těstovin dopustit. Je třeba dodržet i další zásady. Zde si můžete o nich přečíst.




Těstoviny s brokolicí

Pasta broccoli e acciughe

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

320 grTěstoviny
700 grBrokolice
6 ksAnčovičky v oleji
1 ksStroužek česneku
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
1 ksSušená pálivá feferonka (dobrovolná)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 439

Užitečné potřeby


Teflonová pánev Hlubší hrnec

Zajímavost


Brokolice pomáhá léčit rakovinu

Brokolice obsahuje látku zvanou sulforafan, která má prokázané protinádorové účinky. Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže „opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Tuto informaci potvrdili vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Studie potvrzují ochranný účinek při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty, plic a rakoviny prsu. Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o třicet až padesát procent.

Postup

1.
700 gr brokolice
sůl

V objemném hrnci postavíme vodu na těstoviny. Mezitím si připravíme brokolici: nožíkem odřežeme růžičky těsně u velkého stonku, který poté vyhodíme, a důkladně je opláchneme pod tekoucí vodou...

2.

Delší část stonku odřežeme od růžičky a nakrájíme na menší plátky...

3.
1 stroužek česneku
6 filetů ančoviček

Česnek oloupeme a prolisujeme. Kuchyňským papírem osušíme ančovičky od přebytečného oleje a nasekáme nadrobno...

4.
320 gr těstovin

Jakmile voda vře, osolíme ji a vhodíme do ní plátky stonků a těstoviny. Vaříme al dente dle návodu výrobce...

5.

Po 5 minutách přidáme také růžičky brokolice... 

6.
4 lžíce oleje
1 feferonka (dobrovolná)

V hlubší teflonové pánvi rozehřejeme olej, přidáme feferonku a česnek  a na nízkém ohni pár sekund restujeme...

7.

Poté přidáme také ančovičky a pár lžic vody z těstovin a na nízkém ohni necháme ančovičky rozpustit. Odstraníme feferonku...

8.
čerstvě mletý pepř

Scedíme těstoviny s brokolicí a ještě vlhké je přidáme k ančovičkám. Zvedneme oheň a ingredience dobře smícháme, aby se chutě propojily. Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Servírujeme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek